Muszle makaronowe faszerowane nadzieniem 3 sery

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie muszli makaronowych nadziewanych farszem z trzech serów.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1 1/2 szklanki ser ricotta
  2. 1 szt. jajko
  3. ser żółty do posypania
  4. 1/2 szklanki żółty ser starty
  5. sól
  6. pieprz
  7. 1 łyżka masło
  8. 1 szklanka śmietana kremówka
  9. 1/2 szklanki parmezan starty
  10. 13 szt. muszle makaronowe ugotowane al dente
  11. natka pietruszki opcjonalnie
Sposób przygotowania:

1. W misce wymieszaj ze sobą ser ricotta, jajko, starty ser żółty, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Rozgrzej garnek, a następnie wrzuć do niego masło. Kiedy się roztopi, dodaj śmietanę kremówkę. Kiedy mieszanka się zagotuje, dodaj parmezan i pieprz. Wymieszaj i zdejmij garnek z ognia. 2/3 powstałej mieszanki rozsmaruj w naczyniu żaroodpornym.

Obrazek

3. Do każdej muszli nałóż przygotowaną wcześniej mieszankę z ricotty, jajka, sera żółtego i przypraw.

Obrazek

4. Muszle rozłóż w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch każdej z nich nałóż odłożoną mieszankę masła, śmietany i parmezanu. Na koniec posyp muszle z wierzchu startym żółtym serem. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C. Piecz przez 10 minut.

Obrazek

5. Po 10 minutach wyjmij muszle z piekarnika. Jeżeli masz ochotę możesz posypać je z wierzchu posiekaną natką pietruszki.

Obrazek
6. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik