Po przygotowaniu jarzynowej nie zapomnij o jednym. To ważne, by smakowała jeszcze lepiej

Spośród wszystkich sałatek, które kochamy, jarzynowa to prawdziwy klasyk. Mimo tego, że większość z nas robi ją z niemal tych samych składników, u każdego smakuje inaczej.

Sałatka jarzynowa to element obowiązkowy na świątecznym stoleSałatka jarzynowa to element obowiązkowy na świątecznym stole
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Klasyczna sałatka jarzynowa

Pierwsza propozycja to klasyczna wersja z warzywami, majonezem i odrobiną cebuli. Po przygotowaniu warto ją odstawić na kilka godzin – dzięki temu smaki się przegryzą i będzie smakować jeszcze lepiej.

Składniki:

  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 4 ugotowane jajka,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 1/4 cebuli,
  • 1 mała puszka zielonego groszku,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa umyj, ale nie obieraj, a następnie włóż do garnka z wodą. Dodaj soli i gotuj pod przykryciem do miękkości, przez ok. 20 - 25 minut. Odcedź warzywa i odstaw, by ostygły.
  2. W tym czasie pokrój ugotowane jajka, ogórki i cebulę w kostkę. Wrzuć pokrojone składniki do dużej miski i dołóż odlany z zalewy groszek zielony.
  3. Następnie dodaj ostudzone warzywa, również pokrojone w kostkę. Wymieszaj delikatnie całość.
  4. W oddzielnym naczyniu zmieszaj majonez, musztardę, sól i pieprz, potem dodaj do warzyw i wszystko dokładnie wymieszaj.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka "czapka Mikołaja". Robi furorę na każdej grudniowej imprezie

Sałatka jarzynowa z kukurydzą

Kukurydza w sałatce jarzynowej nie jest wcale oczywistym składnikiem. Jeśli jednak lubisz smak tych żółtych ziaren, to wypróbuj jarzynową z kukurydzą. Jest duża szansa, że to będzie twoja ulubiona wersja.

Składniki:

  • 400 g ziemniaków,
  • 140 g marchewki,
  • 100 g selera,
  • 5 jajek,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • 200 g kukurydzy z puszki,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól,
  • pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa umyj, nie obieraj ich, a następnie włóż do garnka z wodą. Dodaj soli i gotuj pod przykryciem do miękkości, przez ok. 20 - 25 minut. Odcedź warzywa i odstaw, by ostygły.
  2. W tym czasie pokrój ugotowane jajka i ogórki w kostkę. Wrzuć pokrojone składniki do dużej miski i dołóż odlaną z zalewy kukurydzę.
  3. Następnie dodaj ostudzone warzywa, również pokrojone w kostkę. Wymieszaj dokładnie całość, dodając majonezu i przypraw.
Sałatka jarzynowa to świąteczny polski klasyk, nawet we
Sałatka jarzynowa to świąteczny polski klasyk © Adobe Stock

Sałatka jarzynowa z jabłkiem

Klasyczną jarzynową można urozmaicić jabłkiem, które podkreśli jej smak. Sałatka ta jest wzbogacona również o śmietanę, jako uzupełnienie majonezu.

Składniki:

  • 400 g marchewki,
  • 200 g pietruszki,
  • pół selera,
  • 300 g ziemniaków,
  • pół puszki groszku konserwowego,
  • 4 jajka,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 1 jabłko – najlepiej szara Reneta,
  • 3-4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.,
  • 2 płaskie łyżeczki musztardy stołowej,
  • szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa umyj, nie obieraj ich, a następnie włóż do garnka z wodą. Dodaj soli i gotuj pod przykryciem do miękkości, przez ok. 20 - 25 minut. Odcedź warzywa i odstaw, by ostygły.
  2. W tym czasie pokrój ugotowane jajka, jabłko i ogórki w kostkę. Wrzuć pokrojone składniki do dużej miski i dołóż odlany z zalewy groszek zielony.
  3. Następnie dodaj ostudzone warzywa, również pokrojone w kostkę. Wymieszaj dokładnie całość.
  4. W oddzielnym naczyniu zmieszaj majonez, musztardę, śmietanę, sól i pieprz. Dodaj do warzyw i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

Sałatka jarzynowa z jogurtem naturalnym i koperkiem

Sałatkę jarzynową można przygotować również w wersji nieco bardziej odchudzonej. Wtedy większość ciężkostrawnego majonezu można zamienić na jogurt naturalny. Zapewniam, że taka jarzynowa w wersji light naprawdę nieźle smakuje.

Składniki:

  • 3 ziemniaki,
  • pół selera korzeniowego,
  • pół pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • 4 jabłka,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • puszka groszku konserwowego,
  • 4 jajka,
  • 250 g jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • pół pęczka świeżego koperku,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa umyj, ale nie obieraj i włóż do garnka z wodą. Dodaj soli i gotuj pod przykryciem do miękkości, przez ok. 20 - 25 minut. Odcedź warzywa i poczekaj, aż ostygną.
  2. Do dużej miski włóż: odlany z zalewy groszek zielony, pokrojone w kostkę ogórki, jajka i jabłka.
  3. Następnie dodaj pokrojone, ostudzone warzywa. Wymieszaj dokładnie całość.
  4. W oddzielnym naczyniu zmieszaj: jogurt, majonez i musztardę, można też przyprawy (sól, pieprz).
  5. Sos połącz z warzywami, dodając posiekany koperek.
Jogurt naturalny z powodzeniem zastąpi majonez w sałatce
Jogurt naturalny z powodzeniem zastąpi majonez w sałatce © Adobe Stock

Sałatka jarzynowa z pieczarkami

Nasza ostatnia propozycja to jarzynowa z dodatkiem marynowanych pieczarek, które w połączeniu z kukurydzą, nadają jej ciekawego smaku.

Składniki:

  • 1 kg marchewki,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 jabłka,
  • 2 pietruszki,
  • 5 jajek,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 mała cebula,
  • 4 ogórki marynowane w occie,
  • 1 mały słoik marynowanych pieczarek,
  • 1 puszka zielonego groszku,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa umyj, ale nie obieraj i włóż do garnka z wodą. Dodaj soli i gotuj pod przykryciem do miękkości, przez ok. 20 - 25 minut. Odcedź warzywa i poczekaj, aż wystygną.
  2. W tym czasie, do dużej miski włóż: odlany z zalewy groszek zielony i kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki, jajka, cebulę oraz marynowane pieczarki.
  3. Następnie dodaj pokrojone, ostudzone warzywa. Wymieszaj dokładnie całość wraz z majonezem i przyprawami.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej