Na śniadanie podaję lekkie sadzone. Robię je bez grama tłuszczu

Jajka to jeden z najchętniej wybieranych produktów na śniadanie. I nic w tym dziwnego, bo można przygotować je na wiele różnych, smacznych sposobów. W moim domu królują przede wszystkim jajka sadzone, jeszcze szybsze w przygotowaniu niż jajka na twardo i wymagające jeszcze mniej pracy niż jajecznica. Dzięki prostemu trikowi przygotowuję je bez dodatku tłuszczu i bez ryzyka przywierania do patelni.

Jajka sadzone na wodzie - PysznościJajka sadzone na wodzie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photographer: Tomasz Bauer
Ewa Malinowska

Jajka sadzone na wodzie to doskonała alternatywa dla tradycyjnego smażenia na tłuszczu. Dzięki tej metodzie otrzymujemy delikatne, soczyste jajka, bez zbędnych kalorii. To prosty sposób na przygotowanie zdrowego i pożywnego śniadania, na dodatek bez większego wysiłku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak przygotowanej wieprzowiny jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku

Jajka sadzone na wodzie

Nie ma nic prostszego niż jajka sadzone na śniadanie. Wystarczy wbić je na patelnię i poczekać chwilę, aż zetną się tak, jak lubisz najbardziej. Wiele osób przygotowanie rozpoczyna od rozgrzania tłuszczu pod postacią masła lub oleju. Ja stawiam jednak na wodę.

Jajka sadzone z ziemniakami
Jajka sadzone z ziemniakami © Adobe Stock

Eliminując tłuszcz, zmniejszasz ilość kalorii i nasyconych kwasów tłuszczowych w swoim posiłku. Jajka przygotowane w ten sposób zachowują swój naturalny smak i są delikatniejsze.

Dlaczego warto jeść jajka?

Wokół jajek pokutowało wiele błędnych przekonań i mitów, które stawiały często pod znakiem zapytania właściwości płynące z ich jedzenia. Na szczęście mamy to już za sobą. Dzięki zawartości kompletnych białek, witamin (m.in. A, D, E, K, B2, B6, B12) oraz minerałów takich jak żelazo, cynk, selen i fosfor, jajka wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Kurczakowe jajka sadzone
Kurczakowe jajka sadzone © Pyszności

Regularne spożywanie jajek wzmacnia odporność, poprawia pamięć i koncentrację dzięki cholinie, a także chroni wzrok dzięki luteinie i zeaksantynie. Dodatkowo, jajka dzięki zawartości zdrowych tłuszczy i białka zapewniają długotrwałe uczucie sytości, co może pomóc w kontrolowaniu wagi

Jak przygotować jajka sadzone na wodzie?


  1. Wybierz odpowiednią patelnię: Najlepiej sprawdzi się patelnia o niewielkiej średnicy z nieprzywierającą powłoką.
  2. Woda zamiast tłuszczu: Na patelnię wlej niewielką ilość wody (około 1-2 łyżki na jajko).
  3. Wbij jajko: Kiedy woda zacznie się podgrzewać, wbij ostrożnie jajko na patelnię.
  4. Przykryj i duś: Przykryj patelnię pokrywką i duś jajko przez kilka minut, aż białko się zetnie.
  5. Dopraw: Gotowe jajko dopraw solą i pieprzem do smaku.
Jajko sadzone - Pyszności
Jajko sadzone - Pyszności © Canva

Jajka sadzone na wodzie doskonale smakują podane z kawałkiem świeżego pieczywa, duszonymi warzywami czy jako dodatek do obiadu. Smażenie na wodzie pozwala wydobyć ich naturalny smak, więc pasować będą do naprawdę wielu produktów.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska