Na Boże Narodzenie podaj choinki. Efektowne i proste w przygotowaniu
Wigilijna kolacja, świętowanie Bożego Narodzenia czy po prostu grudniowa impreza - te choinki idealnie odnajdą się w zimowym klimacie. Pod zielonymi igłami z koperku skrywa się prosta i smaczna pasta.
04.12.2024 13:02
Kiedy na stole pojawiają się te choinki, wszyscy od po nie sięgają. To prosta w przygotowaniu przekąska, która szybko stanie się ozdobą świątecznego stołu. Świetnie sprawdzi się na bożonarodzeniowym śniadaniu lub urozmaici wigilijny stół. Wystarczy tylko smaczna pasta i odrobina kreatywności.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Choinki z pastą tuńczykową - pomysł na świąteczną przekąskę
Małe, zielone drzewka z twarogu z pewnością przyciągną uwagę gości i wprowadzą świąteczny klimat nawet wtedy, gdy za oknem próżno wypatrywać śniegu.
Wszystkie składniki wystarczy połączyć ze sobą i uformować małe stożki. Zielony kolor koperku i natki pietruszki oraz czerwone żurawiny tworzą świąteczną kompozycję, a połączenie twarogu, tuńczyka, ogórków kiszonych i ziół daje orzeźwiający i wyrazisty smak.
Składniki:
- 240 g twarożku śmietankowego
- 100 g tuńczyka w oleju z puszki
- 100 g posiekanych ogórków kiszonych,
- pół czerwonej cebuli,
- ⅓ szklanki nasion słonecznika,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 szklanka posiekanego świeżego koperku,
- 1 szklanka posiekanej świeżej natki pietruszki,
- 20 okrągłych krakersów (średnica ok. 3 cm)
- 20 szt. suszonej żurawiny.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski przełóż serek śmietankowy. Dodaj pokrojone drobno ogórki i czerwoną cebulę oraz odsączonego z oleju tuńczyka. Dorzuć nasiona słonecznika, dopraw całość solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Krok 2. W jednej misce umieść posiekany świeży koperek, w drugiej natkę pietruszki. Weź porcję masy i wrzuć ją do koperku. Gdy oblepi pastę, uformuj z niej kształt stożka (jak choinki) i obtocz dodatkowo w natce pietruszki.
Krok 3. Choinki ułóż na krakersach i udekoruj żurawiną. Świetnie sprawdzą się na świątecznym stole i imprezach grudniowych. Smacznego!