Na kolację robię wytrawną tartę. To ostatni dzwonek na wykorzystanie sezonowego warzywa
Gdy na stole pojawia się tarta, zawsze przyciąga uwagę gości. Wygląda elegancko, unosi się nad nią apetyczny zapach, a cała blaszka potrafi zniknąć w mgnieniu oka. Zawsze znajdzie swoje miejsce wśród innych dań i przekąsek, a wręcz może niespodziewanie stać się gwiazdą kolacji.
Tarta świetnie sprawdzi się zarówno jako zwykły, domowy posiłek, jak i jako jedna z potraw serwowanych podczas przyjęć. Nie jest tak popularna w Polsce jak na przykład we Francji, więc możesz nie tylko spróbować nowych smaków, ale także zaskoczyć gości, którzy spodziewają się bardziej tradycyjnych dań. To prosta wersja, bez dodatkowego sosu, jedynie z cukinią, na którą wciąż trwa sezon, oraz z ulubionym serem, który nada całości charakter nieco przypominający zapiekankę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Domowa tarta z cukinią i serem
Jeśli masz ochotę na coś prostego, a jednocześnie niebanalnego, ta tarta będzie świetnym wyborem. Cienkie plasterki cukinii i ulubiony ser zapieczone na kruchym cieście tworzą lekkie, a zarazem sycące danie. Ser żółty nie tylko nadaje całości smaku, ale też delikatnie scala wszystkie składniki i tworzy złocistą, lekko chrupiącą warstwę. Najlepiej sprawdzi się gouda, morski, edamski lub cheddar, ponieważ dobrze się topią i mają łagodny, ale wyraźny smak.
Tarta z cukinią i żółtym serem
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej (typ 450 lub 500),
- 100 g zimnego masła,
- 2 żółtka,
- 30 ml zimnej wody,
- szczypta soli.
Składniki na farsz:
- 150 g żółtego sera (np. gouda, edamski lub cheddar),
- 1 średnia cukinia.
Sposób przygotowania:
- Na stolnicy przesiej mąkę, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i siekaj nożem, aż całość zacznie przypominać drobną kruszonkę.
- Zrób wgłębienie, wbij żółtka, wlej zimną wodę, dodaj szczyptę soli i szybko zagnieć jednolite ciasto, uformuj kulę i włóż do lodówki na około 30 minut.
- Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na cienki placek i przełóż do formy na tartę o średnicy około 24 cm.
- Dokładnie wylep nim spód i boki, a następnie nakłuj widelcem w kilku miejscach, aby ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia.
- Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i podpiecz spód przez 10 minut, aż lekko się zarumieni.
- W międzyczasie umyj cukinię i pokrój ją w cienkie plasterki, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój na cienkie plasterki.
- Na podpieczonym spodzie ułóż warstwowo cukinię i ser, lekko je dociskając.
- Ponownie wstaw tartę do piekarnika i piecz przez 20–25 minut, aż cukinia się przyrumieni, a ser rozpuści i lekko przypiecze. Gotowe!