W PRL-u dzieci zajadały aż miło. Dziś się go boimy, a to przepyszny i zdrowy deser

Kiedy w sklepach świeciły głównie pustki, trzeba było wykazać się kreatywnością. Na bazie dwóch prostych składników powstawał deser, który rozkochał w sobie wszystkie dzieci. Do dziś wiele osób wspomina go z sentymentem.

Kogel mogel to popularny przysmak w PRLKogel mogel to popularny przysmak w PRL
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kogel-mogel to zapomniany deser, który przed laty łechtał podniebienia swoją kremową konsystencją i słodkim smakiem. Dziś, gdy sklepowe półki uginają się pod wyborem słodyczy, a cukiernie znaleźć można niemal na każdym rogu, deser ten poszedł w odstawkę. Warto wrócić wspomnieniami do tego przepisu i przypomnieć sobie smak, który towarzyszył nam w dzieciństwie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwrócone cynamonki piekę na okrągło. W całym domu unosi się piękny zapach

Jak zrobić kogel-mogel?

W wielu domach odgłos intensywnie obijającej się o szklankę łyżki zwiastował jedno — mama zabrała się za kręcenie deseru. Kogel-mogel to deser zdecydowanie mało skomplikowany, bo wystarczy dokładnie utrzeć żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Przyjmuje się, że na jedno żółtko przypadają 2 łyżeczki cukru. To wyjściowa ilość, którą można modyfikować o dodatkową porcję słodyczy lub równoważyć żółtkiem według preferencji.

Jeśli mowa o żółtkach, oczywiste jest to, że wykorzystuje się tutaj te surowe. Dawniej nie budziło to większych obaw, ale dziś wiele osób rezygnuje z kogla-mogla w obawie przed zatruciem. Żeby się przed tym ustrzec, obowiązkowo należy dokładnie umyć i sparzyć jajko. Można sięgnąć także po pasteryzowane jajka.

Kogel mogel - szybki deser.
Kogel mogel - szybki deser. © Adobe Stock

Skorupka jajka może być siedliskiem bakterii, w tym salmonelli, która jest szczególnie niebezpieczna dla zdrowia. Parzenie jajek wrzątkiem lub gorącą wodą pomaga zniszczyć te bakterie, minimalizując ryzyko zatrucia.

Gotowy kogel-mogel możesz dodatkowo oprószyć startą czekoladą lub kakao. Coraz popularniejsze są również wersje zapiekane, na przykład z owocami.

Kogel-mogel a zdrowie

Desery przyzwyczaiły nas do tego, że jemy je głównie sercem, a nie rozumiem. Nie da się ukryć, że w koglu-moglu znajduje się sporo cukru. To jednak nie tylko cukier, ale również żółta, które nieco pozwalają przymknąć oko na ten deser i raz na jakiś czas z przyjemnością i bez wyrzutów sumienia skusić się na smak z PRL.

Żółtka są źródłem witamin A, D, E i K, które pełnią kluczowe role w organizmie, od wsparcia wzroku po zdrowie kości i krzepnięcie krwi. Zawierają także lecytynę i cholinę, które wspierają pracę mózgu i układu nerwowego, wpływając na pamięć, koncentrację i rozwój.

Kogel mogel.
Kogel mogel. © Adobe Stock

Żółtko to także źródło luteiny i zeaksantyny. To przeciwutleniacze, które chronią oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV i mogą pomagać w zapobieganiu zwyrodnieniu plamki żółtej.

Raz na jakiś czas warto przypomnieć sobie deser, za którym szaleliśmy przed laty. Smakuje dokładnie tak, jak przed laty.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze