To największy przysmak ze szkolnych stołówek. W kolejkę ustawią się dzieci i dorośli
Dla niektórych szkolne stołówki wiązały się z niesmaczną traumą i daniami, na których wspomnienie, do dziś cierpnie skóra. Nie każdy ma jednak tak niemiłe doświadczenia, bo na stołówkach można było zjeść naprawdę smacznie. Jednym z hitów były jajeczne kotlety, serwowane najczęściej w piątki. Ich smak wiele osób pamięta do dziś.
31.07.2024 | aktual.: 31.07.2024 13:25
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nasze babcie robiły kotlety mielone, zanim to było modne, a i stołówki szkolne i pracownicze nie pozostawały w tyle. Tradycyjnie w piątki obiady były raczej bezmięsne, z wyjątkiem ryb, a wśród kotletów królowały te przygotowane z jajka. W ostatnim czasie odeszły nieco w zapomnienie, ale warto odkurzyć przepis sprzed lat i wrócić wspomnieniami do smaków z dzieciństwa. Tym bardziej że to naprawdę bardzo dobre smaki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na kotlety jajeczne
Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku – kotlety jajeczne to doskonała alternatywa dla mięsa. Przygotowanie ich jest bardzo proste, a smak przypomni ci czasy dzieciństwa. W tym przepisie całość podkręca dodatek sera żółtego, który pod wpływem wysokiej temperatury apetycznie się rozpuszcza. Można je smażyć, piec, a nawet grillować i to bez obawy, że w środku znajdzie się surowe mięso.
Na pyszne kotleciki skusi się każdy, bez względu na wiek czy poziom sentymentu do kultowego dania.
Składniki:
- 8 jajek do ugotowania,
- 200 g startego sera żółtego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 szklanki bułki tartej,
- 1/4 szklanki mleka,
- 1 jajko (surowe),
- bułka tarta do panierki,
- sól i pieprz do smaku,
- świeże zioła (np. pietruszka, koperek),
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo, obierz i zetrzyj na tarce.
- Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj i zeszklij na patelni z rozgrzanym olejem.
- Namocz bułkę w mleku, a następnie dokładnie wyciśnij.
- W misce połącz jajka z cebulą, czosnkiem namoczoną bułką, starty ser oraz posiekanymi ziołami. Wbij jajko, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Z przygotowanej masy formuj kotlety. Możesz użyć do tego łyżki lub rąk zwilżonych wodą. Jeśli masa jest za rzadka, możesz dosypać bułkę tartą.
- Obtaczaj kotlety w bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się zarumienią.
Kotlety jajeczne najlepiej smakują podane na ciepło z ziemniakami, kaszą, ryżem lub ulubioną surówką. Możesz również dodać je do sałatki lub kanapki. Smacznego!