Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Kuchnia włoska kojarzy się przede wszystkim z pizzą, serami i makaronami, ale bez trudu znajdziesz w niej także dania, które są bliższe klasycznym polskim obiadom i tak właśnie jest w tym przypadku. Idealnie soczyste mięso doskonale komponuje się z aromatycznym sosem pomidorowym, tworząc pyszny i sycący posiłek.
Zrazy kojarzą nam się z polską kuchnią, ale to wcale nie oznacza, że nasi włoscy przyjaciele nie mają swojej wersji tego dania. W różnych rejonach Włoch pod nazwą braciole skrywa się nieco inna potrawa, natomiast w kuchni neapolitańskiej, po odpowiednim przygotowaniu, dostaniemy coś bardzo przypominającego polskie zrazy wołowe. Ostatecznie, mimo podobieństw smakują nieco inaczej niż u nas.
Schabowe zawijańce z pieczarkami, boczkiem i wędzonym serem. Znikają z talerza w mgnieniu oka
Włoskie zrazy
Polskie i włoskie zrazy różnią się kilkoma szczegółami. Przede wszystkim chodzi o to, co trafia do nadzienia. W polskiej wersji najczęściej jest to ogórek kiszony, cebula, boczek lub kiełbasa, natomiast we Włoszech – plastry prosciutto, a mięso posypuje się mieszanką parmezanu, natki pietruszki, czosnku i przypraw. Chociaż baza pozostaje ta sama, bo zarówno w Polsce, jak i we Włoszech zrazy przygotowuje się najczęściej z wołowiny, to właśnie farsz potrafi całkowicie zmienić charakter potrawy. We włoskiej wersji zrazy często duszone są w intensywnym, pomidorowym sosie, który wspaniale dopełnia smak mięsa. Gdy po raz pierwszy spróbowałam ich we Włoszech, zrobiły na mnie ogromne wrażenie i często do nich wracam.
Przepis na włoskie zrazy
Składniki na zrazy:
- 4 plastry wołowiny,
- 4 plastry prosciutto,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki startego parmezanu,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 2 łyżeczki oliwy,
- sznurek kuchenny do związywania.
Składniki na sos pomidorowy:
- 500 ml przecieru pomidorowego,
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 1 cebula,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- garść liści bazylii.
Sposób przygotowania:
- Obierz cebulę i drobno ją posiekaj.
- Obierz czosnek, jeden ząbek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj, a dwa pozostałe przekrój na pół.
- Umyj natkę pietruszki, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj.
- Wołowinę rozbij na cienkie plastry.
- Wymieszaj czosnek z praski z parmezanem, szczyptą soli, pieprzu oraz połową posiekanej natki.
- Posyp tym mięso, na każdy plaster połóż plaster prosciutto, zroluj i zwiąż sznurkiem kuchennym.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj zrazy i czosnek przekrojony na pół, obsmaż mięso ze wszystkich stron.
- Wyjmij czosnek i zrazy.
- Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę, dodaj przecier pomidorowy, koncentrat, wino oraz resztę natki pietruszki, dopraw solą i pieprzem.
- Włóż zrazy z powrotem do sosu, dodaj liście bazylii i duś na małym ogniu około 2 godzin, aż mięso będzie miękkie, a sos się zredukuje.
- W razie potrzeby dolej trochę wody.
- Gotowe zrazy podawaj z ulubionymi dodatkami.