PrzepisKuchnia indyjskaW indyjskiej knajpie jadłam je na okrągło. W moim domu szybko wygryzły nudne naleśniki

W indyjskiej knajpie jadłam je na okrągło. W moim domu szybko wygryzły nudne naleśniki

Kiedy zamówiłam je po raz pierwszy, od razu przepadłam. Na pierwszy rzut oka mogą wyglądać jak zwykłe naleśniki, ale ich skład i sposób przygotowania różni się od znanych nam placków. Indyjski przysmak wprowadzi powiew świeżości do codziennego jadłospisu.

Indyjskie naleśniki
Indyjskie naleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dosa to popularne danie kuchni indyjskiej, szczególnie popularne w południowych Indiach. To rodzaj naleśnika z ciasta na bazie ryżu i soczewicy, które poddaje się procesowi fermentacji. To właśnie ten proces nadaje im charakterystyczny, lekko kwaśny smak i sprawia, że stają się lekkostrawne. Brzmi to jak dość skomplikowany przepis, ale z łatwością odtworzysz hit indyjskich restauracji w swojej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy kebab z kurczaka. Przepis, który podbije twoje podniebienie

Indyjskie naleśniki z soczewicy

Indyjska kuchnia dla wielu osób wciąż pozostaje tajemnicą, ale zdecydowanie warto ją odkrywać krok po kroku. Poza uwielbianym butter chickenem czy chlebkami naan sięgnij po przepis na indyjskie naleśniki dosa. To świetny sposób na przemycenie do codziennej diety dodatkowej porcji zdrowych i pożywnych strączków.

Indyjskie naleśniki dosa
Indyjskie naleśniki dosa© Pixabay

To danie, które przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie wegetariańskiej. Na dodatek jest naturalnie bezglutenowe. Dosa jest cienka i chrupiąca, a jej smak zależy od dodatków, z którymi jest podawana. To zostawia spore pole do eksperymentów.

Przepis na dosa

Chociaż sam proces przygotowania jest czasochłonny, to jest to naprawdę proste. Gotowe naleśniki najczęściej podaje się z ziemniaczanym farszem. To sycące i smaczne danie pokochała cała moja rodzina.

Składniki:

  • 1 szklanka białego ryżu,
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego,
  • 1 łyżeczka soli.

Farsz ziemniaczany

  • 5 ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 1 cm startego imbiru
  • 2 łyżeczki ziaren kuminu,
  • pół łyżeczki kurkumy
  • płatki chili
  • świeża kolendra
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej kokosowy.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż i soczewicę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą.
  2. Zalej wodą, dodaj koper włoski, przykryj i odstaw na 12 godzin.
  3. Po namoczeniu odcedź ryż i soczewicę. Nie wylewaj wody, przyda się później.
  4. Przenieś namoczone składniki do blendera, dodaj około pół szklanki zachowanej wody i sól.
  5. Miksuj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy bez grudek.
  6. Przelej zmiksowaną masę do dużego naczynia, lekko przykryj szmatką lub pokrywką (nie zamykaj szczelnie, masa potrzebuje dostępu powietrza).
  7. Naczynie powinno być odpowiednio duże, ponieważ ciasto podczas fermentacji zwiększy swoją objętość.
  8. Odstaw w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny. Masa powinna się podnieść i mieć przyjemny, lekko kwaśny zapach (jak jogurt).
  9. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż ciasto na naleśniki, ale nadal łatwe do rozprowadzenia. Jeśli masa wydaje się zbyt gęsta, dodaj trochę wody, ale staraj się nie mieszać zbyt intensywnie, aby nie stracić pęcherzyków powietrza.
  10. Smaż jak klasyczne naleśniki, wylewając porcję masy na patelnię z rozgrzanym olejem. Możesz je dodatkowo skropić olejem kokosowym.
  11. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości.
  12. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę, dodaj imbir i przyprawy.
  13. Dodaj ugotowane ziemniaki i dokładnie wymieszaj, rozgniatając je widelcem.
  14. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
  15. Posmaruj naleśnik i zawiń w rulon.

Naleśniki dosa z ziemniaczanym farszem są już gotowe. Smacznego!

przepisobiad bez mięsakuchnia indyjska

Wybrane dla Ciebie