Podlaski kisiel gryczany to pochwała prostoty. Nazywają to polskim tofu

Dla jednych danie to brzmi tajemniczo i kojarzy się z deserem, ale mieszkańcy Podlasia i miłośnicy kuchni kresowej doskonale wiedzą, że ze słodkim podwieczorkiem nie ma za wiele wspólnego.

Kisiel gryczany często gościł na wigilięKisiel gryczany często gościł na wigilię
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Kisiel gryczany to pochwała prostoty, jaką znaleźć można w kuchniach regionalnych. Gdy zasoby były ograniczone, gospodynie potrafiły wyczarować coś z niczego. W tym przypadku wystarczyła kasza gryczana, kromka chleba oraz sól, by stworzyć pożywne danie dla całej rodziny. Kisiel gryczany to danie postne, często podawane zarówno na Wigilię, jak i podczas Wielkiego Postu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kisiel gryczany z cebulką. Przepis na podlaski przysmak

Kisiel gryczany — wigilijna tradycja

Kisiel gryczany to niezwykłe danie, które ma swoje korzenie w tradycji kulinarnej regionu Polesia, doskonale znane w kuchni kresowej oraz podlaskiej. Chociaż nie jest tak popularny jak inne wigilijne potrawy, to dla mieszkańców niektórych miejscowości jest nieodłącznym elementem świątecznego stołu.

W przeciwieństwie do tradycyjnych kisieli ten gryczany przygotowuje się z nieprażonej kaszy gryczanej. To właśnie ten składnik nadaje mu specyficzną, delikatną konsystencję. Po ugotowaniu kisiel nie jest spożywany od razu, musi odpowiednio przestygnąć. Jeśli szukasz pomysłu na zaskakujące danie wigilijne lub chcesz wrócić do kulinarnych korzeni, ten przepis powinien zagościć w twojej kuchni.

Składniki:

  • 800 g białej kaszy gryczanej,
  • 1 kromka chleba razowego,
  • pół łyżeczki soli.

Dodatki

  • masło,
  • cebula.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Kaszę gryczaną przesyp do dużej miski. Ułóż na niej kromki razowego pieczywa i zalej całość wodą tak, by przykryła składniki. Wymieszaj i odstaw na całą noc.

Biała kasza gryczana to podstawa
Biała kasza gryczana to podstawa © Pyszności

Krok 2. Następnie przepuść całość przez maszynkę do mielenia trzy razy. Dodaj ok. 1 litr wody, wymieszaj i przecedź przez sitko.

Kaszę trzeba dobrze rozetrzeć
Kaszę trzeba dobrze rozetrzeć © Pyszności

Krok 3. Przecedzoną masę dopraw solą i gotuj, aż powstanie gęsty budyń. Przełóż do miski i odstaw do wystygnięcia i stężenia.

Tak wygląda po stężeniu
Tak wygląda po stężeniu © Pyszności

Krok 4. Odwróć miskę, wyciągając ze środka kisiel gryczany. Udekoruj podsmażoną na maśle cebulką. Smacznego!

Kisiel gryczany z kuchni kresowej
Kisiel gryczany z kuchni kresowej © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀