Ścieram ziemniaki i robię farsz. Każdy prosi o przepis na te placki

Placki ziemniaczane z nadzieniem z mięsna mielonego pojawiają się na moim stole stosunkowo rzadko, ale za każdym razem wprawiają domowników w osłupienie. Trudno im nadziwić się, jak wiele pyszności można zmieścić między warstwami ziemniaczanej masy. Przepis rozdałam już wszystkim znajomym.

PLacki ziemniaczane z nadzieniem PLacki ziemniaczane z nadzieniem
Źródło zdjęć: © Canva | freeskyline

Taki obiad to konkret. Jeden placek ziemniaczany wystarczy dla osoby o solidnym apetycie. To ze względu na farsz, który wypełnia wnętrze placuszka - jest dobrze doprawiony, soczysty, pełen aromatu i mocno mięsny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hawajskie szaszłyki zrobią furorę na grillu. Znikają szybciej niż kiełbasa

Placki ziemniaczane z farszem. Pomysł na obiad dla całej rodziny

To dosyć pracochłonna potrawa, ale potrafi zaskoczyć, bo kto spodziewa się mięsnego farszu w ziemniaczanym placku? Tak naprawdę wnętrze placków może wypełniać dowolny farsz, np. pieczarkowy. Dobrze jednak zadbać oto, by pozbawić takie nadzienie wilgoci (poprzez wcześniejsze podsmażenie i odparowanie pieczarek na patelni lub wymieszanie ich z odrobiną bułki tartej). Dobrym rozwiązaniem może być też podpieczenie placków w piekarniku po wstępnym usmażeniu.

Placki ziemniaczane z mięsnym farszem nie potrzebują towarzystwa. Wystarczy im solidny bukiet świeżych surówek (koniecznie!), możesz też zadbać o dodatek sosu. Jednak im lżejsze dodatki, tym lepiej, gdyż smażony placek ziemniaczany z mięsnym wypełnieniem już sam w sobie może obciążyć układ pokarmowy. Dlatego po takim posiłku warto sięgnąć po herbatkę na lepsze trawienie, np. z werbeny.

Placki ziemniaczane możesz wypełnić dowolnym farszem
Placki ziemniaczane możesz wypełnić dowolnym farszem © Canva | freeskyline

Placki ziemniaczane nadziewane mięsem. Przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków typu C
  • 1 jajko,
  • 1-2 łyżki mąki,
  • 300 g mielonej łopatki wieprzowej,
  • 1 średnia cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • pieprz, sól,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na średnim oku. Następnie odciśnij masę i przełóż na drobne sito lub gazę, by obciekła.
  2. Następnie masę ziemniaczaną wymieszaj z jajkiem, solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny oraz nieco skrobi, która została na dnie miski z wodą po ziemniakach.
  3. Zamieszaj całość. Następnie dodaj 1-2 łyżki mąki w razie potrzeby, by ciasto zyskało odpowiednią konsystencję.
  4. Cebulę posiekaj i podsmaż. Kiedy zeszkli się, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po kilku minutach smażenia odstaw całość do ostudzenia.
  5. Mięso mielone dopraw tymiankiem, papryką mieloną, solą i pieprzem. Dodaj też cebulę z czosnkiem. Dokładnie wyrób mięsną masę.
  6. Na rozgrzanym tłuszczu smaż placki ziemniaczane. Na smażącą się masę z ziemniaków nałóż na środek nieco mięsnego farszu. Następnie przykryj warstwę mięsa porcją ciasta ziemniaczanego, delikatnie dociskając brzegi, by farsz nie wypłynął ze środka.
  7. Placki smaż na średnim ogniu z dwóch stron, aż nabiorą złocistego koloru, a mięso w środku będzie gotowe.
  8. Placki ziemniaczane odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.


Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat