To najlepsze mięso na gołąbki. Wychodzą smaczne i wyjątkowo soczyste

Chociaż tradycyjnie w gołąbkach ląduje farsz z mielonej łopatki wieprzowej, warto przełamać ten schemat i spróbować wersji z innym mięsem. Będziesz pod wrażeniem, jak odmieni się smak tej dobrze znanej potrawy. Dodatkową korzyścią jest mniejsza zawartość tłuszczu, co tylko wyjdzie ci na zdrowie.

Spróbuj gołąbków z innym mięsnym farszemSpróbuj gołąbków z innym mięsnym farszem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W PRL-u dążono do tego, aby ujednolicić przepisy kulinarne, co w pewnym stopni udało się zrobić z przepisem na gołąbki. Dawniej zróżnicowanie regionalne było o wiele bardziej wyraźne niż dzisiaj, a gołąbki z ryżem i sosem pomidorowym, nie były standardem. Dzisiaj wiele osób jest przywiązanych do tej wersji i nawet nie chce spróbować innej. Dlatego nie proponuję drastycznej zmiany, a jedynie wybór mięsa wołowego zamiast wieprzowiny. Poniżej argumenty, dlaczego warto.

Gołąbkowe roladki z sosem pomidorowym. Do ryżu i mięsa dodaj konkretne warzywo

Polędwica wołowa zamiast łopatki wieprzowej

Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że wołowina jest droższa od wieprzowiny. Ale myślę, że lepiej zjeść od czasu do czasu lepsze mięso niż codziennie raczyć się mięsem średniej jakości. Raz zrezygnujesz z kotletów schabowych na obiad i przygotujesz na przykład kotleciki warzywne, a następnego dnia zaskoczysz rodzinę gołąbkami klasy premium, czyli z polędwicą wołową w środku. Mała zmiana, a sprawi, że zwykły posiłek zamieni się w kulinarną ucztę.

Wołowina jest ceniona przez szefów kuchni na całym świecie ze względu na delikatną strukturą i wyrazisty, lekko słodkawy smak. Ale to nie koniec zalet. Mięso zawiera o wiele mniej tłuszczu niż wieprzowina i o wiele więcej pożywnego białka, które jest podstawowym budulcem w organizmie. Łopatka wieprzowa dostarcza ok. 18 g białka w 100 g mięsa, a polędwica wołowa ok. 22 g w 100 g mięsa. Ilość tłuszczu w wołowinie robi o wiele większe wrażenie – w 100 g mięsa mieści się jedynie ok. 5 g tłuszczu, podczas gdy w wieprzowinie jest nawet 15–25 g tłuszczu na 100 g. Dodatkowo polędwica wołowa jest bogata w żelazo hemowe, które jest lepiej przyswajalne od żelaza zawartego w produktach pochodzenia roślinnego, a także witaminy z grupy B, w tym B12, która jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Jak zrobić gołąbki z wołowiną?

Jeśli jesteś przywiązany do ryżu i sosu pomidorowego, wymień tylko mięso – to już wystarczy, aby poczuć różnicę. Poproś o zmielenie polędwicy w sklepie lub posiekaj ją ostrym nożem w domu, jak na tatara. Wymieszaj z podsmażoną cebulką i czosnkiem, dodaj jajo, sól, pieprz, mieloną słodką paprykę i odrobinę gałki muszkatołowej. Mięsny farsz połącz z ugotowanym ryżem, a następnie zawiń w podgotowane, miękkie liście kapusty.

Smak mięsa wołowego świetnie podkreśli dodatek grzybów leśnych. Namocz je wcześniej, a wodę po moczeniu wykorzystaj do przygotowania aromatycznego sosu. W tej wersji warto wymienić ryż na kaszę gryczaną, która jest bardziej wyrazista w smaku niż biały ryż i idealnie wkomponuje się w nowy charakter dania. Jeśli chcesz pozostać przy ryżu, wybierz dziką odmianę.

Gołąbki z wołowiną ugotuj standardowo w dużym garnku na liściach kapusty lub wstaw w naczyniu żaroodpornym do piekarnika. W obydwu przypadkach podlej je bulionem warzywnym, aby zrobiły się miękkie i delikatne. Bulion wykorzystaj do zrobienia sosu pomidorowego lub grzybowego.

Wybrane dla Ciebie
Kiedy dodać miód do kutii? Wiele osób popełnia błąd, przez co wychodzi mdła
Kiedy dodać miód do kutii? Wiele osób popełnia błąd, przez co wychodzi mdła
Po tę rybę sięgam częściej niż po karpia. Smaczna i łatwo usuwa się z niej ości
Po tę rybę sięgam częściej niż po karpia. Smaczna i łatwo usuwa się z niej ości
Wrzucam do śledzi po kaszubsku. Nie ma lepszej wigilijnej przekąski
Wrzucam do śledzi po kaszubsku. Nie ma lepszej wigilijnej przekąski
Na Boże Narodzenie co roku piekę szynkę w chlebie. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Na Boże Narodzenie co roku piekę szynkę w chlebie. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Takie grzyby mogą zepsuć potrawy wigilijne. Uważaj przy kupowaniu
Takie grzyby mogą zepsuć potrawy wigilijne. Uważaj przy kupowaniu
Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥