WAŻNE
TERAZ

"Delikatnie przypominam". Duda zabiera głos ws. "wieszania za zdradę"

Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha

Grillowana karkówka to letni klasyk, ale nie zawsze mamy czas, sprzęt albo pogodę, by ją przygotować. Na szczęście istnieje świetna alternatywa: karkówka z piekarnika. Pachnie tak samo apetycznie, a przy odpowiednim przygotowaniu wychodzi miękka, soczysta i pełna smaku.

Karkówka z piekarnika jest świetną alternatywą dla grillowanejKarkówka z piekarnika jest świetną alternatywą dla grillowanej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Karkówka to jedno z najczęściej wybieranych mięs w polskich domach – soczysta, wyrazista, wdzięczna w przygotowaniu. Świetnie sprawdza się na grilla, ale jeszcze lepsze efekty daje, gdy ją tradycyjnie upieczesz. Taka karkówka z piekarnika nie tylko zachowuje swoją soczystość, ale też przechodzi aromatem przypraw i warzyw, z którymi się piecze. To pomysł na konkretny, domowy obiad, który robi się praktycznie sam i smakuje każdemu – także bez grilla.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klasyczna karkówka z grilla. Zanim wrzucisz na ruszt, marynuj w tej mieszance

Dlaczego warto piec karkówkę zamiast grillować?

Choć grill kojarzy się z sezonem letnim i karkówką z rusztu, pieczenie jej w piekarniku ma sporo zalet – i często daje lepszy efekt niż grillowanie.

  1. Soczystość: w piekarniku mamy pełną kontrolę nad temperaturą i czasem pieczenia, dzięki czemu mięso się nie wysusza, a wszystkie soki zostają w środku. Grill często przypala z zewnątrz i przesusza w środku, szczególnie gdy ogień jest zbyt mocny albo mięso zbyt cienko pokrojone.
  2. Wygoda i powtarzalność: nie potrzebujesz rusztu, węgla ani pogody – wystarczy naczynie żaroodporne i piekarnik. Mięso możesz wcześniej zamarynować, a potem po prostu włożyć do pieczenia bez nadzoru.
  3. Pełny obiad z jednego naczynia: karkówkę możesz piec razem z warzywami – cebulą, papryką, pieczarkami – a jeśli podlejesz wszystko bulionem, zyskasz od razu aromatyczny sos. Bez dodatkowego smażenia, brudzenia garnków czy przygotowywania kilku dań. To sposób idealny na szybki, domowy i konkretny obiad.

Przepis na karkówkę z piekarnika

Karkówka z piekarnika to danie, które łączy w sobie wygodę, smak i pewność, że się uda. Dzięki odpowiedniemu marynowaniu, krótkiemu obsmażeniu i pieczeniu z dodatkiem warzyw lub bulionu, mięso wychodzi wyjątkowo miękkie, aromatyczne i soczyste.

Składniki:

  • 1 kg karkówki,
  • ½ łyżeczki przyprawy do karkówki (lub do mięsa wieprzowego),
  • 4 duże ząbki czosnku,
  • ¼ płaskiej łyżeczki pieprzu,
  • ½ płaskiej łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki papryki słodkiej,
  • 3-4 łyżki oliwy,
  • świeży rozmaryn lub natka pietruszki,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 duża cebula biała lub czerwona,
  • 1 czerwona papryka,
  • 250 g pieczarek,
  • opcjonalnie 350 ml bulionu.

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę pokroiłam w plastry o grubości około 1,5 cm. W misce wymieszałam przyprawę do karkówki, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwę.
  2. Włożyłam mięso do marynaty i dokładnie je obtoczyłam, a następnie odstawiłam na ok. 40 minut do lodówki (ale warto marynować mięso dłużej).
  3. Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka, paprykę w paski, a pieczarki na ćwiartki. Warzywa lekko oprószyłam solą i odstawiłam.
  4. Na patelni rozgrzałam niewielką ilość oliwy i obsmażyłam krótko plastry karkówki z obu stron – tylko do lekkiego zrumienienia.
  5. Mięso przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wyłożyłam cebulę, paprykę i pieczarki.
  6. Na tej samej patelni rozpuściłam łyżkę masła, dodałam mąkę i przez chwilę mieszałam, aż się lekko zarumieniła.
  7. Powoli wlałam bulion, cały czas mieszając, aż powstał gładki sos. Polałam nim mięso z warzywami (ten krok jest opcjonalny – można też piec karkówkę bez sosu).
  8. Całość przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza (góra-dół) na 90 minut.
  9. Pod koniec zdjęłam folię i piekłam jeszcze 15 minut, by wszystko ładnie się zarumieniło.
  10. Po wyjęciu posypałam danie świeżym rozmarynem i podałam z ziemniakami.

Wybrane dla Ciebie

Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne