Na obiad robię kotlety po pastersku. Są smaczniejsze niż zwykłe schabowe
Przepis na kotlety pasterskie pochodzi z pogranicza polsko-słowackiego i jestem przekonana, że spodoba się wszystkim mięsożercom. W schabowych kieszonkach znajduje się nadzienie z wędzonego boczku i marynowanych grzybków.
Kotlety po pastersku są świetną alternatywą dla tradycyjnych schabowych w panierce. Dzięki wyrazistym dodatkom, takim jak wędzony boczek i marynowane grzybki, mięso nabiera smaku i zachowuje soczystość. Jest również zdrowsze i łatwiejsze do strawienia niż kotlety smażone w głębokim tłuszczu. To coś w rodzaju komfortowego kompromisu z poszanowaniem dla regionalnych tradycji kulinarnych.
Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad
Faszerowane schabowe z pogranicza
Kotlety pasterskie to coś pomiędzy schabowymi a roladkami wieprzowymi. Rozbite mięso jest nadziewane farszem z wędzonego boczku, marynowanych grzybów i żółtego sera. Kotlety trzeba złożyć na pół, obtoczyć w mące i wstawić w naczyniu żaroodpornym do piekarnika. Podlej je niewielką ilością wody, żeby wyszły miękkie i soczyste. Po upieczeniu na dnie brytfanny powstanie aromatyczny sos, który wystarczy zagęścić zasmażką i już jest gotowy do polania mięsa.
Przepis na kotlety pasterskie
Możesz je przygotować z różnego rodzaju mięsa. Poniżej znajdziesz przepis na schabowe, ale świetnie smakują również w wersji z wołowiną lub piersią kurczaka. Pamiętaj, że każdy rodzaj mięsa wymaga innej długości pieczenia.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa schabowego,
- 100 g wędzonego boczku,
- 1 cebula,
- 50 g pieczarek marynowanych,
- 50 g żółtego sera,
- 1 jajko,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- sól i pieprz według uznania,
- masło do posmarowania brytfanny,
- woda pod podlania kotletów,
- masło i mąka na zasmażkę do sosu.
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój na kotlety i lekko rozbij tłuczkiem. Posyp solą i pieprzem.
- Na patelni podsmaż pokrojony w małą kostkę wędzony boczek i zeszklij posiekaną cebulę.
- Przełóż składniki z patelni do miski, dodaj pokrojone pieczarki marynowane, starty ser żółty, śmietanę, jajka i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj.
- Farsz nałóż na rozbite mięso i złóż kotlety na pół – możesz spiąć wykałaczkami.
- Mięso z nadzieniem ostrożnie obtocz w mące, po czym ułóż w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Podlej niewielką ilością wody i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 45 minut.
- Miękkie mięso wyjmij z brytfanny, a sos zlej do rondelka. Zagęść zasmażką, wymieszaj i gotuj do uzyskania zawiesistej konsystencji.
- Kotlety pasterskie polej, podawaj z ziemniakami i surówką.