Rozpływają się w ustach. Kresowe ciasteczka z kilku składników
Kresowe soczniki do dziś są wypiekane na terenie całej Ukrainy. Te charakterystyczne ciastka składają się z kruchego ciasta wypełnionego słodkim twarogiem. Można je spotkać w dwóch wersjach. Jedna ma kształt sporego pieroga. Druga to wygięty placek, spod którego widać nadzienie.
01.05.2023 | aktual.: 08.08.2023 13:29
Często do masy twarogowej dodawana jest kasza manna, by nadać nadzieniu bardziej zwięzłą konsystencję, dzięki czemu farsz podczas pieczenia nie wypłynie. Soczniki po upieczeniu są kruche, a z czasem miękną od nadzienia. Nie ujmuje to ich smakowi. Przyznam, że nawet wolę tę mięciutką wersję. W mojej użyłem tofu naturalnego, które po zakwaszeniu sokiem z cytryny nabiera twarogowego charakteru.
Ciastka tofurnikowe (kresowe soczniki) - przepis
Ciasto:
- 200 g wegańskiej margaryny
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 g mąki pszennej krupczatki
- 2 łyżki gęstej śmietanki roślinnej (15 proc. lub 18 proc.)
Masa tofurnikowa:
- 360 g tofu naturalnego
- sok i otarta skórka z 2 cytryn
- 4 łyżki drobnego cukru
- 5 łyżek surowej kaszy manny
Sposób przygotowania:
- Jak zrobić kresowe soczniki w wersji roślinnej? To bardzo proste. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką. Margarynę zmiksować z cukrem pudrem na puszysto. Do margaryny z cukrem dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem i zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na godzinę.
- Tofu dokładnie zmiksować z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Dodać kaszę i dokładnie wymieszać. Wałkować ciasto na grubość kilku milimetrów na podsypanym mąką pergaminie i wykrawać szklanką krążki. Nakładać łyżeczkę nadzienia i składać na pół, tak by masa nie wypływała na zewnątrz.
- Układać na blasze wyłożonej pergaminem. Piec około 20 minut w 180 st. C do lekkiego zrumienienia. Grzanie góra–dół, środkowa półka. Soczniki gotowe!
Przepis pochodzi z książki Pawła Ochmana „Roślinna kuchnia kresowa”
Sprawdź również przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami: