Dietetyk rozwiał wątpliwości. Tak jajka wpływają na nasz organizm
Jajko na twardo, na miękko, po benedyktyńsku, jajecznica, do tego składnik ciast, ciasteczek, placków i innych deserów - jajka w naszej diecie pojawiają się nader często. O tym, czy można je jeść i jak często toczą się spory od lat. Za wyjaśnienie tej kwestii wziął się dr Bartek Kulczyński.
31.07.2024 14:43
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Bartek Kulczyński to dietetyki oraz doktor technologii żywności i żywienia. Na swoim kanale prowadzi działalność edukacyjną na temat zdrowego żywienia i diety. Tym razem pod ekspercką lupę wziął uwielbiane przez Polaków jajka i rozwiał krążące wokół nich wątpliwości, przedstawiając potwierdzone badaniami naukowymi fakty.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy jajka są zdrowe?
Jeśli jesz więcej niż dwa jajka tygodniowo, twój mózg będzie ci wdzięczny. Naukowcy zauważyli, że osoby jedzące regularnie jajka chronią przed szkodliwymi zmianami w mózgu, prowadzącymi do choroby Alzheimera oraz ryzykiem demencji. To zasługa zawartej w żółtkach choliny. Naukowcy podkreślają, że dostarczenie w codziennej diecie choliny w zadowalającej ilości jest bardzo trudno, jeśli nie jemy jajek.
Jajka to również sprzymierzeńcy zdrowych kości. Osoby, które regularnie sięgają po jajka, mają wyższą gęstości kości, co oznacza, że są mocniejsze. To zasługa pełnowartościowego białka i przeciwutleniaczy.
- Jeśli zależy nam, aby kości dłużej pozostały mocne, to włączenie jajek do diety wydaje się być dobrym wyborem - podkreśla dr Bartek Kulczyński.
Jajka wpływają również pozytywnie na układ krążenia. Włączenie ich do diety wiąże się z aż 28 proc. mniejszym ryzykiem zapadnięcia na choroby naczyniowe mózgu, takie jak udar. Taki efekt odnotowano głównie u mężczyzn.
Jedz jajka na zdrowe serce
Naukowcy wciąż dyskutują, jaka powinna być rekomendowana ilość spożywanych jajek w codziennej diecie. Umiarkowane jedzenie jajek jest nie tylko bezpieczne, ale również zdrowe. Badania wykazały, że regularne spożywanie jajek w ilości nie większej niż 1 sztuki dziennie, nie zwiększa ryzyka zapadnięcia na chorobę wieńcową czy udaru mózgu.
- Ogólnie stoję przy stanowisku, że regularne spożywanie jajek w ilości od 7 do 10 jajek tygodniowo jest bezpieczne dla zdrowia - mówi ekspert.
Pojawiają się głosy, jajka powodować mogą cukrzycę. Powołując się na dane naukowe, można powiedzieć dość jednoznacznie, że jajka nie powodują cukrzycy.
Diabetycy powinni jednak uważać. Znajdują się bowiem w grupie osób zagrożonych chorobami układu krwionośnego. U takich osób cholesterol krążący we krwi ma większą tendencję do zamieniania się w cząsteczkę o charakterze miażdżycorodnym. Jajka są źródłem cholesterolu, więc rozsądnie jest ograniczyć ich ilość.
Jajka spożywane w umiarkowanych ilościach nie stanowią zagrożenia dla osób zmagających się z cukrzycą - podsumował dr Bartek Kulczyński.
Zdrowa wątroba
Badania wykazały, że osoby regularnie spożywane pomagają ochronić wątrobę przed stłuszczeniem. To znów zasługa choliny, która zapobiega odkładaniu się nadmiernej ilości tłuszczu w tym organie.
Jajka to źródło pełnowartościowego białka, które pomaga zachować masę i siłę mięśni, co szczególnie istotne jest u osób starszych. Do tego jajko ma całkiem sporo witaminy A, która pozwala chronić wzrok oraz selenu, którego wiele osób ma w organizmie za mało.
Doktor zaleca, aby osoby zdrowe jadły ok. 5-10 jajek tygodniowo. Osoby z cukrzycą, chorobami krążenia lub znacznie podwyższonego cholesterolu we krwi, powinny spożywać ich nieco mniej, bo 4-5 sztuk na tydzień. Najlepiej jajka jeść na twardo, miękko lub w formie lekko ściętej jajecznicy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo