Na śniadanie podaję lekkie sadzone. Robię je bez grama tłuszczu
Jajka to jeden z najchętniej wybieranych produktów na śniadanie. I nic w tym dziwnego, bo można przygotować je na wiele różnych, smacznych sposobów. W moim domu królują przede wszystkim jajka sadzone, jeszcze szybsze w przygotowaniu niż jajka na twardo i wymagające jeszcze mniej pracy niż jajecznica. Dzięki prostemu trikowi przygotowuję je bez dodatku tłuszczu i bez ryzyka przywierania do patelni.
22.10.2024 08:32
Jajka sadzone na wodzie to doskonała alternatywa dla tradycyjnego smażenia na tłuszczu. Dzięki tej metodzie otrzymujemy delikatne, soczyste jajka, bez zbędnych kalorii. To prosty sposób na przygotowanie zdrowego i pożywnego śniadania, na dodatek bez większego wysiłku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajka sadzone na wodzie
Nie ma nic prostszego niż jajka sadzone na śniadanie. Wystarczy wbić je na patelnię i poczekać chwilę, aż zetną się tak, jak lubisz najbardziej. Wiele osób przygotowanie rozpoczyna od rozgrzania tłuszczu pod postacią masła lub oleju. Ja stawiam jednak na wodę.
Eliminując tłuszcz, zmniejszasz ilość kalorii i nasyconych kwasów tłuszczowych w swoim posiłku. Jajka przygotowane w ten sposób zachowują swój naturalny smak i są delikatniejsze.
Dlaczego warto jeść jajka?
Wokół jajek pokutowało wiele błędnych przekonań i mitów, które stawiały często pod znakiem zapytania właściwości płynące z ich jedzenia. Na szczęście mamy to już za sobą. Dzięki zawartości kompletnych białek, witamin (m.in. A, D, E, K, B2, B6, B12) oraz minerałów takich jak żelazo, cynk, selen i fosfor, jajka wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Regularne spożywanie jajek wzmacnia odporność, poprawia pamięć i koncentrację dzięki cholinie, a także chroni wzrok dzięki luteinie i zeaksantynie. Dodatkowo, jajka dzięki zawartości zdrowych tłuszczy i białka zapewniają długotrwałe uczucie sytości, co może pomóc w kontrolowaniu wagi
Jak przygotować jajka sadzone na wodzie?
- Wybierz odpowiednią patelnię: Najlepiej sprawdzi się patelnia o niewielkiej średnicy z nieprzywierającą powłoką.
- Woda zamiast tłuszczu: Na patelnię wlej niewielką ilość wody (około 1-2 łyżki na jajko).
- Wbij jajko: Kiedy woda zacznie się podgrzewać, wbij ostrożnie jajko na patelnię.
- Przykryj i duś: Przykryj patelnię pokrywką i duś jajko przez kilka minut, aż białko się zetnie.
- Dopraw: Gotowe jajko dopraw solą i pieprzem do smaku.
Jajka sadzone na wodzie doskonale smakują podane z kawałkiem świeżego pieczywa, duszonymi warzywami czy jako dodatek do obiadu. Smażenie na wodzie pozwala wydobyć ich naturalny smak, więc pasować będą do naprawdę wielu produktów.