Po przygotowaniu jarzynowej nie zapomnij o jednym. To ważne, by smakowała jeszcze lepiej
Spośród wszystkich sałatek, które kochamy, jarzynowa to prawdziwy klasyk. Mimo tego, że większość z nas robi ją z niemal tych samych składników, u każdego smakuje inaczej.
Klasyczna sałatka jarzynowa
Pierwsza propozycja to klasyczna wersja z warzywami, majonezem i odrobiną cebuli. Po przygotowaniu warto ją odstawić na kilka godzin – dzięki temu smaki się przegryzą i będzie smakować jeszcze lepiej.
Składniki:
- 3 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 4 ugotowane jajka,
- 3 ogórki kiszone,
- 1/4 cebuli,
- 1 mała puszka zielonego groszku,
- 5 łyżek majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- szczypta soli i pieprzu.
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa umyj, ale nie obieraj, a następnie włóż do garnka z wodą. Dodaj soli i gotuj pod przykryciem do miękkości, przez ok. 20 - 25 minut. Odcedź warzywa i odstaw, by ostygły.
- W tym czasie pokrój ugotowane jajka, ogórki i cebulę w kostkę. Wrzuć pokrojone składniki do dużej miski i dołóż odlany z zalewy groszek zielony.
- Następnie dodaj ostudzone warzywa, również pokrojone w kostkę. Wymieszaj delikatnie całość.
- W oddzielnym naczyniu zmieszaj majonez, musztardę, sól i pieprz, potem dodaj do warzyw i wszystko dokładnie wymieszaj.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka jarzynowa z kukurydzą
Kukurydza w sałatce jarzynowej nie jest wcale oczywistym składnikiem. Jeśli jednak lubisz smak tych żółtych ziaren, to wypróbuj jarzynową z kukurydzą. Jest duża szansa, że to będzie twoja ulubiona wersja.
Składniki:
- 400 g ziemniaków,
- 140 g marchewki,
- 100 g selera,
- 5 jajek,
- 5 ogórków kiszonych,
- 200 g kukurydzy z puszki,
- 3 łyżki majonezu,
- sól,
- pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa umyj, nie obieraj ich, a następnie włóż do garnka z wodą. Dodaj soli i gotuj pod przykryciem do miękkości, przez ok. 20 - 25 minut. Odcedź warzywa i odstaw, by ostygły.
- W tym czasie pokrój ugotowane jajka i ogórki w kostkę. Wrzuć pokrojone składniki do dużej miski i dołóż odlaną z zalewy kukurydzę.
- Następnie dodaj ostudzone warzywa, również pokrojone w kostkę. Wymieszaj dokładnie całość, dodając majonezu i przypraw.
Sałatka jarzynowa z jabłkiem
Klasyczną jarzynową można urozmaicić jabłkiem, które podkreśli jej smak. Sałatka ta jest wzbogacona również o śmietanę, jako uzupełnienie majonezu.
Składniki:
- 400 g marchewki,
- 200 g pietruszki,
- pół selera,
- 300 g ziemniaków,
- pół puszki groszku konserwowego,
- 4 jajka,
- 3 ogórki kiszone,
- 1 jabłko – najlepiej szara Reneta,
- 3-4 łyżki majonezu,
- 1 łyżka śmietany 18 proc.,
- 2 płaskie łyżeczki musztardy stołowej,
- szczypta soli i pieprzu.
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa umyj, nie obieraj ich, a następnie włóż do garnka z wodą. Dodaj soli i gotuj pod przykryciem do miękkości, przez ok. 20 - 25 minut. Odcedź warzywa i odstaw, by ostygły.
- W tym czasie pokrój ugotowane jajka, jabłko i ogórki w kostkę. Wrzuć pokrojone składniki do dużej miski i dołóż odlany z zalewy groszek zielony.
- Następnie dodaj ostudzone warzywa, również pokrojone w kostkę. Wymieszaj dokładnie całość.
- W oddzielnym naczyniu zmieszaj majonez, musztardę, śmietanę, sól i pieprz. Dodaj do warzyw i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Sałatka jarzynowa z jogurtem naturalnym i koperkiem
Sałatkę jarzynową można przygotować również w wersji nieco bardziej odchudzonej. Wtedy większość ciężkostrawnego majonezu można zamienić na jogurt naturalny. Zapewniam, że taka jarzynowa w wersji light naprawdę nieźle smakuje.
Składniki:
- 3 ziemniaki,
- pół selera korzeniowego,
- pół pietruszki,
- 2 marchewki,
- 4 jabłka,
- 2 ogórki konserwowe,
- puszka groszku konserwowego,
- 4 jajka,
- 250 g jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka majonezu,
- pół pęczka świeżego koperku,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa umyj, ale nie obieraj i włóż do garnka z wodą. Dodaj soli i gotuj pod przykryciem do miękkości, przez ok. 20 - 25 minut. Odcedź warzywa i poczekaj, aż ostygną.
- Do dużej miski włóż: odlany z zalewy groszek zielony, pokrojone w kostkę ogórki, jajka i jabłka.
- Następnie dodaj pokrojone, ostudzone warzywa. Wymieszaj dokładnie całość.
- W oddzielnym naczyniu zmieszaj: jogurt, majonez i musztardę, można też przyprawy (sól, pieprz).
- Sos połącz z warzywami, dodając posiekany koperek.
Sałatka jarzynowa z pieczarkami
Nasza ostatnia propozycja to jarzynowa z dodatkiem marynowanych pieczarek, które w połączeniu z kukurydzą, nadają jej ciekawego smaku.
Składniki:
- 1 kg marchewki,
- 4 ziemniaki,
- 2 jabłka,
- 2 pietruszki,
- 5 jajek,
- 4 łyżki majonezu,
- 1 mała cebula,
- 4 ogórki marynowane w occie,
- 1 mały słoik marynowanych pieczarek,
- 1 puszka zielonego groszku,
- 1 puszka kukurydzy,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa umyj, ale nie obieraj i włóż do garnka z wodą. Dodaj soli i gotuj pod przykryciem do miękkości, przez ok. 20 - 25 minut. Odcedź warzywa i poczekaj, aż wystygną.
- W tym czasie, do dużej miski włóż: odlany z zalewy groszek zielony i kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki, jajka, cebulę oraz marynowane pieczarki.
- Następnie dodaj pokrojone, ostudzone warzywa. Wymieszaj dokładnie całość wraz z majonezem i przyprawami.