Na drugi dzień świąt robię sałatkę siostry Anastazji. Znika szybciej niż jarzynowa
Obok śledzi, karpia i krokietów na stole nie może zabraknąć sałatek. Chociaż od lat na podium panoszy się jarzynowa, to sałatka szynkowa siostry Anastazji depcze jej po piętach. Przygotowuje się ją błyskawicznie, a jeszcze szybciej znika z miski.
Tradycyjnie Wigilia jest dniem postnym, więc w czasie kolacji z mięs pojawiają się tylko ryby. Kolejnie dni to z kolei czas na pieczone mięsa, gołąbki czy zrazy. Warto wtedy postawić na stole sałatkę szynkową siostry Anastazji. Godnie zastąpi jarzynową, a i nie brakuje głosów, że jest jeszcze smaczniejsza.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka szynkowa siostry Anastazji
Na pierwszy rzut oka wygląda jak każda inna sałatka warzywna z majonezem. W środku nie ma jednak gotowanych jarzyn, a seler ze słoiczka, pokrojona szynka oraz ananas z puszki, który wprowadza przyjemną, słodką nutę.
Sałatka jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a na świątecznym stole zrobi furorę. Świetnie sprawdzi się również na imprezach, sylwestrowej domówce lub jako pyszna kolacja dla całej rodziny. Jest całkiem sycącą i tak smaczna, że próśb o dokładkę nigdy nie brakuje. Wystarczy otworzyć puszki, odkręcić słoik z majonezem i zerknąć do lodówki po jajka i szynkę, by wyczarować coś pysznego.
Składniki:
- 1 słoiczek selera konserwowego,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka ananasa,
- 250 g szynki, np. drobiowej,
- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- 3 ogórki kiszone,
- 2 pomidory,
- 2 kwaśne jabłka,
- 1 czerwona cebula,
- 3 łyżki majonezu,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Seler, kukurydzę oraz ananasa odsącz z zalewy.
- Seler pokrój z grubsza na mniejsze kawałki, selera pokrój w kostkę.
- Ugotowane na twardo jajka, ogórki kiszone oraz wędlinę również pokrój w kostkę.
- Pomidory natnij na krzyż i zalej wrzątkiem, by łatwo usunąć skórkę.
- Usuń miękkie gniazda nasienne, a resztę pomidorowa pokrój w kostkę.
- Jabłka obierz i również drobno pokrój, cebulę posiekaj na małą kosteczkę.
- Wszystkie składniki przełóż do miski.
- Dodaj majonez, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
- Schładzaj przez min. 1-2 godziny w lodówce.
Sałatkę możesz dodatkowo udekorować posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Smacznego!