Zamiast w bułce tartej, schabowe panieruję w masie ziemniaczanej. Idealne na rodzinny obiad

Klasyczny kotlet schabowy w panierce z bułki tartej to święto w niejednym domu. Ale co, jeśli zamienimy panierkę na coś bardziej treściwego i oryginalnego? Schabowe w ziemniaczanej masie są chrupiące z wierzchu, miękkie w środku i sycące jak cały obiad. To idealna propozycja na rodzinny posiłek, który zaskoczy nawet tradycjonalistów.

Kotlety schabowe w panierce ziemniaczanek smakują wybornieKotlety schabowe w panierce ziemniaczanek smakują wybornie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MYCHKO

Kotlety schabowe to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań polskiej kuchni. Królują na niedzielnych stołach i rodzinnych uroczystościach. Ale choć klasyka nigdy się nie nudzi, czasem warto puścić wodze kulinarnej fantazji. Zamiast tradycyjnej panierki z bułki tartej: masa ziemniaczana. Efekt? Jeszcze bardziej sycące, mięciutkie w środku, z chrupiącą skorupką. I co ważne – nie potrzebujesz już ziemniaków jako dodatku, bo są w środku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj schabowe po lubelsku. Są jeszcze smaczniejsze niż zwykłe

Przepis na schabowe panierowane w masie ziemniaczanej

Ziemniaki zawierają naturalną skrobię, która podczas smażenia tworzy delikatną, ale chrupiącą powłokę wokół mięsa. Dodatek sera podkręca smak, a jajko i mąka wiążą całość w zwartą, kremową masę. To rozwiązanie nie tylko smaczne, ale też praktyczne – łączysz kotleta i dodatek w jednym. To też świetny sposób na wykorzystanie resztek ugotowanych ziemniaków – wystarczy je zetrzeć lub rozgnieść i doprawić.

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe,
  • 500-600 g obranych ziemniaków,
  • 100 g startego sera żółtego,
  • 3-4 łyżki mąki pszennej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obrane ziemniaki ścieram na tarce o drobnych oczkach, odciskam nadmiar wody i przekładam do miski.
  2. Dodaję starty ser, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, sól i pieprz. Mieszam, aż powstanie gęsta masa.
  3. Kotlety lekko rozbijam i oprószam solą oraz pieprzem.
  4. Każdy kotlet dokładnie obtaczam w masie ziemniaczanej, dociskając ją do mięsa.
  5. Smażę na rozgrzanym oleju na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony, aż panierka będzie złocista i chrupiąca, a mięso w środku usmażone.
  6. Odsączam na papierowym ręczniku i podaję z lekką surówką.

Ziemniaki w panierce? To ma sens

Ziemniaki zawierają naturalną skrobię, która podczas smażenia tworzy delikatną, ale chrupiącą powłokę wokół mięsa. Dodatek sera podkręca smak, a jajko i mąka wiążą całość w zwartą, kremową masę. To rozwiązanie nie tylko smaczne, ale też praktyczne – łączysz kotleta i dodatek w jednym. To też świetny sposób na wykorzystanie resztek ugotowanych ziemniaków – wystarczy je zetrzeć lub rozgnieść i doprawić.

Warto pamiętać, że nie każdy ziemniak nadaje się do panierki. W tym przypadku najlepiej sprawdzą się ziemniaki typu C – mączyste, bogate w skrobię, łatwe do rozgniecenia i wiążące się w zwartą masę. Ich struktura sprawia, że panierka jest lekko chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku. Jeśli użyjesz ziemniaków typu A (sałatkowych, twardych), masa może się rozpaść i nie uzyskać odpowiedniej konsystencji. W sklepach najczęściej nie znajdziesz oznaczeń typu – wówczas kieruj się tym, by ziemniaki były starsze, nie młode – te młode są zbyt wilgotne i za mało skrobiowe.

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥