Podlaski kisiel gryczany to pochwała prostoty. Nazywają to polskim tofu
Dla jednych danie to brzmi tajemniczo i kojarzy się z deserem, ale mieszkańcy Podlasia i miłośnicy kuchni kresowej doskonale wiedzą, że ze słodkim podwieczorkiem nie ma za wiele wspólnego.
03.12.2024 | aktual.: 03.12.2024 16:05
Kisiel gryczany to pochwała prostoty, jaką znaleźć można w kuchniach regionalnych. Gdy zasoby były ograniczone, gospodynie potrafiły wyczarować coś z niczego. W tym przypadku wystarczyła kasza gryczana, kromka chleba oraz sól, by stworzyć pożywne danie dla całej rodziny. Kisiel gryczany to danie postne, często podawane zarówno na Wigilię, jak i podczas Wielkiego Postu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kisiel gryczany — wigilijna tradycja
Kisiel gryczany to niezwykłe danie, które ma swoje korzenie w tradycji kulinarnej regionu Polesia, doskonale znane w kuchni kresowej oraz podlaskiej. Chociaż nie jest tak popularny jak inne wigilijne potrawy, to dla mieszkańców niektórych miejscowości jest nieodłącznym elementem świątecznego stołu.
W przeciwieństwie do tradycyjnych kisieli ten gryczany przygotowuje się z nieprażonej kaszy gryczanej. To właśnie ten składnik nadaje mu specyficzną, delikatną konsystencję. Po ugotowaniu kisiel nie jest spożywany od razu, musi odpowiednio przestygnąć. Jeśli szukasz pomysłu na zaskakujące danie wigilijne lub chcesz wrócić do kulinarnych korzeni, ten przepis powinien zagościć w twojej kuchni.
Składniki:
- 800 g białej kaszy gryczanej,
- 1 kromka chleba razowego,
- pół łyżeczki soli.
Dodatki
- masło,
- cebula.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Kaszę gryczaną przesyp do dużej miski. Ułóż na niej kromki razowego pieczywa i zalej całość wodą tak, by przykryła składniki. Wymieszaj i odstaw na całą noc.
Krok 2. Następnie przepuść całość przez maszynkę do mielenia trzy razy. Dodaj ok. 1 litr wody, wymieszaj i przecedź przez sitko.
Krok 3. Przecedzoną masę dopraw solą i gotuj, aż powstanie gęsty budyń. Przełóż do miski i odstaw do wystygnięcia i stężenia.
Krok 4. Odwróć miskę, wyciągając ze środka kisiel gryczany. Udekoruj podsmażoną na maśle cebulką. Smacznego!