Na karnawał smażę oponki. Jeden składnik sprawia, że nie piją tłuszczu
Chociaż pączki kojarzą się głównie z Tłustym Czwartkiem, to w moim domu królują również w czasie karnawału. Drożdżowe oponki będą idealnie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku, gdy do ciasta dodasz jeden składnik.
Oponki drożdżowe to przepis na pyszny deser, którym zajadać się będzie cała rodzina. Po wyrośnięciu ciasta i wycięciu charakterystycznych kółek z dziurką w środku pączki trafiają do smażenia. Tutaj często pojawiają się problemy - oponki piją olej jak szalone, stając się przy tym ciężkie i nieprzyjemne dla układu pokarmowego. Babciny trik uratuje jednak sytuację. Wystarczy sięgnąć po spirytus.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jeden sekret idealnych placków ziemniaczanych. Daria Ładocha wyjaśnia popularny błąd
Co zrobić, żeby oponki nie piły tłuszczu?
Smażenie oponek zajmuje zaledwie kilka chwil, ale potrafi przysporzyć sporo problemów. Po pierwsze warto zadbać o to, by tłuszcz był odpowiednio rozgrzany. Można to sprawdzić przy pomocy specjalnego termometru lub sięgnąć po jeszcze prostszą metodę - wrzucić kawałek ciasta i obserwować, jak zachowa się na powierzchni. Gdy będzie się smażył i skwierczał, to tłuszcz jest rozgrzany.
Babcinym sekretem na idealne oponki jest też spirytus. Dodaję go zawsze do ciasta, by nie piło tłuszczu podczas smażenia. Spirytus dodany do ciasta sprawia, że pączki są bardziej puszyste, wilgotne i dłużej zachowują świeżość. Alkohol przyspiesza proces ścinania się białka, tworząc w ten sposób barierę dla tłuszczu.
Zobacz również: Tłusty czwartek 2025 - najlepsze przepisy na pączki i faworki
Przepis na oponki drożdżowe
Te pyszne oponki zdecydowanie zasługują na to, by robić je częściej niż raz w roku. Moja rodzina za nimi przepada, a w czasie karnawału smażę je przynajmniej kilkukrotnie.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 60 g świeżych drożdży,
- 2 żółtka,
- 1 szklanka mleka,
- 3 łyżki oleju,
- 5 łyżek cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 1 łyżka spirytusu,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozkrusz, dodaj łyżkę cukru oraz mąki i zalej ciepłym mlekiem. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut, aż rozczyn podwoi swoją objętość.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj żółta, cukier, spirytus, szczyptę soli oraz olej. Wlej wyrośnięty rozczyn i wyrób jednolitą masę.
- Przykryj czystą ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm i przy pomocy szklanki oraz kieliszka wytnij oponki.
- Wrzucaj na rozgrzany olej i smaż, aż oponki zarumienią się z obu stron.
- Odłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gotowe oponki udekoruj cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową. Smacznego!