Na imieninach furorę zrobiły Poduszki Tereski. Po takim deserze nikt nie chce iść spać
Podczas przygotowywania ciast można puścić nieco wodze fantazji i wyczarować deser, na widok którego od razu cieknie ślinka. Tak jest w przypadku warstwowego ciasta, które w moim domu zyskało nazwę Poduszki Tereski.
To ciasto rozkocha w sobie każdego miłośnika słodkości. Swoją nazwę zawdzięcza podłużnymi biszkoptom, które przypominają poduszki. Do tego prosty krem z bitej śmietany, herbatniki, czekolada i słodki sukces murowany. Nie trzeba wiele, by wyczarować deser, który zachwyci gości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Poduszki Tereski
Ciasto Poduszki Tereski
Kiedy na stole pojawiają się Poduszki Tereski, wszyscy od razu chwytają za talerzyki. Już sama nazwa budzi zainteresowanie, a smak sprawia, że wszyscy chętnie biorą dokładkę. To prosty przepis na ciasto bez pieczenia, z którym poradzi sobie nawet cukierniczy amator.
Wystarczy kilka prostych składników i odrobina cierpliwości. Chociaż sam proces przygotowania jest szybki i prosty, to ciasto musi spędzić w lodówce przynajmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Dzięki temu warstwy herbatników staną się miękkie, a słodkie smaki się przegryzą.
Składniki:
- 300 g herbatników kakaowych,
- 500 ml śmietanki 36 proc.,
- 500 g mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 opakowanie śmietan fix,
- 1 opakowanie masy krówkowej,
- 100 g biszkoptów podłużnych,
- 100 g czekolady mlecznej,
- 3 łyżki śmietanki 30 proc.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Dno blaszki o wymiarach ok. 28 x 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż warstwę kakaowych herbatników.
Krok 2. Do miski wlej mocno schłodzoną śmietankę i ubij ją wraz z cukrem pudrem. Następnie dodaj serek mascarpone i zmiksuj na gładką masę.
Krok 3. Połowę masy wyłóż na spód z herbatników. Następnie dodaj ponownie herbatniki, masę kajmakową i znów herbatniki. Całość pokryj pozostałą masą śmietankową.
Krok 4. Na samej górze umieść namoczone w mleku herbatniki i polej całość mleczną czekoladą. Wstaw do lodówki na całą noc.
Krok 5. Następnego dnia podziel ciasto na kawałki i zachwycaj się smakiem. Idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, urodzinowe i imieninowe imprezy czy po prostu jako słodki dodatek do kawy. Smacznego!