Na obiad robię sambar. Nawet teściowa nie szczędzi komplementów

Chociaż tradycyjnemu schabowemu czy mielonemu nic nie możemy zarzucić, to czasem warto postawić na coś zupełnie innego. Takim daniem jest sambar, czyli południowoindyjski gulasz na bazie soczewicy.

Rozgrzewający i sycący gulasz indyjski Rozgrzewający i sycący gulasz indyjski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sambar to tradycyjna potrawa z południowej części Indii. Jest z nim trochę jak z polskim bigosem — niby składniki są podobne, ale każda gospodyni robi go nieco inaczej. Podstawą jest tutaj soczewica, doskonałe roślinne źródło białka i błonnika, które doskonale zastępuje mięso. To danie jest nasycone aromatem przypraw, idealnie rozgrzewające i wspaniale wpływające na trawienie. Godnie zastąpi gulasz, przekonując do siebie nie tylko wegetarian.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka jak tort. Efektowna alternatywa dla tradycyjnych przekąsek

Indyjski gulasz sambar

To danie idealnie zbalansowane. Delikatna słodycz warzyw przeplata się z ostrością przypraw, a całość przełamuje charakterystyczna, lekko kwaskowata nuta tamaryndowca. W tym przepisie ważną rolę odgrywa mieszanka przypraw sambar. Składa się z prażonych i mielonych przypraw, takich jak kolendra, kmin rzymski, gorczyca, kurkuma czy chilli.

Gotową mieszankę można upolować na działach z kuchnią świata, albo zamówić przez internet. Jeśli czujesz się na siłach, możesz także eksperymentować i doprawić indyjski gulasz po swojemu, używając samodzielnie zmielonych przypraw.

Składniki:

  • 1 szklanka żółtej soczewicy.
  • 1 duża cebula,
  • 1 pomidor,
  • 1 marchewka,
  • 1 ziemniak,
  • pół bakłażana, pokrojonego w kostkę
  • pół szklanki fasolki szparagowej,
  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca,
  • 3 łyżki przyprawy sambar,
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy,
  • pół łyżeczki suszonego czosnku,
  • pół łyżeczki nasion kozieradki,
  • 2 suszone czerwone papryczki chili lub płatki do smaku,
  • olej do smażenia,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę dokładnie wypłucz, zalej ok. 3-4 szklankami wody i gotuj do miękkości.
  2. W osobnym garnku rozgrzej olej. Dodaj nasiona gorczycy, kozieradki, suszony czosnek i chilli. Przesmaż chwilę, aż zaczną
  3. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż zmięknie. Następnie dorzuć pomidor i smaż, aż się rozpadnie.
  4. Do garnka dodaj pokrojone w kostkę warzywa, sambar i sól. Smaż przez 2-3 minuty.
  5. Dodaj ugotowaną soczewicę, pastę z tamaryndowca i wodę lub bulion, jeśli zupa jest zbyt gęsta.
  6. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  7. Przed podaniem posyp świeżą, posiekaną kolendrą.

Gotowy sambar podaj z ryżem lub dosą, czyli indyjskim naleśnikiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery