Na deser upiecz tartę pielgrzyma. Teściowa będzie chciała cię ozłocić

Na pierwszy rzut oka wygląda niepozornie, ale to pyszne hiszpańskie ciasto już od pierwszego kęsa czaruje smakiem. Sekret tkwi w migdałach.

Tarta pielgrzyma z migdałamiTarta pielgrzyma z migdałami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Tarta pielgrzyma to tradycyjny wypiek wywodzący się z Galicji, czyli autonomicznej wspólnoty Hiszpanii położonej na północno-zachodnim krańcu Półwyspu Iberyjskiego. Wygląda skromnie, dekorowana jest jedynie charakterystycznym symbolem Krzyża Świętego Jakuba, ale smakuje znakomicie. To pozycja obowiązkowa nie tylko podczas pielgrzymek. Jej niepozorny, a jednocześnie elegancki wygląd sprawi, że nawet teściowa zdobędzie się na pochwałę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włoski deser z polskimi skarbami z lasu. Robię dużą porcję, bo rodzina zawsze prosi o dokładki

Tarta pielgrzyma

Hiszpańska nazwa tego ciasta to "Tarta de Santiago", co dosłownie oznacza "tartę świętego Jakuba", czyli patrona Hiszpanii. Co roku do katedry w Santiago de Compostela, gdzie spoczywają relikwie świętego, zmierzają tłumy pielgrzymów. Przez wieki zwieńczeniem długiej wędrówki była właśnie słynna tarta. Tradycyjnie na wierzchu za pomocą szablonu, cukrem pudrem usypuje się kształt Krzyża Świętego Jakuba. W 2006 roku tarta otrzymała unijny certyfikat Chronionego Oznaczenia Geograficznego (PGI).

Tarta de Santiago bazuje na zaledwie trzech podstawowych składnikach: mielonych migdałach, cukrze i jajkach. To właśnie one tworzą jej charakterystyczną, wilgotną i bogatą w smaku teksturę. Czasem do środka trafia skórka z cytryny, odrobina cynamonu lub brandy.

Składniki:

  • 250 g mielonych migdałów,
  • 250 g cukru,
  • 6 jajek,
  • skórka otarta z jednej cytryny,
  • szczypta cynamonu,
  • cukier puder do dekoracji,
  • masło do wysmarowania formy.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce utrzyj jajka z cukrem na puszystą, jasną masę.
  2. Do masy jajecznej dodaj mielone migdały, skórkę z cytryny oraz cynamon. Mieszaj delikatnie, aż składniki się połączą.
  3. Formę o średnicy około 24 cm wysmaruj masłem.
  4. Gotową masę przelej do przygotowanej formy.
  5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30-35 minut. Ciasto będzie gotowe, gdy włożony w środek patyczek wyjdzie suchy, a wierzch będzie złotobrązowy.
  6. Po upieczeniu wyjmij tartę z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
  7. Na wierzchu ciasta umieść szablon z wyciętym Krzyżem Świętego Jakuba (możesz go łatwo znaleźć i wydrukować z internetu). Obficie posyp cukrem pudrem. Następnie ostrożnie zdejmij szablon.

Tartę pielgrzyma podaj jako deser do kawy lub wina. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀