PrzepisSałatkiNa drugi dzień świąt robię sałatkę siostry Anastazji. Znika szybciej niż jarzynowa

Na drugi dzień świąt robię sałatkę siostry Anastazji. Znika szybciej niż jarzynowa

Obok śledzi, karpia i krokietów na stole nie może zabraknąć sałatek. Chociaż od lat na podium panoszy się jarzynowa, to sałatka szynkowa siostry Anastazji depcze jej po piętach. Przygotowuje się ją błyskawicznie, a jeszcze szybciej znika z miski.

Sałatka szynkowa siostry Anastazji
Sałatka szynkowa siostry Anastazji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tradycyjnie Wigilia jest dniem postnym, więc w czasie kolacji z mięs pojawiają się tylko ryby. Kolejnie dni to z kolei czas na pieczone mięsa, gołąbki czy zrazy. Warto wtedy postawić na stole sałatkę szynkową siostry Anastazji. Godnie zastąpi jarzynową, a i nie brakuje głosów, że jest jeszcze smaczniejsza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka szynkowa siostry Anastazji

Na pierwszy rzut oka wygląda jak każda inna sałatka warzywna z majonezem. W środku nie ma jednak gotowanych jarzyn, a seler ze słoiczka, pokrojona szynka oraz ananas z puszki, który wprowadza przyjemną, słodką nutę.

Sałatka szynkowa siostry Anastazji
Sałatka szynkowa siostry Anastazji© Adobe Stock

Sałatka jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a na świątecznym stole zrobi furorę. Świetnie sprawdzi się również na imprezach, sylwestrowej domówce lub jako pyszna kolacja dla całej rodziny. Jest całkiem sycącą i tak smaczna, że próśb o dokładkę nigdy nie brakuje. Wystarczy otworzyć puszki, odkręcić słoik z majonezem i zerknąć do lodówki po jajka i szynkę, by wyczarować coś pysznego.

Składniki:

  • 1 słoiczek selera konserwowego,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 puszka ananasa,
  • 250 g szynki, np. drobiowej,
  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 2 pomidory,
  • 2 kwaśne jabłka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Seler, kukurydzę oraz ananasa odsącz z zalewy.
  2. Seler pokrój z grubsza na mniejsze kawałki, selera pokrój w kostkę.
  3. Ugotowane na twardo jajka, ogórki kiszone oraz wędlinę również pokrój w kostkę.
  4. Pomidory natnij na krzyż i zalej wrzątkiem, by łatwo usunąć skórkę.
  5. Usuń miękkie gniazda nasienne, a resztę pomidorowa pokrój w kostkę.
  6. Jabłka obierz i również drobno pokrój, cebulę posiekaj na małą kosteczkę.
  7. Wszystkie składniki przełóż do miski.
  8. Dodaj majonez, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
  9. Schładzaj przez min. 1-2 godziny w lodówce.

Sałatkę możesz dodatkowo udekorować posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie