Na andrzejki zrobię deser w słoikach. Gdy powiem, co jest w środku, goście będą zachwyceni
Mini deserki na domówkach cieszą się o wiele większym powodzeniem niż klasyczne ciasto. Podane w szklankach lub słoikach wyglądają na stole jak biżuteria, a przy tym są banalne do przygotowania. Przed imprezą wyjmujesz z lodówki, wrzucasz prostą dekorację, wkładasz łyżeczkę i gotowe.
Mus czekoladowy to deser, na który zawsze znajdzie się miejsce – pomimo wielu innych przekąsek na andrzejki. Gdy powiesz, z czego został zrobiony, nikt nie będzie się obawiał o skutki uboczne. W tym przypadku kremowa konsystencja nie jest zasługą ubitych żółtej, śmietany kremówki czy serka mascarpone. Deser tworzy dojrzałe awokado, wymieszane z kakao i miodem. Prosta sprawa, a prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Te ciasteczka zawsze robią furorę na święta. Jak zrobić tradycyjne Katarzynki?
Przepis na czekoladowy mus z awokado
Do musu potrzebne jest bardzo dojrzałe awokado – tylko takie po zblendowaniu utworzy gładką i kremową strukturę. Jeśli nie chcesz nadziać się w sklepie na twardy owoc, zapoznaj się z naszymi wskazówkami.
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado,
- 3 łyżki kakao,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- opcjonalnie: 2 łyżki mleka roślinnego.
Sposób przygotowania:
- Obierz awokado ze skórki, owoc przekrój na pół i wyjmij pestkę ze środka. Przełóż do kielicha blendera.
- Dodaj kakao w proszku, 2 łyżki miodu i 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego. Miksuj na gładki krem.
- Jeśli deser wyjdzie zbyt gęsty, dodaj 2 łyżki mleka roślinnego i ponownie zmiksuj.
- Mus przełóż do czystych słoiczków, szklanek lub pucharków, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
- Podawaj ze świeżymi owocami lub wiórkami czekoladowymi.