Na drugi dzień świąt robię sałatkę siostry Anastazji. Znika szybciej niż jarzynowa

Obok śledzi, karpia i krokietów na stole nie może zabraknąć sałatek. Chociaż od lat na podium panoszy się jarzynowa, to sałatka szynkowa siostry Anastazji depcze jej po piętach. Przygotowuje się ją błyskawicznie, a jeszcze szybciej znika z miski.

Sałatka szynkowa siostry AnastazjiSałatka szynkowa siostry Anastazji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Tradycyjnie Wigilia jest dniem postnym, więc w czasie kolacji z mięs pojawiają się tylko ryby. Kolejnie dni to z kolei czas na pieczone mięsa, gołąbki czy zrazy. Warto wtedy postawić na stole sałatkę szynkową siostry Anastazji. Godnie zastąpi jarzynową, a i nie brakuje głosów, że jest jeszcze smaczniejsza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na Boże Narodzenie podaj choinki. Efektowne i proste w przygotowaniu

Sałatka szynkowa siostry Anastazji

Na pierwszy rzut oka wygląda jak każda inna sałatka warzywna z majonezem. W środku nie ma jednak gotowanych jarzyn, a seler ze słoiczka, pokrojona szynka oraz ananas z puszki, który wprowadza przyjemną, słodką nutę.

Sałatka szynkowa siostry Anastazji
Sałatka szynkowa siostry Anastazji © Adobe Stock

Sałatka jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a na świątecznym stole zrobi furorę. Świetnie sprawdzi się również na imprezach, sylwestrowej domówce lub jako pyszna kolacja dla całej rodziny. Jest całkiem sycącą i tak smaczna, że próśb o dokładkę nigdy nie brakuje. Wystarczy otworzyć puszki, odkręcić słoik z majonezem i zerknąć do lodówki po jajka i szynkę, by wyczarować coś pysznego.

Składniki:

  • 1 słoiczek selera konserwowego,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 puszka ananasa,
  • 250 g szynki, np. drobiowej,
  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 2 pomidory,
  • 2 kwaśne jabłka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Seler, kukurydzę oraz ananasa odsącz z zalewy.
  2. Seler pokrój z grubsza na mniejsze kawałki, selera pokrój w kostkę.
  3. Ugotowane na twardo jajka, ogórki kiszone oraz wędlinę również pokrój w kostkę.
  4. Pomidory natnij na krzyż i zalej wrzątkiem, by łatwo usunąć skórkę.
  5. Usuń miękkie gniazda nasienne, a resztę pomidorowa pokrój w kostkę.
  6. Jabłka obierz i również drobno pokrój, cebulę posiekaj na małą kosteczkę.
  7. Wszystkie składniki przełóż do miski.
  8. Dodaj majonez, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
  9. Schładzaj przez min. 1-2 godziny w lodówce.

Sałatkę możesz dodatkowo udekorować posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej