Na obiad robię kotlety po pastersku. Są smaczniejsze niż zwykłe schabowe

Przepis na kotlety pasterskie pochodzi z pogranicza polsko-słowackiego i jestem przekonana, że spodoba się wszystkim mięsożercom. W schabowych kieszonkach znajduje się nadzienie z wędzonego boczku i marynowanych grzybków.

Kotlet pasterski jest popularny na pograniczu polsko-słowackimKotlet pasterski jest popularny na pograniczu polsko-słowackim
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kotlety po pastersku są świetną alternatywą dla tradycyjnych schabowych w panierce. Dzięki wyrazistym dodatkom, takim jak wędzony boczek i marynowane grzybki, mięso nabiera smaku i zachowuje soczystość. Jest również zdrowsze i łatwiejsze do strawienia niż kotlety smażone w głębokim tłuszczu. To coś w rodzaju komfortowego kompromisu z poszanowaniem dla regionalnych tradycji kulinarnych.

Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad

Faszerowane schabowe z pogranicza

Kotlety pasterskie to coś pomiędzy schabowymi a roladkami wieprzowymi. Rozbite mięso jest nadziewane farszem z wędzonego boczku, marynowanych grzybów i żółtego sera. Kotlety trzeba złożyć na pół, obtoczyć w mące i wstawić w naczyniu żaroodpornym do piekarnika. Podlej je niewielką ilością wody, żeby wyszły miękkie i soczyste. Po upieczeniu na dnie brytfanny powstanie aromatyczny sos, który wystarczy zagęścić zasmażką i już jest gotowy do polania mięsa.

Przepis na kotlety pasterskie

Możesz je przygotować z różnego rodzaju mięsa. Poniżej znajdziesz przepis na schabowe, ale świetnie smakują również w wersji z wołowiną lub piersią kurczaka. Pamiętaj, że każdy rodzaj mięsa wymaga innej długości pieczenia.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa schabowego,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 1 cebula,
  • 50 g pieczarek marynowanych,
  • 50 g żółtego sera,
  • 1 jajko,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz według uznania,
  • masło do posmarowania brytfanny,
  • woda pod podlania kotletów,
  • masło i mąka na zasmażkę do sosu.

Sposób przygotowania:

  • Mięso pokrój na kotlety i lekko rozbij tłuczkiem. Posyp solą i pieprzem.
  • Na patelni podsmaż pokrojony w małą kostkę wędzony boczek i zeszklij posiekaną cebulę.
  • Przełóż składniki z patelni do miski, dodaj pokrojone pieczarki marynowane, starty ser żółty, śmietanę, jajka i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj.
  • Farsz nałóż na rozbite mięso i złóż kotlety na pół – możesz spiąć wykałaczkami.
  • Mięso z nadzieniem ostrożnie obtocz w mące, po czym ułóż w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Podlej niewielką ilością wody i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 45 minut.
  • Miękkie mięso wyjmij z brytfanny, a sos zlej do rondelka. Zagęść zasmażką, wymieszaj i gotuj do uzyskania zawiesistej konsystencji.
  • Kotlety pasterskie polej, podawaj z ziemniakami i surówką.
Wybrane dla Ciebie
Po tę rybę sięgam częściej niż po karpia. Smaczna i łatwo usuwa się z niej ości
Po tę rybę sięgam częściej niż po karpia. Smaczna i łatwo usuwa się z niej ości
Wrzucam do śledzi po kaszubsku. Nie ma lepszej wigilijnej przekąski
Wrzucam do śledzi po kaszubsku. Nie ma lepszej wigilijnej przekąski
Na Boże Narodzenie co roku piekę szynkę w chlebie. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Na Boże Narodzenie co roku piekę szynkę w chlebie. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Takie grzyby mogą zepsuć potrawy wigilijne. Uważaj przy kupowaniu
Takie grzyby mogą zepsuć potrawy wigilijne. Uważaj przy kupowaniu
Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇