Na andrzejkową imprezę przygotuję pyszne tacosy. Deklasują inne przekąski i znikają w okamgnieniu
Jeśli zwykłe przekąski zaczęły ci się nudzić, koniecznie wypróbuj te tacosy. Wyróżniają się spośród sałatek, koreczków oraz innych prostych przekąsek, a równocześnie nadal przygotowuje się je szybko i łatwo. Ten drobny, meksykański akcent nada twojej imprezie koloru oraz smaku.
To jeden z tych przepisów, które robi się szybko, a mimo to zachwycają wszystkich podczas każdej imprezy, również tej andrzejkowej. Wystarczy podgrzać tortillę, usmażyć pierś z kurczaka, przygotować sałatkę z warzyw oraz opcjonalnie dip i proszę – tacosy są gotowe. Jeśli nie jesteś fanem drobiu, możesz użyć mielonej wołowiny, tofu lub samych warzyw. Istnieje pełna dowolność, więc każdy znajdzie coś dla siebie.
Kurczak w sosie z korniszonami. Ten obiad jednogarnkowy znika w mgnieniu oka
Jak jeść tacosy?
Bazą tacosów jest tortilla, na środek której wykładamy ulubiony farsz. Często można spotkać tacosy uformowane w charakterystyczny półokrągły kształt, przypominający łódeczkę. Są one sztywne i dość twarde, dzięki czemu farsz nie wypada zbyt łatwo. W sklepach można kupić gotowce lub przygotować je samodzielnie. W tym celu należy zaopatrzyć się w tortille o mniejszej średnicy niż tradycyjne, a następnie włożyć je między dwie metalowe foremki, żeby otrzymać kształt "U" i zapiec je przez chwilę w piekarniku tak, aby nie przypaliły się, ale zachowały formę.
Miękkie tacosy
Drugi rodzaj tacosów przygotowuje się na płaskiej tortilli, jedynie delikatnie podgrzanej na patelni. Wówczas farsz kładzie się na środku, a następnie składa się na pół, jak książkę, lekko przyciskając palcami, aby farsz się nie wypadł. Następnie taco należy trzymać obiema rękami (kciuki pod spodem, palce na górze) i jeść od razu po złożeniu, żeby farsz nie wypadł.
Przepis na tacosy z kurczakiem
Składniki na tacosy:
- 12 małych tortilli kukurydzianych,
- 400 g piersi kurczaka bez skóry,
- 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego,
- 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej,
- 2 średnie awokado,
- 2 średnie pomidory,
- 1 mała cebula,
- 1 ogórek,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- sok z połowy cytryny,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- szczypta słodkiej papryki,
- szczypta ostrej papryki,
- szczypta oregano.
Sposób przygotowania:
- Wlej olej do dużej miski, dodaj mąkę kukurydzianą, dodaj sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę oraz oregano i dokładnie wymieszaj.
- Oczyść piersi kurczaka z błonek, umyj, osusz, pokrój w kostkę i włóż do miski z przyprawami oraz olejem.
- Dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw do lodówki na 30 minut.
- W tym czasie obierz awokado, usuń pestki i pokrój w kostkę.
- Pokrój w kostkę pomidory i ogórka.
- Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj.
- Wrzuć warzywa i awokado do miski.
- Umyj i posiekaj natkę pietruszki, a następnie dodaj do miski wraz z sokiem z połowy cytryny i dokładnie wymieszaj, tworząc świeżą salsę.
- Rozgrzej dobrze patelnię i podsmaż kurczaka, aż będzie złocisty i soczysty.
- Podgrzej tortille na suchej patelni, następnie na każdej ułóż porcję kurczaka, na wierzch nałóż przygotowaną salsę warzywną.
- Złóż tortille na pół z ulubionym dipem. Smacznego!