Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża

Kuchnia włoska kojarzy się przede wszystkim z pizzą, serami i makaronami, ale bez trudu znajdziesz w niej także dania, które są bliższe klasycznym polskim obiadom i tak właśnie jest w tym przypadku. Idealnie soczyste mięso doskonale komponuje się z aromatycznym sosem pomidorowym, tworząc pyszny i sycący posiłek.

Zrazy po włosku, czyli pyszne braciole w sosie pomidorowymZrazy po włosku, czyli pyszne braciole w sosie pomidorowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zrazy kojarzą nam się z polską kuchnią, ale to wcale nie oznacza, że nasi włoscy przyjaciele nie mają swojej wersji tego dania. W różnych rejonach Włoch pod nazwą braciole skrywa się nieco inna potrawa, natomiast w kuchni neapolitańskiej, po odpowiednim przygotowaniu, dostaniemy coś bardzo przypominającego polskie zrazy wołowe. Ostatecznie, mimo podobieństw smakują nieco inaczej niż u nas.

Schabowe zawijańce z pieczarkami, boczkiem i wędzonym serem. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Włoskie zrazy

Polskie i włoskie zrazy różnią się kilkoma szczegółami. Przede wszystkim chodzi o to, co trafia do nadzienia. W polskiej wersji najczęściej jest to ogórek kiszony, cebula, boczek lub kiełbasa, natomiast we Włoszech – plastry prosciutto, a mięso posypuje się mieszanką parmezanu, natki pietruszki, czosnku i przypraw. Chociaż baza pozostaje ta sama, bo zarówno w Polsce, jak i we Włoszech zrazy przygotowuje się najczęściej z wołowiny, to właśnie farsz potrafi całkowicie zmienić charakter potrawy. We włoskiej wersji zrazy często duszone są w intensywnym, pomidorowym sosie, który wspaniale dopełnia smak mięsa. Gdy po raz pierwszy spróbowałam ich we Włoszech, zrobiły na mnie ogromne wrażenie i często do nich wracam.

Przepis na włoskie zrazy

Składniki na zrazy:

  • 4 plastry wołowiny,
  • 4 plastry prosciutto,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki startego parmezanu,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 łyżeczki oliwy,
  • sznurek kuchenny do związywania.

Składniki na sos pomidorowy:

  • 500 ml przecieru pomidorowego,
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 1 cebula,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • garść liści bazylii.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz cebulę i drobno ją posiekaj.
  2. Obierz czosnek, jeden ząbek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj, a dwa pozostałe przekrój na pół.
  3. Umyj natkę pietruszki, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj.
  4. Wołowinę rozbij na cienkie plastry.
  5. Wymieszaj czosnek z praski z parmezanem, szczyptą soli, pieprzu oraz połową posiekanej natki.
  6. Posyp tym mięso, na każdy plaster połóż plaster prosciutto, zroluj i zwiąż sznurkiem kuchennym.
  7. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj zrazy i czosnek przekrojony na pół, obsmaż mięso ze wszystkich stron.
  8. Wyjmij czosnek i zrazy.
  9. Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę, dodaj przecier pomidorowy, koncentrat, wino oraz resztę natki pietruszki, dopraw solą i pieprzem.
  10. Włóż zrazy z powrotem do sosu, dodaj liście bazylii i duś na małym ogniu około 2 godzin, aż mięso będzie miękkie, a sos się zredukuje.
  11. W razie potrzeby dolej trochę wody.
  12. Gotowe zrazy podawaj z ulubionymi dodatkami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik