Na święta upiecz chlebową babę. Do pasztetu i jajek jak znalazł
Babka wielkanocna kojarzy się ze słodkim wypiekiem. Ten przepis szybko skradnie serca, zaskakując wytrawnym smakiem i pestkami.
Chleb to nieodzowny dodatek do wielu świątecznych potraw, więc nie może zabraknąć go podczas uroczystego śniadania. Najczęściej są to po prostu kromki pieczywa rzucone na talerzyk, które nikną w cieniu okazałych pasztetów i faszerowanych jajek. Ten przepis sprawi jednak, że dodatek do wielkanocnych potraw stanie się nagle gwiazdą stołu. Wystarczy chwycić za formę do pieczenia babki i wyczarować chlebek, o jakim nawet nie śniłeś.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Baba wielkanocna bez grama cukru. Na górze oblana majonezem
Wielkanocny chlebek w kształcie babki
Kiedy słodkie babki będą już czekały na zjedzenie, sięgnij po foremkę i wykorzystaj ją do zrobienia pieczywa. Zamiast lukrowej polewy wybierz majonez, a słodkie dekoracje cukrowe zastąp kiełkami. Babka chlebek będzie wyglądała zachwycająco i od razu przyciągnie wzrok gości.
Wytrawna babka wielkanocna świetnie sprawdzi się jako dodatek do pasztetów, wędlin i jajek. Nie zabraknie też chętnych, by chwycić za kawałek i zjeść razem z żurkiem. Żytni wypiek jest delikatny, puszysty i bogaty w nasiona.
Składniki:
- 20 g pestek dyni,
- 20 g łuskanego słonecznika,
- 20 g siemienia lnianego,
- 400 ml ciepłej wody,
- 300 g mąki żytniej typ 750,
- 300 g mąki żytniej typ 2000,
- 10 g suchych drożdży,
- 1.5 łyżeczki cukru,
- pół łyżki soli,
- 2 łyżki oleju roślinnego.
Dodatki:
- 3 łyżki majonezu,
- kiełki rzodkiewki/lucerny/brokuła.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Na suchą patelnię wrzuć pestki dyni, słonecznika oraz siemię lniane i upraż.
Krok 2. Do dużej miski wlej wodę, dodają mąkę żytnią, suszone drożdże, cukier, sól oraz olej i wyrób ciasto. Dodaj 2/3 podprażonych nasion i wymieszaj. Formę na babę wysmaruj masłem, obsyp bułką tartą i wypełnij przygotowaną masą. Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Krok 3. Wierzch wyrośniętej babki posmaruj wodą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Zapiekaj przez 40 minut.
Krok 4. Gotową babkę po wystudzeniu wyjmij z foremki, polej majonezem, posyp pozostałymi nasionami i udekoruj kiełkami. Smacznego!