W PRL-u dzieci zajadały aż miło. Dziś się go boimy, a to przepyszny i zdrowy deser

Kiedy w sklepach świeciły głównie pustki, trzeba było wykazać się kreatywnością. Na bazie dwóch prostych składników powstawał deser, który rozkochał w sobie wszystkie dzieci. Do dziś wiele osób wspomina go z sentymentem.

Kogel mogel to popularny przysmak w PRLKogel mogel to popularny przysmak w PRL
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kogel-mogel to zapomniany deser, który przed laty łechtał podniebienia swoją kremową konsystencją i słodkim smakiem. Dziś, gdy sklepowe półki uginają się pod wyborem słodyczy, a cukiernie znaleźć można niemal na każdym rogu, deser ten poszedł w odstawkę. Warto wrócić wspomnieniami do tego przepisu i przypomnieć sobie smak, który towarzyszył nam w dzieciństwie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwrócone cynamonki piekę na okrągło. W całym domu unosi się piękny zapach

Jak zrobić kogel-mogel?

W wielu domach odgłos intensywnie obijającej się o szklankę łyżki zwiastował jedno — mama zabrała się za kręcenie deseru. Kogel-mogel to deser zdecydowanie mało skomplikowany, bo wystarczy dokładnie utrzeć żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Przyjmuje się, że na jedno żółtko przypadają 2 łyżeczki cukru. To wyjściowa ilość, którą można modyfikować o dodatkową porcję słodyczy lub równoważyć żółtkiem według preferencji.

Jeśli mowa o żółtkach, oczywiste jest to, że wykorzystuje się tutaj te surowe. Dawniej nie budziło to większych obaw, ale dziś wiele osób rezygnuje z kogla-mogla w obawie przed zatruciem. Żeby się przed tym ustrzec, obowiązkowo należy dokładnie umyć i sparzyć jajko. Można sięgnąć także po pasteryzowane jajka.

Kogel mogel - szybki deser.
Kogel mogel - szybki deser. © Adobe Stock

Skorupka jajka może być siedliskiem bakterii, w tym salmonelli, która jest szczególnie niebezpieczna dla zdrowia. Parzenie jajek wrzątkiem lub gorącą wodą pomaga zniszczyć te bakterie, minimalizując ryzyko zatrucia.

Gotowy kogel-mogel możesz dodatkowo oprószyć startą czekoladą lub kakao. Coraz popularniejsze są również wersje zapiekane, na przykład z owocami.

Kogel-mogel a zdrowie

Desery przyzwyczaiły nas do tego, że jemy je głównie sercem, a nie rozumiem. Nie da się ukryć, że w koglu-moglu znajduje się sporo cukru. To jednak nie tylko cukier, ale również żółta, które nieco pozwalają przymknąć oko na ten deser i raz na jakiś czas z przyjemnością i bez wyrzutów sumienia skusić się na smak z PRL.

Żółtka są źródłem witamin A, D, E i K, które pełnią kluczowe role w organizmie, od wsparcia wzroku po zdrowie kości i krzepnięcie krwi. Zawierają także lecytynę i cholinę, które wspierają pracę mózgu i układu nerwowego, wpływając na pamięć, koncentrację i rozwój.

Kogel mogel.
Kogel mogel. © Adobe Stock

Żółtko to także źródło luteiny i zeaksantyny. To przeciwutleniacze, które chronią oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV i mogą pomagać w zapobieganiu zwyrodnieniu plamki żółtej.

Raz na jakiś czas warto przypomnieć sobie deser, za którym szaleliśmy przed laty. Smakuje dokładnie tak, jak przed laty.

Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇