PrzepisRozpływają się w ustach. Kresowe ciasteczka z kilku składników

Rozpływają się w ustach. Kresowe ciasteczka z kilku składników

Pyszności - Fot. Roślinna kuchnia kresowa
Pyszności - Fot. Roślinna kuchnia kresowa
Katarzyna Gileta
01.05.2023 13:31, aktualizacja: 08.08.2023 13:29

Kresowe soczniki do dziś są wypiekane na terenie całej Ukrainy. Te charakterystyczne ciastka składają się z kruchego ciasta wypełnionego słodkim twarogiem. Można je spotkać w dwóch wersjach. Jedna ma kształt sporego pieroga. Druga to wygięty placek, spod którego widać nadzienie.

Często do masy twarogowej dodawana jest kasza manna, by nadać nadzieniu bardziej zwięzłą konsystencję, dzięki czemu farsz podczas pieczenia nie wypłynie. Soczniki po upieczeniu są kruche, a z czasem miękną od nadzienia. Nie ujmuje to ich smakowi. Przyznam, że nawet wolę tę mięciutką wersję. W mojej użyłem tofu naturalnego, które po zakwaszeniu sokiem z cytryny nabiera twarogowego charakteru.

Ciastka tofurnikowe (kresowe soczniki) - przepis

Ciasto:

       
  • 200 g wegańskiej margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g mąki pszennej krupczatki
  • 2 łyżki gęstej śmietanki roślinnej (15 proc. lub 18 proc.)

Masa tofurnikowa:

      
  • 360 g tofu naturalnego
  • sok i otarta skórka z 2 cytryn
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 5 łyżek surowej kaszy manny

Sposób przygotowania:

     
  1. Jak zrobić kresowe soczniki w wersji roślinnej? To bardzo proste. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką. Margarynę zmiksować z cukrem pudrem na puszysto. Do margaryny z cukrem dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem i zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na godzinę.
  2. Tofu dokładnie zmiksować z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Dodać kaszę i dokładnie wymieszać. Wałkować ciasto na grubość kilku milimetrów na podsypanym mąką pergaminie i wykrawać szklanką krążki. Nakładać łyżeczkę nadzienia i składać na pół, tak by masa nie wypływała na zewnątrz.
  3. Układać na blasze wyłożonej pergaminem. Piec około 20 minut w 180 st. C do lekkiego zrumienienia. Grzanie góra–dół, środkowa półka. Soczniki gotowe!

Przepis pochodzi z książki Pawła Ochmana „Roślinna kuchnia kresowa”

Pyszności - Fot. roślinna kuchnia kresowa
Pyszności - Fot. roślinna kuchnia kresowa

Sprawdź również przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także