Na kapuście pojawiły się czarne kropki? Mało kto wie, co jest powodem i czy można ją jeść
Na niektórych główkach kapusty pekińskiej można zobaczyć małe czarne lub brązowe kropki. Często są one widoczne dopiero po przekrojeniu, więc trudno ich uniknąć podczas wybierania kapusty w sklepie. W takiej sytuacji pojawia się dylemat, czy warzywo nadaje się do spożycia.
Kapusta pekińska jest popularnym składnikiem wielu sałatek i alternatywą dla białej kapusty w gołąbkach. Dostępna przez cały rok i często trafia do naszych koszyków. Jednak nawet najładniejsza kapusta może skrywać czarne kropki, które stają się widoczne dopiero po jej przekrojeniu. Wiele osób od razu wyrzuca taką kapustę, narzekając na jakość zakupów. Nie zawsze jest to konieczne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato
Przyczyny powstawania plamek
Czarne i czarno-brązowe plamki na kapuście pekińskiej to najczęściej efekt nieinfekcyjnej choroby fizjologicznej roślin, zwanej cętkowaną plamistością lub pieprzową plamistością. Jej główną przyczyną jest zbyt długie przechowywanie kapusty, zwłaszcza w niskich temperaturach, a także uprawa kapusty w warunkach cieplejszych. Zbyt dojrzałe główki przechowywane w bardzo niskiej temperaturze przez długi czas mogą zacząć pokrywać się mało estetycznymi plamkami.
Choroba jest najczęściej widoczna podczas długotrwałego przechowania główek kapusty w chłodni w nieodpowiedniej temperaturze. Rozwojowi choroby sprzyja uprawa kapusty w okresach cieplejszych, sprzyjających bujnemu wzrostowi roślin przy niedoborze składników pokarmowych, a także przechowywanie kapusty pekińskiej w niższych temperaturach od zalecanej – można przeczytać w publikacji Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Metodyka integrowanej produkcji kapusty pekińskiej, 2023, zamieszczonej na gov.pl.
Czy kapusta z plamkami jest bezpieczna?
Plamy są powierzchniowe i niewielkie, a pieprzowa plamistość nie jest wywoływana przez patogeny, więc taka kapusta nie jest groźna. Inaczej jest w przypadku czerni krzyżowych, choroby grzybiczej wywoływanej przez grzyby z rodzaju Alternaria. W tym przypadku plamy są większe, nieregularne i mogą prowadzić do gnicia liści. Kapusty z objawami tej choroby nie powinno się spożywać.
Jak uniknąć pomyłki?
Opinie naukowców na temat spożywania kapusty pekińskiej z czarnymi plamkami są podzielone. Niektórzy eksperci twierdzą, że po usunięciu wierzchnich liści i poddaniu kapusty obróbce termicznej, można ją bezpiecznie spożyć, zwłaszcza w potrawach gotowanych. Inni zalecają jej wyrzucenie, aby uniknąć pomyłki przy identyfikacji plamek. Najważniejsze jest zachowanie ostrożności. Jeśli nie jesteś pewien, lepiej nie ryzykuj zdrowiem.