Ciasto Biały Snickers bez pieczenia. Na inne desery nawet nie spojrzysz
Ciasta bez pieczenia to idealne połączenie prostoty przygotowania z wyjątkowym smakiem. Wśród nich wyróżnia się Biały Snickers. Z blaszki znika tak szybko, że lepiej pospieszyć się z jedzeniem.
Ciasto Biały Snickers to deser, który łączy w sobie słodycz białej czekolady, karmelowy smak masy krówkowej i chrupkość solonych orzeszków ziemnych. Warstwowe ciasto bez pieczenia szybko skradnie serca wszystkich gości, długo pozostając na językach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Biały Snickers bez pieczenia. Na inne desery nawet nie spojrzysz
Ciasto Biały Snickers bez pieczenia
Batonik Snickers cieszy się ogromną popularnością, ale gdy tylko poznasz przepis na to ciasto, nie spojrzysz nawet w stronę sklepowego słodycza. Ciasto łączy w sobie słodkie, słone i karmelowe smaki, które rozkochają w sobie miłośników słodkości.
Ten deser to minimum wysiłku, a maksimum smaku. Poradzi sobie nawet ten, kto na co dzień stroi od robienia ciast. Warstwowa kompozycja ciasta, z widocznymi warstwami herbatników, masy i orzeszków, prezentuje się bardzo efektownie. Dzięki temu ciasto świetnie sprawdzi się na specjalne okazje.
Za przygotowanie warto zabrać się odpowiednio wcześniej, bo Biały Snickers powinien chłodzić się w lodówce minimum 4 godziny.
Składniki:
- 200 g herbatników maślanych,
- 400 g masy krówkowej,
- 400 g mascarpone,
- 400 ml śmietanki 36 proc.,
- 50 g cukru pudru,
- 200 g orzeszków ziemnych solonych,
- 200 g białej czekolady.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski wlej schłodzoną śmietankę i ubij ją na sztywno wraz z cukrem pudrem.
Krok 2. Blaszkę o wymiarach 28 x 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż warstwę herbatników i połowę przygotowanego kremu. Wyrównaj i ponownie dodaj herbatniki.
Krok 3. Solone orzeszki ziemne rozdrobnij i wymieszaj z masą kajmakową. Wyłóż połowę do blaszki. Orzeszki nie powinny być mocno zmielone.
Krok 4. Na orzeszki wyłóż herbatniki, pozostałą masę śmietankową, znowu herbatniki i na koniec masę orzeszkową. Polej białą czekoladą i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
Krok 5. Po tym czasie ciasto Biały Snickers jest już gotowe do jedzenia. Smacznego!