PrzepisDania główneMuszle makaronowe faszerowane nadzieniem 3 sery

Muszle makaronowe faszerowane nadzieniem 3 sery

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie muszli makaronowych nadziewanych farszem z trzech serów.

Muszle makaronowe faszerowane nadzieniem 3 sery
Pyszności

11.01.2017 | aktual.: 01.08.2017 08:57

Składniki:

  1. 1 1/2 szklanki ser ricotta
  2. 1 szt. jajko
  3. ser żółty do posypania
  4. 1/2 szklanki żółty ser starty
  5. sól
  6. pieprz
  7. 1 łyżka masło
  8. 1 szklanka śmietana kremówka
  9. 1/2 szklanki parmezan starty
  10. 13 szt. muszle makaronowe ugotowane al dente
  11. natka pietruszki opcjonalnie
Sposób przygotowania:

1. W misce wymieszaj ze sobą ser ricotta, jajko, starty ser żółty, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Rozgrzej garnek, a następnie wrzuć do niego masło. Kiedy się roztopi, dodaj śmietanę kremówkę. Kiedy mieszanka się zagotuje, dodaj parmezan i pieprz. Wymieszaj i zdejmij garnek z ognia. 2/3 powstałej mieszanki rozsmaruj w naczyniu żaroodpornym.

Obraz

3. Do każdej muszli nałóż przygotowaną wcześniej mieszankę z ricotty, jajka, sera żółtego i przypraw.

Obraz

4. Muszle rozłóż w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch każdej z nich nałóż odłożoną mieszankę masła, śmietany i parmezanu. Na koniec posyp muszle z wierzchu startym żółtym serem. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C. Piecz przez 10 minut.

Obraz

5. Po 10 minutach wyjmij muszle z piekarnika. Jeżeli masz ochotę możesz posypać je z wierzchu posiekaną natką pietruszki.

Obraz
6. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie