Na obiad mają wpaść teściowie? Zaskocz ich pieczoną karkówką z owocowym dodatkiem
02.09.2023 10:58
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pieczona karkówka przełamana słodką morelą to przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Soczyste mięso z dodatkami zrobi furorę na stole.
Pieczona karkówka z dodatkiem suszonych moreli zrobi wrażenie na tobie i twojej rodzinie. Moim sekretem jest wyjątkowa marynata, która otula mięso, wnikając w jego struktury i nadając mu jeszcze więcej smaku. Suszone morele świetnie przełamują smak, wprowadzając słodką nutę. Przepis jest naprawdę prosty i bez większego problemu poradzi sobie z nim nawet mało doświadczony kucharz. Najczęściej pieczoną karkówkę podaję z ziemniakami, ale sprawdzi się również ugotowana kasza - w szczególności polecam pęczak.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Pieczona karkówka z morelami
Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej,
- 10 suszonych moreli,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 3-4 ziela angielskie.
Marynata:
- 1/3 szklanki miodu,
- 2 łyżki musztardy,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżki wody,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Zaczynam od przygotowania marynaty. Miód łączę z musztardą, koncentratem pomidorowym, wodą, rozmarynem i majerankiem.
Krok 2. Karkówkę nacinam w kratkę, polewam olejem roślinnym i doprawiam solą oraz pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wlewam część marynaty i wkładam mięso. W nacięcia karkówki wtykam suszone morele oraz obrany czosnek. Polewam całość pozostałą marynatą. Dorzucam ziele angielskie oraz liście laurowe. Przykrywam naczynie i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Celsjusza. Piekę przez 1,5 godziny. Mięso możesz przygotować też dzień wcześniej i odstawić do lodówki, aby jeszcze bardziej przeszło aromatem.
Krok 3. Upieczoną karkówkę przekładam na talerz i kroję na porcje. Serwuję w towarzystwie ziemniaków, kaszy lub klusek, polewając całość powstałym sosem. Idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.