Murowany hit na Wielkanoc. Sałatka warstwowa przebije nawet ulubioną jarzynową
Nie ma tu ziemniaków, groszku czy marchewki. Znajdziesz tu pieczarki, szynkę i brokuły. To połączenie smaków trafi w gusta nawet najbardziej wymagającego smakosza. Ta sałatka warstwowa przebije nawet królową wszystkich sałatek, czyli jarzynową!
31.03.2024 08:00
Sałatka jarzynowa to niekwestionowana królowa na polskim stole. Serwujemy ją przy każdej możliwej okazji. Jesteś jedną z osób, które nie przepadają za jarzynową? Wypróbuj ten niebanalny przepis na sałatkę warstwową, która podbije serce domowników. Nie ma tu groszku, ziemniaków, marchewki czy pietruszki. Znajdziesz w niej nietypowe składniki, takie jak pieczarki czy... brokuły.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka warstwowa, czyli zaprzeczenie jarzynowej
Sałatka jarzynowa ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Zwolennicy powiedzieliby, że jest syta, łagodna i chrupiąca. Pasuje do każdego dania. Można jeść ją z chlebem, jednak równie dobrze smakuje bez żadnych dodatków. Przeciwnicy stwierdziliby, że jest mdła i brejowata.
Jeśli należysz do tej drugiej grupy, przygotuj tę prostą sałatkę warstwową. Wygląda tak dobrze, jak smakuje. Składa się z kilku nietypowych składników, takich jak brokuł, szynka, pieczarki czy jajka, które układane są warstwami. Sos przyrządza się na bazie majonezu, jednak można pokusić się też o dodatek ostrej musztardy czy chrzanu, która nada jej charakteru. Nie bój się eksperymentować czy podmieniać składniki. W każdej wersji sałatka będzie smakowała równie dobrze.
Sałatka warstwowa — przepis
Składniki:
- 500 g pieczarek,
- duża cebula,
- brokuł,
- 250 g ulubionej szynki,
- 6 jajek,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- łyżka posiekanego koperku,
- szczypta mielonej papryki,
- sól,
- pieprz,
- opcjonalnie: chrzan, sos sojowy, musztarda.
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo i ostudź je w zimnej wodzie. Obierz je ze skorupek, przekrój na pół i wydrąż z nich żółtko. Białka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a żółtka na małych.
- Brokuły ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu wrzuć je do zimnej wody, żeby nie straciły swojego koloru. Pokrój go w małe kawałki i wymieszaj go z majonezem. Dopraw go solą i pieprzem.
- Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż ją na patelni z niewielkim dodatkiem oleju.
- Kiedy stanie się rumiana, dodaj do niej posiekane pieczarki i smaż jeszcze przez 5 minut. Na końcu dopraw je solą, pieprzem, mieloną papryką i posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowane pieczarki przełóż na dno miski. Wyrównaj masę i posyp ją posiekanym szczypiorkiem.
- Białka wymieszaj z majonezem i przykryj nimi pieczarki. Kolejna warstwa to kolejno szynka, brokuł i żółtka. Ostatnią warstwę posyp hojną ilością szczypiorku. Gotową sałatkę włóż do lodówki na dwie godziny, aby składniki się przegryzły.