Babcia robiła takie pyszne zrazy ze schabu. Mięso dosłownie rozpływało się w ustach

Gdy babcia robiła swoje zrazy ze schabu, cały dom pachniał obłędnie, a mięso dosłownie rozpływało się w ustach. Dziś wracam do tego przepisu zawsze, gdy chcę poczuć smak dzieciństwa i domowej kuchni. Sprawdź, jak je przygotować i oczaruj bliskich tym klasykiem!

Babcia robiła takie pyszne zrazy ze schabuBabcia robiła takie pyszne zrazy ze schabu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Zrazy ze schabu to jedno z tych dań, które zawsze kojarzą mi się z domem, rodziną i zapachem niedzielnego obiadu unoszącym się w całym mieszkaniu. To przepis mojej babci Aleksandry, kobiety, która potrafiła z kilku prostych składników wyczarować coś absolutnie wyjątkowego. Jej zrazy ze schabu były nie tylko miękkie i soczyste, ale też pełne smaku, który trudno zapomnieć. Dziś, gdy tylko za mną zatęsknię, sięgam po ten przepis i od razu wracają wspomnienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski, które zawstydzą leniwe i kopytka. Do masy dodaję tanie warzywo

Zrazy ze schabu – smak dzieciństwa, który zawsze wraca

Babcia zawsze powtarzała, że sekret udanych zrazów tkwi w cierpliwości. Mięso musi mieć czas, żeby zmięknąć i przejść aromatem przypraw. Sama zawsze wybierała dobrej jakości schab – niezbyt tłusty, ale też nieprzesadnie chudy. Mięso delikatnie rozbijała tłuczkiem, tak żeby było cienkie, ale się nie rwało. To podstawa – bez tego zrazy ze schabu nie będą miały odpowiedniej kruchości.

Kiedy byłem mały, uwielbiałem podglądać, jak babcia smarowała każdy plaster musztardą. Zawsze używała tej samej – łagodnej, lekko słodkawej. Na to kładła plasterek boczku, ogórka kiszonego i kilka piórek cebuli. Potem zwijała mięso w zgrabne roladki i spinała wykałaczkami. Dziś robię to tak samo i muszę przyznać, że ta prostota jest w tym daniu najpiękniejsza.

Jak przygotować zrazy ze schabu? Przepis od babci Aleksandry

Poniżej zostawiam wam sprawdzony przepis na zrazy ze schabu – dokładnie taki, jaki pamiętam z dzieciństwa.

Składniki:

  • 10 cienkich plastrów schabu
  • 1 słoiczek ulubionej musztardy (ja wybieram łagodną)
  • 10 plasterków wędzonego boczku
  • 8-10 ogórków kiszonych
  • 1 duża biała cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • olej lub smalec do smażenia

Na sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • ok. 250 ml bulionu drobiowego lub wołowego

Sposób przygotowania:

  1. Plastry schabu delikatnie rozbijam tłuczkiem, solę i pieprzę z obu stron. Ogórki kroję w cienkie plasterki lub słupki, cebulę w piórka.
  2. Każdy plaster smaruję musztardą, kładę plaster boczku, ogórka i cebulę. Zwijam w roladkę i spinam wykałaczkami.
  3. Obtaczam zrazy w mące, strzepuję jej nadmiar i obsmażam na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
  4. Na patelni rozpuszczam masło, zalewam całość bulionem i duszę na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.
  5. Trochę płynu odlewam do szklanki, mieszam z łyżką mąki i wlewam z powrotem na patelnię. Chwilę gotuję, aż sos zgęstnieje.

Zrazy podaję z ziemniakami albo kluskami śląskimi i obowiązkowo z surówką z kiszonej kapusty. Mięso jest miękkie, a sos aksamitny i pełen smaku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem