PrzepisPrzekąskiNa Boże Narodzenie podaj choinki. Efektowne i proste w przygotowaniu

Na Boże Narodzenie podaj choinki. Efektowne i proste w przygotowaniu

Wigilijna kolacja, świętowanie Bożego Narodzenia czy po prostu grudniowa impreza - te choinki idealnie odnajdą się w zimowym klimacie. Pod zielonymi igłami z koperku skrywa się prosta i smaczna pasta.

Tuńczkowe choinki na Święa
Tuńczkowe choinki na Święa
Źródło zdjęć: © Pyszności

04.12.2024 13:02

Kiedy na stole pojawiają się te choinki, wszyscy od po nie sięgają. To prosta w przygotowaniu przekąska, która szybko stanie się ozdobą świątecznego stołu. Świetnie sprawdzi się na bożonarodzeniowym śniadaniu lub urozmaici wigilijny stół. Wystarczy tylko smaczna pasta i odrobina kreatywności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Choinki z pastą tuńczykową - pomysł na świąteczną przekąskę

Małe, zielone drzewka z twarogu z pewnością przyciągną uwagę gości i wprowadzą świąteczny klimat nawet wtedy, gdy za oknem próżno wypatrywać śniegu.

Wszystkie składniki wystarczy połączyć ze sobą i uformować małe stożki. Zielony kolor koperku i natki pietruszki oraz czerwone żurawiny tworzą świąteczną kompozycję, a połączenie twarogu, tuńczyka, ogórków kiszonych i ziół daje orzeźwiający i wyrazisty smak.

Składniki:

  • 240 g twarożku śmietankowego
  • 100 g tuńczyka w oleju z puszki
  • 100 g posiekanych ogórków kiszonych,
  • pół czerwonej cebuli,
  • ⅓ szklanki nasion słonecznika,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 szklanka posiekanego świeżego koperku,
  • 1 szklanka posiekanej świeżej natki pietruszki,
  • 20 okrągłych krakersów (średnica ok. 3 cm)
  • 20 szt. suszonej żurawiny.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski przełóż serek śmietankowy. Dodaj pokrojone drobno ogórki i czerwoną cebulę oraz odsączonego z oleju tuńczyka. Dorzuć nasiona słonecznika, dopraw całość solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Pyszna pasta kanapkowa z tuńczykiem
Pyszna pasta kanapkowa z tuńczykiem© Pyszności

Krok 2. W jednej misce umieść posiekany świeży koperek, w drugiej natkę pietruszki. Weź porcję masy i wrzuć ją do koperku. Gdy oblepi pastę, uformuj z niej kształt stożka (jak choinki) i obtocz dodatkowo w natce pietruszki.

Formowanie choinek
Formowanie choinek© Pyszności

Krok 3. Choinki ułóż na krakersach i udekoruj żurawiną. Świetnie sprawdzą się na świątecznym stole i imprezach grudniowych. Smacznego!

Tuńczykowe choinki na krakersach
Tuńczykowe choinki na krakersach© Pyszności
Wybrane dla Ciebie