Na obiad robię sambar. Nawet teściowa nie szczędzi komplementów
Chociaż tradycyjnemu schabowemu czy mielonemu nic nie możemy zarzucić, to czasem warto postawić na coś zupełnie innego. Takim daniem jest sambar, czyli południowoindyjski gulasz na bazie soczewicy.
Sambar to tradycyjna potrawa z południowej części Indii. Jest z nim trochę jak z polskim bigosem — niby składniki są podobne, ale każda gospodyni robi go nieco inaczej. Podstawą jest tutaj soczewica, doskonałe roślinne źródło białka i błonnika, które doskonale zastępuje mięso. To danie jest nasycone aromatem przypraw, idealnie rozgrzewające i wspaniale wpływające na trawienie. Godnie zastąpi gulasz, przekonując do siebie nie tylko wegetarian.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka jak tort. Efektowna alternatywa dla tradycyjnych przekąsek
Indyjski gulasz sambar
To danie idealnie zbalansowane. Delikatna słodycz warzyw przeplata się z ostrością przypraw, a całość przełamuje charakterystyczna, lekko kwaskowata nuta tamaryndowca. W tym przepisie ważną rolę odgrywa mieszanka przypraw sambar. Składa się z prażonych i mielonych przypraw, takich jak kolendra, kmin rzymski, gorczyca, kurkuma czy chilli.
Gotową mieszankę można upolować na działach z kuchnią świata, albo zamówić przez internet. Jeśli czujesz się na siłach, możesz także eksperymentować i doprawić indyjski gulasz po swojemu, używając samodzielnie zmielonych przypraw.
Składniki:
- 1 szklanka żółtej soczewicy.
- 1 duża cebula,
- 1 pomidor,
- 1 marchewka,
- 1 ziemniak,
- pół bakłażana, pokrojonego w kostkę
- pół szklanki fasolki szparagowej,
- 2 łyżki pasty z tamaryndowca,
- 3 łyżki przyprawy sambar,
- 1 łyżeczka nasion gorczycy,
- pół łyżeczki suszonego czosnku,
- pół łyżeczki nasion kozieradki,
- 2 suszone czerwone papryczki chili lub płatki do smaku,
- olej do smażenia,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Soczewicę dokładnie wypłucz, zalej ok. 3-4 szklankami wody i gotuj do miękkości.
- W osobnym garnku rozgrzej olej. Dodaj nasiona gorczycy, kozieradki, suszony czosnek i chilli. Przesmaż chwilę, aż zaczną
- Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż zmięknie. Następnie dorzuć pomidor i smaż, aż się rozpadnie.
- Do garnka dodaj pokrojone w kostkę warzywa, sambar i sól. Smaż przez 2-3 minuty.
- Dodaj ugotowaną soczewicę, pastę z tamaryndowca i wodę lub bulion, jeśli zupa jest zbyt gęsta.
- Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Przed podaniem posyp świeżą, posiekaną kolendrą.
Gotowy sambar podaj z ryżem lub dosą, czyli indyjskim naleśnikiem. Smacznego!