To najlepsze mięso na gołąbki. Wychodzą smaczne i wyjątkowo soczyste
Chociaż tradycyjnie w gołąbkach ląduje farsz z mielonej łopatki wieprzowej, warto przełamać ten schemat i spróbować wersji z innym mięsem. Będziesz pod wrażeniem, jak odmieni się smak tej dobrze znanej potrawy. Dodatkową korzyścią jest mniejsza zawartość tłuszczu, co tylko wyjdzie ci na zdrowie.
W PRL-u dążono do tego, aby ujednolicić przepisy kulinarne, co w pewnym stopni udało się zrobić z przepisem na gołąbki. Dawniej zróżnicowanie regionalne było o wiele bardziej wyraźne niż dzisiaj, a gołąbki z ryżem i sosem pomidorowym, nie były standardem. Dzisiaj wiele osób jest przywiązanych do tej wersji i nawet nie chce spróbować innej. Dlatego nie proponuję drastycznej zmiany, a jedynie wybór mięsa wołowego zamiast wieprzowiny. Poniżej argumenty, dlaczego warto.
Gołąbkowe roladki z sosem pomidorowym. Do ryżu i mięsa dodaj konkretne warzywo
Polędwica wołowa zamiast łopatki wieprzowej
Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że wołowina jest droższa od wieprzowiny. Ale myślę, że lepiej zjeść od czasu do czasu lepsze mięso niż codziennie raczyć się mięsem średniej jakości. Raz zrezygnujesz z kotletów schabowych na obiad i przygotujesz na przykład kotleciki warzywne, a następnego dnia zaskoczysz rodzinę gołąbkami klasy premium, czyli z polędwicą wołową w środku. Mała zmiana, a sprawi, że zwykły posiłek zamieni się w kulinarną ucztę.
Wołowina jest ceniona przez szefów kuchni na całym świecie ze względu na delikatną strukturą i wyrazisty, lekko słodkawy smak. Ale to nie koniec zalet. Mięso zawiera o wiele mniej tłuszczu niż wieprzowina i o wiele więcej pożywnego białka, które jest podstawowym budulcem w organizmie. Łopatka wieprzowa dostarcza ok. 18 g białka w 100 g mięsa, a polędwica wołowa ok. 22 g w 100 g mięsa. Ilość tłuszczu w wołowinie robi o wiele większe wrażenie – w 100 g mięsa mieści się jedynie ok. 5 g tłuszczu, podczas gdy w wieprzowinie jest nawet 15–25 g tłuszczu na 100 g. Dodatkowo polędwica wołowa jest bogata w żelazo hemowe, które jest lepiej przyswajalne od żelaza zawartego w produktach pochodzenia roślinnego, a także witaminy z grupy B, w tym B12, która jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Jak zrobić gołąbki z wołowiną?
Jeśli jesteś przywiązany do ryżu i sosu pomidorowego, wymień tylko mięso – to już wystarczy, aby poczuć różnicę. Poproś o zmielenie polędwicy w sklepie lub posiekaj ją ostrym nożem w domu, jak na tatara. Wymieszaj z podsmażoną cebulką i czosnkiem, dodaj jajo, sól, pieprz, mieloną słodką paprykę i odrobinę gałki muszkatołowej. Mięsny farsz połącz z ugotowanym ryżem, a następnie zawiń w podgotowane, miękkie liście kapusty.
Smak mięsa wołowego świetnie podkreśli dodatek grzybów leśnych. Namocz je wcześniej, a wodę po moczeniu wykorzystaj do przygotowania aromatycznego sosu. W tej wersji warto wymienić ryż na kaszę gryczaną, która jest bardziej wyrazista w smaku niż biały ryż i idealnie wkomponuje się w nowy charakter dania. Jeśli chcesz pozostać przy ryżu, wybierz dziką odmianę.
Gołąbki z wołowiną ugotuj standardowo w dużym garnku na liściach kapusty lub wstaw w naczyniu żaroodpornym do piekarnika. W obydwu przypadkach podlej je bulionem warzywnym, aby zrobiły się miękkie i delikatne. Bulion wykorzystaj do zrobienia sosu pomidorowego lub grzybowego.