PrzepisRozpływają się w ustach. Kresowe ciasteczka z kilku składników

Rozpływają się w ustach. Kresowe ciasteczka z kilku składników

Kresowe soczniki do dziś są wypiekane na terenie całej Ukrainy. Te charakterystyczne ciastka składają się z kruchego ciasta wypełnionego słodkim twarogiem. Można je spotkać w dwóch wersjach. Jedna ma kształt sporego pieroga. Druga to wygięty placek, spod którego widać nadzienie.

Pyszności - Fot. Roślinna kuchnia kresowa
Pyszności - Fot. Roślinna kuchnia kresowa
Katarzyna Gileta

01.05.2023 | aktual.: 08.08.2023 13:29

Często do masy twarogowej dodawana jest kasza manna, by nadać nadzieniu bardziej zwięzłą konsystencję, dzięki czemu farsz podczas pieczenia nie wypłynie. Soczniki po upieczeniu są kruche, a z czasem miękną od nadzienia. Nie ujmuje to ich smakowi. Przyznam, że nawet wolę tę mięciutką wersję. W mojej użyłem tofu naturalnego, które po zakwaszeniu sokiem z cytryny nabiera twarogowego charakteru.

Ciastka tofurnikowe (kresowe soczniki) - przepis

Ciasto:

       
  • 200 g wegańskiej margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g mąki pszennej krupczatki
  • 2 łyżki gęstej śmietanki roślinnej (15 proc. lub 18 proc.)

Masa tofurnikowa:

      
  • 360 g tofu naturalnego
  • sok i otarta skórka z 2 cytryn
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 5 łyżek surowej kaszy manny

Sposób przygotowania:

     
  1. Jak zrobić kresowe soczniki w wersji roślinnej? To bardzo proste. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką. Margarynę zmiksować z cukrem pudrem na puszysto. Do margaryny z cukrem dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem i zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na godzinę.
  2. Tofu dokładnie zmiksować z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Dodać kaszę i dokładnie wymieszać. Wałkować ciasto na grubość kilku milimetrów na podsypanym mąką pergaminie i wykrawać szklanką krążki. Nakładać łyżeczkę nadzienia i składać na pół, tak by masa nie wypływała na zewnątrz.
  3. Układać na blasze wyłożonej pergaminem. Piec około 20 minut w 180 st. C do lekkiego zrumienienia. Grzanie góra–dół, środkowa półka. Soczniki gotowe!

Przepis pochodzi z książki Pawła Ochmana „Roślinna kuchnia kresowa”

Pyszności - Fot. roślinna kuchnia kresowa
Pyszności - Fot. roślinna kuchnia kresowa

Sprawdź również przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami:

Wybrane dla Ciebie