Na imieninach furorę zrobiły Poduszki Tereski. Po takim deserze nikt nie chce iść spać

Podczas przygotowywania ciast można puścić nieco wodze fantazji i wyczarować deser, na widok którego od razu cieknie ślinka. Tak jest w przypadku warstwowego ciasta, które w moim domu zyskało nazwę Poduszki Tereski.

Na imieninach furorę zrobiły Poduszki Tereski. Po takim deserze nikt nie chce iść spaćCiasto Poduszki Tereski
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul
SKOMENTUJ

To ciasto rozkocha w sobie każdego miłośnika słodkości. Swoją nazwę zawdzięcza podłużnymi biszkoptom, które przypominają poduszki. Do tego prosty krem z bitej śmietany, herbatniki, czekolada i słodki sukces murowany. Nie trzeba wiele, by wyczarować deser, który zachwyci gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Poduszki Tereski

Ciasto Poduszki Tereski

Kiedy na stole pojawiają się Poduszki Tereski, wszyscy od razu chwytają za talerzyki. Już sama nazwa budzi zainteresowanie, a smak sprawia, że wszyscy chętnie biorą dokładkę. To prosty przepis na ciasto bez pieczenia, z którym poradzi sobie nawet cukierniczy amator.

Wystarczy kilka prostych składników i odrobina cierpliwości. Chociaż sam proces przygotowania jest szybki i prosty, to ciasto musi spędzić w lodówce przynajmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Dzięki temu warstwy herbatników staną się miękkie, a słodkie smaki się przegryzą.

Składniki:

  • 300 g herbatników kakaowych,
  • 500 ml śmietanki 36 proc.,
  • 500 g mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 opakowanie śmietan fix,
  • 1 opakowanie masy krówkowej,
  • 100 g biszkoptów podłużnych,
  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 3 łyżki śmietanki 30 proc.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Dno blaszki o wymiarach ok. 28 x 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż warstwę kakaowych herbatników.

Spód do ciasta
Spód do ciasta © Pyszności

Krok 2. Do miski wlej mocno schłodzoną śmietankę i ubij ją wraz z cukrem pudrem. Następnie dodaj serek mascarpone i zmiksuj na gładką masę.

Ubijanie masy
Ubijanie masy © Pyszności

Krok 3. Połowę masy wyłóż na spód z herbatników. Następnie dodaj ponownie herbatniki, masę kajmakową i znów herbatniki. Całość pokryj pozostałą masą śmietankową.

Składanie ciasta
Składanie ciasta © Pyszności

Krok 4. Na samej górze umieść namoczone w mleku herbatniki i polej całość mleczną czekoladą. Wstaw do lodówki na całą noc.

Poduszki z biszkoptów
Poduszki z biszkoptów © Pyszności

Krok 5. Następnego dnia podziel ciasto na kawałki i zachwycaj się smakiem. Idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, urodzinowe i imieninowe imprezy czy po prostu jako słodki dodatek do kawy. Smacznego!

Ciasto Poduszki Tereski
Ciasto Poduszki Tereski © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób