PrzepisObiadŚcieram ziemniaki i robię farsz. Każdy prosi o przepis na te placki

Ścieram ziemniaki i robię farsz. Każdy prosi o przepis na te placki

Placki ziemniaczane z nadzieniem z mięsna mielonego pojawiają się na moim stole stosunkowo rzadko, ale za każdym razem wprawiają domowników w osłupienie. Trudno im nadziwić się, jak wiele pyszności można zmieścić między warstwami ziemniaczanej masy. Przepis rozdałam już wszystkim znajomym.

PLacki ziemniaczane z nadzieniem
PLacki ziemniaczane z nadzieniem
Źródło zdjęć: © Canva | freeskyline

30.07.2024 19:07

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Taki obiad to konkret. Jeden placek ziemniaczany wystarczy dla osoby o solidnym apetycie. To ze względu na farsz, który wypełnia wnętrze placuszka - jest dobrze doprawiony, soczysty, pełen aromatu i mocno mięsny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki ziemniaczane z farszem. Pomysł na obiad dla całej rodziny

To dosyć pracochłonna potrawa, ale potrafi zaskoczyć, bo kto spodziewa się mięsnego farszu w ziemniaczanym placku? Tak naprawdę wnętrze placków może wypełniać dowolny farsz, np. pieczarkowy. Dobrze jednak zadbać oto, by pozbawić takie nadzienie wilgoci (poprzez wcześniejsze podsmażenie i odparowanie pieczarek na patelni lub wymieszanie ich z odrobiną bułki tartej). Dobrym rozwiązaniem może być też podpieczenie placków w piekarniku po wstępnym usmażeniu.

Placki ziemniaczane z mięsnym farszem nie potrzebują towarzystwa. Wystarczy im solidny bukiet świeżych surówek (koniecznie!), możesz też zadbać o dodatek sosu. Jednak im lżejsze dodatki, tym lepiej, gdyż smażony placek ziemniaczany z mięsnym wypełnieniem już sam w sobie może obciążyć układ pokarmowy. Dlatego po takim posiłku warto sięgnąć po herbatkę na lepsze trawienie, np. z werbeny.

Placki ziemniaczane możesz wypełnić dowolnym farszem
Placki ziemniaczane możesz wypełnić dowolnym farszem© Canva | freeskyline

Placki ziemniaczane nadziewane mięsem. Przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków typu C
  • 1 jajko,
  • 1-2 łyżki mąki,
  • 300 g mielonej łopatki wieprzowej,
  • 1 średnia cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • pieprz, sól,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na średnim oku. Następnie odciśnij masę i przełóż na drobne sito lub gazę, by obciekła.
  2. Następnie masę ziemniaczaną wymieszaj z jajkiem, solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny oraz nieco skrobi, która została na dnie miski z wodą po ziemniakach.
  3. Zamieszaj całość. Następnie dodaj 1-2 łyżki mąki w razie potrzeby, by ciasto zyskało odpowiednią konsystencję.
  4. Cebulę posiekaj i podsmaż. Kiedy zeszkli się, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po kilku minutach smażenia odstaw całość do ostudzenia.
  5. Mięso mielone dopraw tymiankiem, papryką mieloną, solą i pieprzem. Dodaj też cebulę z czosnkiem. Dokładnie wyrób mięsną masę.
  6. Na rozgrzanym tłuszczu smaż placki ziemniaczane. Na smażącą się masę z ziemniaków nałóż na środek nieco mięsnego farszu. Następnie przykryj warstwę mięsa porcją ciasta ziemniaczanego, delikatnie dociskając brzegi, by farsz nie wypłynął ze środka.
  7. Placki smaż na średnim ogniu z dwóch stron, aż nabiorą złocistego koloru, a mięso w środku będzie gotowe.
  8. Placki ziemniaczane odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.