To jeden z najpyszniejszych rejonów Włoch. Na produktach szukaj tych oznaczeń

Polacy rozkochali się we włoskiej kuchni. Widać to po rosnącej liczbie włoskich restauracji w każdym większym mieście oraz szerokiej gamie produktów w sklepach. Nie trzeba już czekać na tygodnie tematyczne w supermarketach, bo wiele przysmaków wprowadzono na stałe. Wybierając rarytasy ze słonecznej Italii, warto zwrócić uwagę na drobny szczegół.

Przysmaki prosto z Emilia-RomaniaPrzysmaki prosto z Emilia-Romania
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Włochy to nie tylko Rzym, Mediolan i Neapol. Emilia-Romania to region, który powinni odwiedzić wszyscy miłośnicy dobrego jedzenia. To właśnie tutaj, w sercu Włoch, narodziły się takie kulinarne legendy, jak szynka parmeńska, ser Parmigiano Reggiano czy ocet balsamiczny. Produkty te można znaleźć również w polskich sklepach. Zanim wrzucisz je do koszyka, zwróć uwagę na odpowiednie oznaczenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak powstaje parmezan? Byłam w fabryce sera we Włoszech

Najpyszniejszy region we Włoszech

Z pewnością wielu z nas zna Parmigiano Reggiano i Grana Padano, zajada się Prosciutto di Parma, Salame i Pancettą, a do sałatek poszukuje dobrej jakości octu balsamicznego. To produkty, które znaleźć można niemal wszędzie we Włoszech, ale pochodzą z jednego regionu: Emilia-Romania, znanego jako Food Valley. Niezależnie od tego, czy jesteś miłośnikiem serów, mięs czy makaronów, z pewnością znajdziesz tu coś dla siebie. Wyobraź sobie soczyste tortellini w bulionie z parmezanem, tagliatelle al ragù lub pyszną pizzę z prosciutto crudo. To tylko niektóre z wielu dań, które możesz przygotować z produktów z tego regionu.

Mapa Food Valley zachwyca smakami
Mapa Food Valley zachwyca smakami © Materiały prasowe

Region ten może pochwalić się największą liczbą produktów oznaczonych DOPIGP. Niepozorne literki to jednak coś więcej niż zwykły dopisek na etykiecie. To gwarancja autentyczności, najwyższej jakości i tradycyjnych metod produkcji, które czynią produkty z Emilia-Romanii wyjątkowymi.

Jak rozpoznać włoskie produkty?

Chociaż podróbki kojarzą się przede wszystkim z odzieżą, również w żywności nie brakuje produktów, które jak kameleon upodabniają się do oryginałów. Tak jest w przypadku miodu - ten pszczeli stoi na półkach tuż obok sztucznego. Jeśli chcemy spróbować prawdziwych produktów z Włoch, trzeba dobrze zlustrować wzrokiem etykietę. Trzy litery staną się bowiem wyznacznikiem jakości.

Emilia-Romana to region dumny ze swoich wyrobów
Emilia-Romania to region dumny ze swoich wyrobów © Pyszności

Certyfikowanie produktów nie jest niczym nowym, bo nawet na jabłkach znaleźć możemy nalepkę z dumnym napisem "PRODUKT POLSKI". Tak jest również w przypadku włoskiej kuchni. DOP i IGP to europejskie certyfikaty, które chronią nazwy produktów spożywczych przed naśladownictwem. Dzięki nim mamy pewność, że kupując np. parmeńską szynkę, otrzymujemy oryginalny produkt o najwyższej jakości, wyprodukowany w Parmie według tradycyjnych metod.

Skróty na włoskich produktach

Skrót DOP w języku polskim to "Chroniona Nazwa Pochodzenia". Te trzy litery są gwarancją autentyczności i najwyższej jakości. Produkt z tym oznaczeniem jest wytwarzany, przetwarzany i przygotowywany w określonym regionie geograficznym, zgodnie z uznanymi metodami.

IGP z kolei to oznaczenie, które wskazuje, że przynajmniej jedna faza produkcji produktu odbywa się w określonym regionie. Dzięki temu możemy mieć pewność, że produkt ma związek z danym miejscem.

Certyfikaty znaleźć można m.in. na mortadeli
Certyfikaty znaleźć można m.in. na mortadeli © Pyszności

Oznaczenia włoskich win

Włochy słyną również ze swojego wina. Trunek trunkowi jednak nierówny, a i one same również podlegają odpowiedniej certyfikacji. DOCG to najwyższa kategoria jakości dla włoskich win, gwarantująca wyjątkowy smak i aromat. To właśnie tego napisu warto szukać na butelce. Z kolei oznaczenie DOC świadczy o tym, że wino zostało wyprodukowane w ściśle określonym obszarze geograficznym, zgodnie z tradycyjnymi metodami i spełnia określone wymagania dotyczące smaku, aromatu i składu.

We włoskiej kuchni wino odgrywa ważną rolę
We włoskiej kuchni wino odgrywa ważną rolę © Pyszności

Jeśli chcesz cieszyć się autentycznym smakiem specjałów Italii, wybieraj produkty z certyfikatami. To gwarancja najwyższej jakości i tradycyjnych metod produkcji, z którego dumni są Włosi i z której słynie Emilia-Romania.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku