Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo

Śniadanie jest tym, co daje nam paliwo na cały poranek. Musi być sycące, pełne witamin oraz minerałów i dokładnie tym jest ten przepis. Zamiast płatków owsianych używam zupełnie innego składnika, dzięki któremu ten posiłek jest jeszcze zdrowszy.

Na śniadanie jem pyszną komosę ryżowąNa śniadanie jem pyszną komosę ryżową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brent Hofacker

Owsianka na śniadanie to świetny wybór. Jest nie tylko sycąca, ale przede wszystkim bardzo zdrowa i atrakcyjna dla każdego, kto jest fanem słodkich, a zarazem lekkich śniadań. Czasem zastępuje się płatki owsiane kaszą jaglaną, natomiast ja chętnie używam zupełnie innego zamiennika — komosy ryżowej, znanej również jako quinoa.

Domowa przyprawa do piernika. Nigdy mnie nie zawiodła

Komosa ryżowa na śniadanie

Połączenie może brzmieć nietypowo i na pierwszy rzut oka wcale nie zachęca, ale po spróbowaniu szybko okazuje się, że w niczym nie odstaje od zwykłej owsianki czy jaglanki. Ugotowana w mleku lub napoju roślinnym, połączona z owocami i cynamonem komosa, daje nie tylko smaczne, ale również bardzo dobre śniadanie. To świetny wybór dla osób, które lubią klasyczną owsiankę, ale czasem mają ochotę na coś nieco innego.

Właściwości komosy

Komosa ryżowa zdecydowanie ma sporo do zaoferowania i jest wartościowym produktem, który warto jest włączyć do swojej diety. Zawiera około 14 g białka na 100 g suchego produktu i, co istotne, dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów, dzięki czemu świetnie sprawdza się zarówno w diecie tradycyjnej, jak i bezmięsnej.

Jest źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i daje długotrwałą sytość. Znajdziemy w niej także witaminy z grupy B, witaminę E oraz minerały, takie jak magnez, żelazo i cynk. Regularne jedzenie komosy może wspierać zdrowie serca i pomagać w utrzymaniu stabilnego poziomu energii przez cały poranek.

Przepis na owsiankę z komosy ryżowej

Składniki:

  • 240 g napoju roślinnego lub mleka,
  • 1 banan,
  • 85 g komosy ryżowej,
  • 80 g borówek,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Bardzo dokładnie opłucz komosę na sicie pod zimną wodą.
  2. Do niewielkiego garnka wlej napój rośliny lub mleko.
  3. Dodaj szczyptę soli i doprowadź do wrzenia.
  4. Wsyp komosę, przykryj i gotuj na delikatnym ogniu przez około 15 minut.
  5. Dodaj cynamon, starannie zamieszaj i podgrzewaj jeszcze około 3 minut.
  6. Zdejmij garnek z kuchenki, pozwól jej chwilę odpocząć, aby lekko zgęstniała.
  7. Ugotowaną komosę przełóż do miseczki.
  8. Obierz i pokrój banana.
  9. Dokładnie umyj borówki.
  10. Do ugotowanej komosy wrzuć pokrojonego banana oraz borówki.
  11. Dodaj miód lub syrop klonowy.
  12. Śniadanie gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥