Na śniadanie podaję lekkie sadzone. Robię je bez grama tłuszczu

Jajka to jeden z najchętniej wybieranych produktów na śniadanie. I nic w tym dziwnego, bo można przygotować je na wiele różnych, smacznych sposobów. W moim domu królują przede wszystkim jajka sadzone, jeszcze szybsze w przygotowaniu niż jajka na twardo i wymagające jeszcze mniej pracy niż jajecznica. Dzięki prostemu trikowi przygotowuję je bez dodatku tłuszczu i bez ryzyka przywierania do patelni.

Jajka sadzone na wodzie - PysznościJajka sadzone na wodzie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photographer: Tomasz Bauer
Ewa Malinowska

Jajka sadzone na wodzie to doskonała alternatywa dla tradycyjnego smażenia na tłuszczu. Dzięki tej metodzie otrzymujemy delikatne, soczyste jajka, bez zbędnych kalorii. To prosty sposób na przygotowanie zdrowego i pożywnego śniadania, na dodatek bez większego wysiłku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak przygotowanej wieprzowiny jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku

Jajka sadzone na wodzie

Nie ma nic prostszego niż jajka sadzone na śniadanie. Wystarczy wbić je na patelnię i poczekać chwilę, aż zetną się tak, jak lubisz najbardziej. Wiele osób przygotowanie rozpoczyna od rozgrzania tłuszczu pod postacią masła lub oleju. Ja stawiam jednak na wodę.

Jajka sadzone z ziemniakami
Jajka sadzone z ziemniakami © Adobe Stock

Eliminując tłuszcz, zmniejszasz ilość kalorii i nasyconych kwasów tłuszczowych w swoim posiłku. Jajka przygotowane w ten sposób zachowują swój naturalny smak i są delikatniejsze.

Dlaczego warto jeść jajka?

Wokół jajek pokutowało wiele błędnych przekonań i mitów, które stawiały często pod znakiem zapytania właściwości płynące z ich jedzenia. Na szczęście mamy to już za sobą. Dzięki zawartości kompletnych białek, witamin (m.in. A, D, E, K, B2, B6, B12) oraz minerałów takich jak żelazo, cynk, selen i fosfor, jajka wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Kurczakowe jajka sadzone
Kurczakowe jajka sadzone © Pyszności

Regularne spożywanie jajek wzmacnia odporność, poprawia pamięć i koncentrację dzięki cholinie, a także chroni wzrok dzięki luteinie i zeaksantynie. Dodatkowo, jajka dzięki zawartości zdrowych tłuszczy i białka zapewniają długotrwałe uczucie sytości, co może pomóc w kontrolowaniu wagi

Jak przygotować jajka sadzone na wodzie?


  1. Wybierz odpowiednią patelnię: Najlepiej sprawdzi się patelnia o niewielkiej średnicy z nieprzywierającą powłoką.
  2. Woda zamiast tłuszczu: Na patelnię wlej niewielką ilość wody (około 1-2 łyżki na jajko).
  3. Wbij jajko: Kiedy woda zacznie się podgrzewać, wbij ostrożnie jajko na patelnię.
  4. Przykryj i duś: Przykryj patelnię pokrywką i duś jajko przez kilka minut, aż białko się zetnie.
  5. Dopraw: Gotowe jajko dopraw solą i pieprzem do smaku.
Jajko sadzone - Pyszności
Jajko sadzone - Pyszności © Canva

Jajka sadzone na wodzie doskonale smakują podane z kawałkiem świeżego pieczywa, duszonymi warzywami czy jako dodatek do obiadu. Smażenie na wodzie pozwala wydobyć ich naturalny smak, więc pasować będą do naprawdę wielu produktów.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości