Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Śniadanie jest tym, co daje nam paliwo na cały poranek. Musi być sycące, pełne witamin oraz minerałów i dokładnie tym jest ten przepis. Zamiast płatków owsianych używam zupełnie innego składnika, dzięki któremu ten posiłek jest jeszcze zdrowszy.
Owsianka na śniadanie to świetny wybór. Jest nie tylko sycąca, ale przede wszystkim bardzo zdrowa i atrakcyjna dla każdego, kto jest fanem słodkich, a zarazem lekkich śniadań. Czasem zastępuje się płatki owsiane kaszą jaglaną, natomiast ja chętnie używam zupełnie innego zamiennika — komosy ryżowej, znanej również jako quinoa.
Domowa przyprawa do piernika. Nigdy mnie nie zawiodła
Komosa ryżowa na śniadanie
Połączenie może brzmieć nietypowo i na pierwszy rzut oka wcale nie zachęca, ale po spróbowaniu szybko okazuje się, że w niczym nie odstaje od zwykłej owsianki czy jaglanki. Ugotowana w mleku lub napoju roślinnym, połączona z owocami i cynamonem komosa, daje nie tylko smaczne, ale również bardzo dobre śniadanie. To świetny wybór dla osób, które lubią klasyczną owsiankę, ale czasem mają ochotę na coś nieco innego.
Właściwości komosy
Komosa ryżowa zdecydowanie ma sporo do zaoferowania i jest wartościowym produktem, który warto jest włączyć do swojej diety. Zawiera około 14 g białka na 100 g suchego produktu i, co istotne, dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów, dzięki czemu świetnie sprawdza się zarówno w diecie tradycyjnej, jak i bezmięsnej.
Jest źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i daje długotrwałą sytość. Znajdziemy w niej także witaminy z grupy B, witaminę E oraz minerały, takie jak magnez, żelazo i cynk. Regularne jedzenie komosy może wspierać zdrowie serca i pomagać w utrzymaniu stabilnego poziomu energii przez cały poranek.
Przepis na owsiankę z komosy ryżowej
Składniki:
- 240 g napoju roślinnego lub mleka,
- 1 banan,
- 85 g komosy ryżowej,
- 80 g borówek,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Bardzo dokładnie opłucz komosę na sicie pod zimną wodą.
- Do niewielkiego garnka wlej napój rośliny lub mleko.
- Dodaj szczyptę soli i doprowadź do wrzenia.
- Wsyp komosę, przykryj i gotuj na delikatnym ogniu przez około 15 minut.
- Dodaj cynamon, starannie zamieszaj i podgrzewaj jeszcze około 3 minut.
- Zdejmij garnek z kuchenki, pozwól jej chwilę odpocząć, aby lekko zgęstniała.
- Ugotowaną komosę przełóż do miseczki.
- Obierz i pokrój banana.
- Dokładnie umyj borówki.
- Do ugotowanej komosy wrzuć pokrojonego banana oraz borówki.
- Dodaj miód lub syrop klonowy.
- Śniadanie gotowe. Smacznego!