Na Boże Narodzenie podaj choinki. Efektowne i proste w przygotowaniu

Wigilijna kolacja, świętowanie Bożego Narodzenia czy po prostu grudniowa impreza - te choinki idealnie odnajdą się w zimowym klimacie. Pod zielonymi igłami z koperku skrywa się prosta i smaczna pasta.

Tuńczkowe choinki na ŚwięaTuńczkowe choinki na Święa
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Kiedy na stole pojawiają się te choinki, wszyscy od po nie sięgają. To prosta w przygotowaniu przekąska, która szybko stanie się ozdobą świątecznego stołu. Świetnie sprawdzi się na bożonarodzeniowym śniadaniu lub urozmaici wigilijny stół. Wystarczy tylko smaczna pasta i odrobina kreatywności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na Boże Narodzenie podaj choinki. Efektowne i proste w przygotowaniu

Choinki z pastą tuńczykową - pomysł na świąteczną przekąskę

Małe, zielone drzewka z twarogu z pewnością przyciągną uwagę gości i wprowadzą świąteczny klimat nawet wtedy, gdy za oknem próżno wypatrywać śniegu.

Wszystkie składniki wystarczy połączyć ze sobą i uformować małe stożki. Zielony kolor koperku i natki pietruszki oraz czerwone żurawiny tworzą świąteczną kompozycję, a połączenie twarogu, tuńczyka, ogórków kiszonych i ziół daje orzeźwiający i wyrazisty smak.

Składniki:

  • 240 g twarożku śmietankowego
  • 100 g tuńczyka w oleju z puszki
  • 100 g posiekanych ogórków kiszonych,
  • pół czerwonej cebuli,
  • ⅓ szklanki nasion słonecznika,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 szklanka posiekanego świeżego koperku,
  • 1 szklanka posiekanej świeżej natki pietruszki,
  • 20 okrągłych krakersów (średnica ok. 3 cm)
  • 20 szt. suszonej żurawiny.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski przełóż serek śmietankowy. Dodaj pokrojone drobno ogórki i czerwoną cebulę oraz odsączonego z oleju tuńczyka. Dorzuć nasiona słonecznika, dopraw całość solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Pyszna pasta kanapkowa z tuńczykiem
Pyszna pasta kanapkowa z tuńczykiem © Pyszności

Krok 2. W jednej misce umieść posiekany świeży koperek, w drugiej natkę pietruszki. Weź porcję masy i wrzuć ją do koperku. Gdy oblepi pastę, uformuj z niej kształt stożka (jak choinki) i obtocz dodatkowo w natce pietruszki.

Formowanie choinek
Formowanie choinek © Pyszności

Krok 3. Choinki ułóż na krakersach i udekoruj żurawiną. Świetnie sprawdzą się na świątecznym stole i imprezach grudniowych. Smacznego!

Tuńczykowe choinki na krakersach
Tuńczykowe choinki na krakersach © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne