Na deser upiecz tartę pielgrzyma. Teściowa będzie chciała cię ozłocić

Na pierwszy rzut oka wygląda niepozornie, ale to pyszne hiszpańskie ciasto już od pierwszego kęsa czaruje smakiem. Sekret tkwi w migdałach.

Tarta pielgrzyma z migdałamiTarta pielgrzyma z migdałami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Tarta pielgrzyma to tradycyjny wypiek wywodzący się z Galicji, czyli autonomicznej wspólnoty Hiszpanii położonej na północno-zachodnim krańcu Półwyspu Iberyjskiego. Wygląda skromnie, dekorowana jest jedynie charakterystycznym symbolem Krzyża Świętego Jakuba, ale smakuje znakomicie. To pozycja obowiązkowa nie tylko podczas pielgrzymek. Jej niepozorny, a jednocześnie elegancki wygląd sprawi, że nawet teściowa zdobędzie się na pochwałę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włoski deser z polskimi skarbami z lasu. Robię dużą porcję, bo rodzina zawsze prosi o dokładki

Tarta pielgrzyma

Hiszpańska nazwa tego ciasta to "Tarta de Santiago", co dosłownie oznacza "tartę świętego Jakuba", czyli patrona Hiszpanii. Co roku do katedry w Santiago de Compostela, gdzie spoczywają relikwie świętego, zmierzają tłumy pielgrzymów. Przez wieki zwieńczeniem długiej wędrówki była właśnie słynna tarta. Tradycyjnie na wierzchu za pomocą szablonu, cukrem pudrem usypuje się kształt Krzyża Świętego Jakuba. W 2006 roku tarta otrzymała unijny certyfikat Chronionego Oznaczenia Geograficznego (PGI).

Tarta de Santiago bazuje na zaledwie trzech podstawowych składnikach: mielonych migdałach, cukrze i jajkach. To właśnie one tworzą jej charakterystyczną, wilgotną i bogatą w smaku teksturę. Czasem do środka trafia skórka z cytryny, odrobina cynamonu lub brandy.

Składniki:

  • 250 g mielonych migdałów,
  • 250 g cukru,
  • 6 jajek,
  • skórka otarta z jednej cytryny,
  • szczypta cynamonu,
  • cukier puder do dekoracji,
  • masło do wysmarowania formy.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce utrzyj jajka z cukrem na puszystą, jasną masę.
  2. Do masy jajecznej dodaj mielone migdały, skórkę z cytryny oraz cynamon. Mieszaj delikatnie, aż składniki się połączą.
  3. Formę o średnicy około 24 cm wysmaruj masłem.
  4. Gotową masę przelej do przygotowanej formy.
  5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30-35 minut. Ciasto będzie gotowe, gdy włożony w środek patyczek wyjdzie suchy, a wierzch będzie złotobrązowy.
  6. Po upieczeniu wyjmij tartę z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
  7. Na wierzchu ciasta umieść szablon z wyciętym Krzyżem Świętego Jakuba (możesz go łatwo znaleźć i wydrukować z internetu). Obficie posyp cukrem pudrem. Następnie ostrożnie zdejmij szablon.

Tartę pielgrzyma podaj jako deser do kawy lub wina. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd