To największy przysmak ze szkolnych stołówek. W kolejkę ustawią się dzieci i dorośli

Dla niektórych szkolne stołówki wiązały się z niesmaczną traumą i daniami, na których wspomnienie, do dziś cierpnie skóra. Nie każdy ma jednak tak niemiłe doświadczenia, bo na stołówkach można było zjeść naprawdę smacznie. Jednym z hitów były jajeczne kotlety, serwowane najczęściej w piątki. Ich smak wiele osób pamięta do dziś.

Kotlety jajeczne - PysznościKotlety jajeczne - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Nasze babcie robiły kotlety mielone, zanim to było modne, a i stołówki szkolne i pracownicze nie pozostawały w tyle. Tradycyjnie w piątki obiady były raczej bezmięsne, z wyjątkiem ryb, a wśród kotletów królowały te przygotowane z jajka. W ostatnim czasie odeszły nieco w zapomnienie, ale warto odkurzyć przepis sprzed lat i wrócić wspomnieniami do smaków z dzieciństwa. Tym bardziej że to naprawdę bardzo dobre smaki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wegetariański burger tak pyszny, że zachwyci nawet mięsożerców

Przepis na kotlety jajeczne

Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku – kotlety jajeczne to doskonała alternatywa dla mięsa. Przygotowanie ich jest bardzo proste, a smak przypomni ci czasy dzieciństwa. W tym przepisie całość podkręca dodatek sera żółtego, który pod wpływem wysokiej temperatury apetycznie się rozpuszcza. Można je smażyć, piec, a nawet grillować i to bez obawy, że w środku znajdzie się surowe mięso.

Kotlety jajeczne
Kotlety jajeczne © Adobe Stock

Na pyszne kotleciki skusi się każdy, bez względu na wiek czy poziom sentymentu do kultowego dania.

Składniki:

  • 8 jajek do ugotowania,
  • 200 g startego sera żółtego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 1 jajko (surowe),
  • bułka tarta do panierki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeże zioła (np. pietruszka, koperek),
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i zetrzyj na tarce.
  2. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj i zeszklij na patelni z rozgrzanym olejem.
  3. Namocz bułkę w mleku, a następnie dokładnie wyciśnij.
  4. W misce połącz jajka z cebulą, czosnkiem namoczoną bułką, starty ser oraz posiekanymi ziołami. Wbij jajko, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  5. Z przygotowanej masy formuj kotlety. Możesz użyć do tego łyżki lub rąk zwilżonych wodą. Jeśli masa jest za rzadka, możesz dosypać bułkę tartą.
  6. Obtaczaj kotlety w bułce tartej.
  7. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się zarumienią.

Kotlety jajeczne najlepiej smakują podane na ciepło z ziemniakami, kaszą, ryżem lub ulubioną surówką. Możesz również dodać je do sałatki lub kanapki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione