Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża

Kuchnia włoska kojarzy się przede wszystkim z pizzą, serami i makaronami, ale bez trudu znajdziesz w niej także dania, które są bliższe klasycznym polskim obiadom i tak właśnie jest w tym przypadku. Idealnie soczyste mięso doskonale komponuje się z aromatycznym sosem pomidorowym, tworząc pyszny i sycący posiłek.

Zrazy po włosku, czyli pyszne braciole w sosie pomidorowymZrazy po włosku, czyli pyszne braciole w sosie pomidorowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zrazy kojarzą nam się z polską kuchnią, ale to wcale nie oznacza, że nasi włoscy przyjaciele nie mają swojej wersji tego dania. W różnych rejonach Włoch pod nazwą braciole skrywa się nieco inna potrawa, natomiast w kuchni neapolitańskiej, po odpowiednim przygotowaniu, dostaniemy coś bardzo przypominającego polskie zrazy wołowe. Ostatecznie, mimo podobieństw smakują nieco inaczej niż u nas.

Schabowe zawijańce z pieczarkami, boczkiem i wędzonym serem. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Włoskie zrazy

Polskie i włoskie zrazy różnią się kilkoma szczegółami. Przede wszystkim chodzi o to, co trafia do nadzienia. W polskiej wersji najczęściej jest to ogórek kiszony, cebula, boczek lub kiełbasa, natomiast we Włoszech – plastry prosciutto, a mięso posypuje się mieszanką parmezanu, natki pietruszki, czosnku i przypraw. Chociaż baza pozostaje ta sama, bo zarówno w Polsce, jak i we Włoszech zrazy przygotowuje się najczęściej z wołowiny, to właśnie farsz potrafi całkowicie zmienić charakter potrawy. We włoskiej wersji zrazy często duszone są w intensywnym, pomidorowym sosie, który wspaniale dopełnia smak mięsa. Gdy po raz pierwszy spróbowałam ich we Włoszech, zrobiły na mnie ogromne wrażenie i często do nich wracam.

Przepis na włoskie zrazy

Składniki na zrazy:

  • 4 plastry wołowiny,
  • 4 plastry prosciutto,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki startego parmezanu,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 łyżeczki oliwy,
  • sznurek kuchenny do związywania.

Składniki na sos pomidorowy:

  • 500 ml przecieru pomidorowego,
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 1 cebula,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • garść liści bazylii.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz cebulę i drobno ją posiekaj.
  2. Obierz czosnek, jeden ząbek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj, a dwa pozostałe przekrój na pół.
  3. Umyj natkę pietruszki, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj.
  4. Wołowinę rozbij na cienkie plastry.
  5. Wymieszaj czosnek z praski z parmezanem, szczyptą soli, pieprzu oraz połową posiekanej natki.
  6. Posyp tym mięso, na każdy plaster połóż plaster prosciutto, zroluj i zwiąż sznurkiem kuchennym.
  7. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj zrazy i czosnek przekrojony na pół, obsmaż mięso ze wszystkich stron.
  8. Wyjmij czosnek i zrazy.
  9. Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę, dodaj przecier pomidorowy, koncentrat, wino oraz resztę natki pietruszki, dopraw solą i pieprzem.
  10. Włóż zrazy z powrotem do sosu, dodaj liście bazylii i duś na małym ogniu około 2 godzin, aż mięso będzie miękkie, a sos się zredukuje.
  11. W razie potrzeby dolej trochę wody.
  12. Gotowe zrazy podawaj z ulubionymi dodatkami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇