PrzepisBoże NarodzeniePo przygotowaniu jarzynowej nie zapomnij o jednym. To ważne, by smakowała jeszcze lepiej

Po przygotowaniu jarzynowej nie zapomnij o jednym. To ważne, by smakowała jeszcze lepiej

Spośród wszystkich sałatek, które kochamy, jarzynowa to prawdziwy klasyk. Mimo tego, że większość z nas robi ją z niemal tych samych składników, u każdego smakuje inaczej.

Sałatka jarzynowa to element obowiązkowy na świątecznym stole
Sałatka jarzynowa to element obowiązkowy na świątecznym stole
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Klasyczna sałatka jarzynowa

Pierwsza propozycja to klasyczna wersja z warzywami, majonezem i odrobiną cebuli. Po przygotowaniu warto ją odstawić na kilka godzin – dzięki temu smaki się przegryzą i będzie smakować jeszcze lepiej.

Składniki:

  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 4 ugotowane jajka,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 1/4 cebuli,
  • 1 mała puszka zielonego groszku,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa umyj, ale nie obieraj, a następnie włóż do garnka z wodą. Dodaj soli i gotuj pod przykryciem do miękkości, przez ok. 20 - 25 minut. Odcedź warzywa i odstaw, by ostygły.
  2. W tym czasie pokrój ugotowane jajka, ogórki i cebulę w kostkę. Wrzuć pokrojone składniki do dużej miski i dołóż odlany z zalewy groszek zielony.
  3. Następnie dodaj ostudzone warzywa, również pokrojone w kostkę. Wymieszaj delikatnie całość.
  4. W oddzielnym naczyniu zmieszaj majonez, musztardę, sól i pieprz, potem dodaj do warzyw i wszystko dokładnie wymieszaj.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka jarzynowa z kukurydzą

Kukurydza w sałatce jarzynowej nie jest wcale oczywistym składnikiem. Jeśli jednak lubisz smak tych żółtych ziaren, to wypróbuj jarzynową z kukurydzą. Jest duża szansa, że to będzie twoja ulubiona wersja.

Składniki:

  • 400 g ziemniaków,
  • 140 g marchewki,
  • 100 g selera,
  • 5 jajek,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • 200 g kukurydzy z puszki,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól,
  • pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa umyj, nie obieraj ich, a następnie włóż do garnka z wodą. Dodaj soli i gotuj pod przykryciem do miękkości, przez ok. 20 - 25 minut. Odcedź warzywa i odstaw, by ostygły.
  2. W tym czasie pokrój ugotowane jajka i ogórki w kostkę. Wrzuć pokrojone składniki do dużej miski i dołóż odlaną z zalewy kukurydzę.
  3. Następnie dodaj ostudzone warzywa, również pokrojone w kostkę. Wymieszaj dokładnie całość, dodając majonezu i przypraw.
Sałatka jarzynowa to świąteczny polski klasyk
Sałatka jarzynowa to świąteczny polski klasyk© Adobe Stock

Sałatka jarzynowa z jabłkiem

Klasyczną jarzynową można urozmaicić jabłkiem, które podkreśli jej smak. Sałatka ta jest wzbogacona również o śmietanę, jako uzupełnienie majonezu.

Składniki:

  • 400 g marchewki,
  • 200 g pietruszki,
  • pół selera,
  • 300 g ziemniaków,
  • pół puszki groszku konserwowego,
  • 4 jajka,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 1 jabłko – najlepiej szara Reneta,
  • 3-4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.,
  • 2 płaskie łyżeczki musztardy stołowej,
  • szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa umyj, nie obieraj ich, a następnie włóż do garnka z wodą. Dodaj soli i gotuj pod przykryciem do miękkości, przez ok. 20 - 25 minut. Odcedź warzywa i odstaw, by ostygły.
  2. W tym czasie pokrój ugotowane jajka, jabłko i ogórki w kostkę. Wrzuć pokrojone składniki do dużej miski i dołóż odlany z zalewy groszek zielony.
  3. Następnie dodaj ostudzone warzywa, również pokrojone w kostkę. Wymieszaj dokładnie całość.
  4. W oddzielnym naczyniu zmieszaj majonez, musztardę, śmietanę, sól i pieprz. Dodaj do warzyw i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

Sałatka jarzynowa z jogurtem naturalnym i koperkiem

Sałatkę jarzynową można przygotować również w wersji nieco bardziej odchudzonej. Wtedy większość ciężkostrawnego majonezu można zamienić na jogurt naturalny. Zapewniam, że taka jarzynowa w wersji light naprawdę nieźle smakuje.

Składniki:

  • 3 ziemniaki,
  • pół selera korzeniowego,
  • pół pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • 4 jabłka,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • puszka groszku konserwowego,
  • 4 jajka,
  • 250 g jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • pół pęczka świeżego koperku,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa umyj, ale nie obieraj i włóż do garnka z wodą. Dodaj soli i gotuj pod przykryciem do miękkości, przez ok. 20 - 25 minut. Odcedź warzywa i poczekaj, aż ostygną.
  2. Do dużej miski włóż: odlany z zalewy groszek zielony, pokrojone w kostkę ogórki, jajka i jabłka.
  3. Następnie dodaj pokrojone, ostudzone warzywa. Wymieszaj dokładnie całość.
  4. W oddzielnym naczyniu zmieszaj: jogurt, majonez i musztardę, można też przyprawy (sól, pieprz).
  5. Sos połącz z warzywami, dodając posiekany koperek.
Jogurt naturalny z powodzeniem zastąpi majonez w sałatce
Jogurt naturalny z powodzeniem zastąpi majonez w sałatce© Adobe Stock

Sałatka jarzynowa z pieczarkami

Nasza ostatnia propozycja to jarzynowa z dodatkiem marynowanych pieczarek, które w połączeniu z kukurydzą, nadają jej ciekawego smaku.

Składniki:

  • 1 kg marchewki,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 jabłka,
  • 2 pietruszki,
  • 5 jajek,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 mała cebula,
  • 4 ogórki marynowane w occie,
  • 1 mały słoik marynowanych pieczarek,
  • 1 puszka zielonego groszku,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa umyj, ale nie obieraj i włóż do garnka z wodą. Dodaj soli i gotuj pod przykryciem do miękkości, przez ok. 20 - 25 minut. Odcedź warzywa i poczekaj, aż wystygną.
  2. W tym czasie, do dużej miski włóż: odlany z zalewy groszek zielony i kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki, jajka, cebulę oraz marynowane pieczarki.
  3. Następnie dodaj pokrojone, ostudzone warzywa. Wymieszaj dokładnie całość wraz z majonezem i przyprawami.
przepisy na boże narodzeniesałatka jarzynowaprzepis

Wybrane dla Ciebie