PrzepisDania główneMuszle makaronowe faszerowane nadzieniem 3 sery
Muszle makaronowe faszerowane nadzieniem 3 sery
Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie muszli makaronowych nadziewanych farszem z trzech serów.
Pyszności
11.01.2017 | aktual.: 01.08.2017 08:57
Składniki:
- 1 1/2 szklanki ser ricotta
- 1 szt. jajko
- ser żółty do posypania
- 1/2 szklanki żółty ser starty
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masło
- 1 szklanka śmietana kremówka
- 1/2 szklanki parmezan starty
- 13 szt. muszle makaronowe ugotowane al dente
- natka pietruszki opcjonalnie
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj ze sobą ser ricotta, jajko, starty ser żółty, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
2. Rozgrzej garnek, a następnie wrzuć do niego masło. Kiedy się roztopi, dodaj śmietanę kremówkę. Kiedy mieszanka się zagotuje, dodaj parmezan i pieprz. Wymieszaj i zdejmij garnek z ognia. 2/3 powstałej mieszanki rozsmaruj w naczyniu żaroodpornym.
3. Do każdej muszli nałóż przygotowaną wcześniej mieszankę z ricotty, jajka, sera żółtego i przypraw.
4. Muszle rozłóż w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch każdej z nich nałóż odłożoną mieszankę masła, śmietany i parmezanu. Na koniec posyp muszle z wierzchu startym żółtym serem. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C. Piecz przez 10 minut.
5. Po 10 minutach wyjmij muszle z piekarnika. Jeżeli masz ochotę możesz posypać je z wierzchu posiekaną natką pietruszki.
6. Smacznego!