Na kapuście pojawiły się czarne kropki? Mało kto wie, co jest powodem i czy można ją jeść

Na niektórych główkach kapusty pekińskiej można zobaczyć małe czarne lub brązowe kropki. Często są one widoczne dopiero po przekrojeniu, więc trudno ich uniknąć podczas wybierania kapusty w sklepie. W takiej sytuacji pojawia się dylemat, czy warzywo nadaje się do spożycia.

Czarne kropki nie muszą świadczyć o obecności grzybówCzarne kropki nie muszą świadczyć o obecności grzybów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
oprac.  Anna Galuhn

Kapusta pekińska jest popularnym składnikiem wielu sałatek i alternatywą dla białej kapusty w gołąbkach. Dostępna przez cały rok i często trafia do naszych koszyków. Jednak nawet najładniejsza kapusta może skrywać czarne kropki, które stają się widoczne dopiero po jej przekrojeniu. Wiele osób od razu wyrzuca taką kapustę, narzekając na jakość zakupów. Nie zawsze jest to konieczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato

Przyczyny powstawania plamek

Czarne i czarno-brązowe plamki na kapuście pekińskiej to najczęściej efekt nieinfekcyjnej choroby fizjologicznej roślin, zwanej cętkowaną plamistością lub pieprzową plamistością. Jej główną przyczyną jest zbyt długie przechowywanie kapusty, zwłaszcza w niskich temperaturach, a także uprawa kapusty w warunkach cieplejszych. Zbyt dojrzałe główki przechowywane w bardzo niskiej temperaturze przez długi czas mogą zacząć pokrywać się mało estetycznymi plamkami.

Choroba jest najczęściej widoczna podczas długotrwałego przechowania główek kapusty w chłodni w nieodpowiedniej temperaturze. Rozwojowi choroby sprzyja uprawa kapusty w okresach cieplejszych, sprzyjających bujnemu wzrostowi roślin przy niedoborze składników pokarmowych, a także przechowywanie kapusty pekińskiej w niższych temperaturach od zalecanej – można przeczytać w publikacji Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Metodyka integrowanej produkcji kapusty pekińskiej, 2023, zamieszczonej na gov.pl.

Czy kapusta z plamkami jest bezpieczna?

Plamy są powierzchniowe i niewielkie, a pieprzowa plamistość nie jest wywoływana przez patogeny, więc taka kapusta nie jest groźna. Inaczej jest w przypadku czerni krzyżowych, choroby grzybiczej wywoływanej przez grzyby z rodzaju Alternaria. W tym przypadku plamy są większe, nieregularne i mogą prowadzić do gnicia liści. Kapusty z objawami tej choroby nie powinno się spożywać.

Jak uniknąć pomyłki?

Opinie naukowców na temat spożywania kapusty pekińskiej z czarnymi plamkami są podzielone. Niektórzy eksperci twierdzą, że po usunięciu wierzchnich liści i poddaniu kapusty obróbce termicznej, można ją bezpiecznie spożyć, zwłaszcza w potrawach gotowanych. Inni zalecają jej wyrzucenie, aby uniknąć pomyłki przy identyfikacji plamek. Najważniejsze jest zachowanie ostrożności. Jeśli nie jesteś pewien, lepiej nie ryzykuj zdrowiem.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze