Dziwny trend z Tik Toka. Ludzie wierzą, że dzięki temu schudną

Musztarda z warzywami, musztarda z twarogiem, musztarda z jabłkiem. Pewna tiktokerka postanowiła stworzyć autorską dietę, a wynikami przedsięwzięcia dzieli się w sieci, zaznaczając, że dzięki nowemu podejściu do odżywiania schudła 36 kilogramów. Nietypowy trend, który rozpoczęła na Tik Toku, rośnie w siłę. Filmiki, przedstawiające "musztardowe talerze", stają się viralami.

ObrazekMusztarda podstawą diety? Nietypowy trend na Tik Toku - Pyszności; Fot. TikTok: TiffanyElizabeth (screenshot)

Kontrowersyjny trend przyciągnął uwagę milionów użytkowników Tik Toka. To za sprawą właściwości odchudzających, jaką ma mieć nietypowa mieszanka różnych produktów spożywczych z musztardą. Pomysłodawczynią tej metody odżywiania jest Tiffany Magee. Kobieta stworzyła nawet e-booka "Live, Laugh, Mustard", gdzie porusza temat autorskiej diety. Uruchomiła również grupę na Facebooku, aby ludzie dzielili się swoimi doświadczeniami związanymi z tym nietypowym sposobem odżywiania.

Musztarda podstawą diety? Nietypowy trend na Tik Toku

31-latka od maja 2016 r. dzieli się swoją podróżą po zdrowiu i odchudzaniu za pośrednictwem mediów społecznościowych i autorskiego bloga "My Adventure to Fit". Tam tłumaczy, jak udało jej się zrzucić 36 kilogramów. Kobieta przyznaje, że musztardowe posiłki jadała tylko na obiad lub kolację, stosując się przy tym do zasad diety ketogenicznej. Początkowo były to głównie warzywa z twarogiem i drobiową kiełbasą. Wszystko z dodatkiem musztardy. Później doszły do tego przeróżne kombinacje. Kobieta łączyła musztardę z jajkami czy jabłkami. 

Wyznawcy tego nietypowego sposobu odżywiania zaczęli traktować to jako pełnowartościową dietę, uznając "musztardowe talerze" za skuteczną kurację odchudzającą. Jak wskazuje Magee, jej dieta była konsultowana z lekarzem. Kobieta bowiem cierpi na boreliozę i jak sama tłumaczy, istnieje wąska grupa produktów, które może jeść, i które nie wywołują przykrych dolegliwości. Po tym, jak zaczęła udostępniać filmiki, w których zachwalała skutki jedzenia różnych produktów z musztardą, za nią zaczęli podążać inni tiktokerzy, również dzielący się swoimi doświadczeniami.

Musztardowa dieta. Co mówią o tym eksperci?

Brenna O'Malley, dyplomowana dietetyczka powiedziała w rozmowie z portalem "Yahoo Life", że ludzie zawsze będą zafascynowani ideą, wedle której istnieje odpowiedź na utratę wagi. Jak dodaje, Magee pokazała wizualizacje tego, jak zmieniło się jej ciało i przypisała to temu "musztardowemu talerzowi", ludzie więc chcą tego spróbować i pokładają w tym sposobie odżywiania nadzieję.

- Ludzie uważają, że to przepis na odchudzanie, że jeśli skopiują to, co robi Magee, uzyskają takie same wyniki utraty wagi - mówi O'Malley. - Ale to naprawdę nie jest najlepsze źródło uzyskiwania porad zdrowotnych lub porad żywieniowych - dodaje.

Specjalistka apeluje, by zastanowić się nad możliwymi konsekwencjami, przed zastosowaniem tego wiralowego trendu żywieniowego i zadać sobie pytanie: „Czy ten posiłek jest zrównoważony i zbilansowany?”. Kobieta dodaje też, że odżywianie jest bardzo zindywidualizowane. To znaczy, że nie każdy będzie czuł się dobrze, stosując taką dietę. Nie jest też tak, że dieta ta sprawi, że każdy, kto ją zastosuje — schudnie. Za procesem utraty wagi stoi bowiem deficyt kaloryczny. 

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy