Na obiad podałam kotlety Herkulesa. Nikt nie wierzył, z jakiego mięsa je zrobiłam

Kotlety jemy często, nawet kilka razy w tygodniu, więc warto poszukać czegoś innego niż klasyczny mielony czy schabowy. Kotlety Herkulesa, mimo swojej prostoty, mogą pozytywnie zaskoczyć i wnieść coś nowego na twój stół.

Kotlety Herkulesa z drobiuKotlety Herkulesa to świetna alternatywa dla tych klasycznych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kotlety z kurczaka to świetny pomysł na coś smacznego i pożywnego, co łatwo przygotujesz w domu. Marynata dodaje im ciekawego smaku, a chrupiąca panierka sprawia, że mają przyjemny, domowy charakter. To prosta i smaczna odmiana od tradycyjnych kotletów, która dobrze sprawdzi się na rodzinny obiad czy szybki posiłek do pracy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Leniwe z jagodami jak u babci! Gotowe w kilka minut

Kotlety Herkulesa

Kotletom Herkulesa nie bez powodu nadano taką nazwę – kojarzą się z siłą i wytrzymałością, które symbolizował mitologiczny, grecki półbóg Herkules. To danie jest jednocześnie zdrowe i sycące, a kurczak, będący głównym składnikiem, to doskonałe źródło białka. W 100 gramach mięsa znajduje się około 23 g białka, które jest niezbędne jako budulec mięśni i wspiera regenerację organizmu. Jeśli jesteś miłośnikiem mięsa, warto regularnie wprowadzać kurczaka do swojej diety, by cieszyć się zarówno smakiem, jak i korzyściami dla zdrowia.

Panierka dodaje kotletom domowego, chrupiącego charakteru, jednak gdy zależy ci na zdrowszej wersji, możesz pominąć panierkę i smażyć mięso na mniejszej ilości tłuszczu. W ten sposób kotlet zyskuje lżejszą formę, pozostając jednocześnie pożywnym i smacznym daniem, które doda ci energii i siły na cały dzień.

Przepis na kotlety Herkulesa

Składniki:

  • 700-900 g udek z kurczaka,
  • 30 ml oliwy,
  • 15 ml sosu sojowego,
  • 15 g curry,
  • 5 ml octu balsamicznego,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie udka i osusz je ręcznikiem papierowym.
  2. Następnie odetnij kawałek kości z chrząstką i zdejmij skórę, po czym delikatnie oddziel mięso od kości i podziel każdy kawałek na pół.
  3. Każdą część rozbij tłuczkiem na cienki placek, po czym dopraw szczyptą soli i pieprzu.
  4. W osobnej misce dokładnie wymieszaj oliwę, sos sojowy, curry oraz ocet balsamiczny, tworząc marynatę, w której zanurzysz kawałki mięsa.
  5. Po obtoczeniu ich w marynacie dokładnie osyp bułką tartą, aby panierka dobrze przywarła.
  6. Smaż kotlety na dobrze rozgrzanym oleju - po kilka minut z każdej strony, aż panierka nabierze złocistego, chrupiącego koloru.
  7. Po usmażeniu odsącz mięso na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?