To największy przysmak ze szkolnych stołówek. W kolejkę ustawią się dzieci i dorośli

Dla niektórych szkolne stołówki wiązały się z niesmaczną traumą i daniami, na których wspomnienie, do dziś cierpnie skóra. Nie każdy ma jednak tak niemiłe doświadczenia, bo na stołówkach można było zjeść naprawdę smacznie. Jednym z hitów były jajeczne kotlety, serwowane najczęściej w piątki. Ich smak wiele osób pamięta do dziś.

Kotlety jajeczne - PysznościKotlety jajeczne - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Nasze babcie robiły kotlety mielone, zanim to było modne, a i stołówki szkolne i pracownicze nie pozostawały w tyle. Tradycyjnie w piątki obiady były raczej bezmięsne, z wyjątkiem ryb, a wśród kotletów królowały te przygotowane z jajka. W ostatnim czasie odeszły nieco w zapomnienie, ale warto odkurzyć przepis sprzed lat i wrócić wspomnieniami do smaków z dzieciństwa. Tym bardziej że to naprawdę bardzo dobre smaki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wegetariański burger tak pyszny, że zachwyci nawet mięsożerców

Przepis na kotlety jajeczne

Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku – kotlety jajeczne to doskonała alternatywa dla mięsa. Przygotowanie ich jest bardzo proste, a smak przypomni ci czasy dzieciństwa. W tym przepisie całość podkręca dodatek sera żółtego, który pod wpływem wysokiej temperatury apetycznie się rozpuszcza. Można je smażyć, piec, a nawet grillować i to bez obawy, że w środku znajdzie się surowe mięso.

Kotlety jajeczne
Kotlety jajeczne © Adobe Stock

Na pyszne kotleciki skusi się każdy, bez względu na wiek czy poziom sentymentu do kultowego dania.

Składniki:

  • 8 jajek do ugotowania,
  • 200 g startego sera żółtego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 1 jajko (surowe),
  • bułka tarta do panierki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeże zioła (np. pietruszka, koperek),
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i zetrzyj na tarce.
  2. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj i zeszklij na patelni z rozgrzanym olejem.
  3. Namocz bułkę w mleku, a następnie dokładnie wyciśnij.
  4. W misce połącz jajka z cebulą, czosnkiem namoczoną bułką, starty ser oraz posiekanymi ziołami. Wbij jajko, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  5. Z przygotowanej masy formuj kotlety. Możesz użyć do tego łyżki lub rąk zwilżonych wodą. Jeśli masa jest za rzadka, możesz dosypać bułkę tartą.
  6. Obtaczaj kotlety w bułce tartej.
  7. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się zarumienią.

Kotlety jajeczne najlepiej smakują podane na ciepło z ziemniakami, kaszą, ryżem lub ulubioną surówką. Możesz również dodać je do sałatki lub kanapki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak