Na święta upiecz chlebową babę. Do pasztetu i jajek jak znalazł

Babka wielkanocna kojarzy się ze słodkim wypiekiem. Ten przepis szybko skradnie serca, zaskakując wytrawnym smakiem i pestkami.

Babka chlebowaBabka chlebowa
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Chleb to nieodzowny dodatek do wielu świątecznych potraw, więc nie może zabraknąć go podczas uroczystego śniadania. Najczęściej są to po prostu kromki pieczywa rzucone na talerzyk, które nikną w cieniu okazałych pasztetów i faszerowanych jajek. Ten przepis sprawi jednak, że dodatek do wielkanocnych potraw stanie się nagle gwiazdą stołu. Wystarczy chwycić za formę do pieczenia babki i wyczarować chlebek, o jakim nawet nie śniłeś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Baba wielkanocna bez grama cukru. Na górze oblana majonezem

Wielkanocny chlebek w kształcie babki

Kiedy słodkie babki będą już czekały na zjedzenie, sięgnij po foremkę i wykorzystaj ją do zrobienia pieczywa. Zamiast lukrowej polewy wybierz majonez, a słodkie dekoracje cukrowe zastąp kiełkami. Babka chlebek będzie wyglądała zachwycająco i od razu przyciągnie wzrok gości.

Wytrawna babka wielkanocna świetnie sprawdzi się jako dodatek do pasztetów, wędlin i jajek. Nie zabraknie też chętnych, by chwycić za kawałek i zjeść razem z żurkiem. Żytni wypiek jest delikatny, puszysty i bogaty w nasiona.

Składniki:

  • 20 g pestek dyni,
  • 20 g łuskanego słonecznika,
  • 20 g siemienia lnianego,
  • 400 ml ciepłej wody,
  • 300 g mąki żytniej typ 750,
  • 300 g mąki żytniej typ 2000,
  • 10 g suchych drożdży,
  • 1.5 łyżeczki cukru,
  • pół łyżki soli,
  • 2 łyżki oleju roślinnego.

Dodatki:

  • 3 łyżki majonezu,
  • kiełki rzodkiewki/lucerny/brokuła.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na suchą patelnię wrzuć pestki dyni, słonecznika oraz siemię lniane i upraż.

Prażone pestki
Prażone pestki © Pyszności

Krok 2. Do dużej miski wlej wodę, dodają mąkę żytnią, suszone drożdże, cukier, sól oraz olej i wyrób ciasto. Dodaj 2/3 podprażonych nasion i wymieszaj. Formę na babę wysmaruj masłem, obsyp bułką tartą i wypełnij przygotowaną masą. Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Ciasto na wytrawną babkę
Ciasto na wytrawną babkę © Pyszności

Krok 3. Wierzch wyrośniętej babki posmaruj wodą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Zapiekaj przez 40 minut.

Smarowanie wodą
Smarowanie wodą © Pyszności

Krok 4. Gotową babkę po wystudzeniu wyjmij z foremki, polej majonezem, posyp pozostałymi nasionami i udekoruj kiełkami. Smacznego!

Babka chlebek na słono
Babka chlebek na słono © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"