PrzepisSałatkiNa Sylwestra przygotuj sałatkę z ananasem Magdy Gessler. Goście będą zachwyceni

Na Sylwestra przygotuj sałatkę z ananasem Magdy Gessler. Goście będą zachwyceni

Sałatka Magdy Gessler- Pyszności
Sałatka Magdy Gessler- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Maica, magdagessler_official
27.12.2023 12:10

Sylwestrowa zabawa nie może obyć się bez pysznych przekąsek. Jedną z propozycji, która zrobi furorę na tegorocznej imprezie może być pyszna sałatka w ananasie według Magdy Gessler. To połączenie nie tylko świetnie smakuje, ale również dobrze wygląda na stole.

Święta już za nami, ale to nie koniec kuchennych przygotowań, bo już za rogiem czai się Sylwester. Wiele osób zostaje w domu i szykuje mniej lub bardziej kameralne imprezy. Aby się udały i zapisały w pamięci gości, warto przygotować pyszne przekąski i potrawy. Zaskakująca sałatka w ananasie zrobi furorę i sprawi, że zaproszeni uczestnicy szybko wyczyszczą swoje talerze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z ananasem Magdy Gessler

Wśród imprezowych klasyków sałatkowych można wyróżnić zdecydowanie trzy dania: jarzynową (której po świętach wszyscy mają trochę dość), gyrosową (którą wszyscy doskonale znają) i z zupek chińskich (przy której wiele osób narzeka na składniki). Jeśli jednak chcesz przygotować coś zupełnie innego, to z pomocą spieszy Magda Gessler.

Sałatka w ananasie- Pyszności
Sałatka w ananasie- Pyszności© Canva | somdul

Ta sałatka to pyszne połączenie warzyw oraz krewetek z sosem majonezowym, podkręconym odrobiną tabasco. Magda Gessler mówi, że przepis pochodzi z Kuby i inspirowany jest jedną z podróży gwiazdy na tę wyspę.

Składniki:

  • 1 sałata lodowa,
  • 1 duży ananas,
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 pęczek szczypiorku z cebulą,
  • 300 g krewetek koktajlowych lub tygrysich,
  • ogórek,
  • kukurydza w puszce,
  • koperek,
  • por,
  • masło,
  • 1 szklanka majonezu,
  • 2 łyżki jasnego rumu,
  • 1 łyżeczka tabasco,
  • 2-3 łyżki ketchupu,
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
  • sól.

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj ananasa. Ostrożnie przetnij go wzdłuż na pół i wydrąż miąższ. Miąższ pokrój w kostkę i odłóż do miseczki.
  2. Do dużej miski włóż porwaną drobno sałatę lodową i pokrojonego w półplasterki ogórka.
  3. Pomidorki umyj i pokrój na pół (lub pozostaw w całości). Dodaj je do sałatki.
  4. Szczypiorek posiekaj drobno. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Dodaj je do sałatki.
  5. Krewetki umyj i osusz. Podsmaż je na maśle z koperkiem, porem i solą.
  6. Majonez, ketchup, ocet, tabasco i rum wymieszaj dokładnie w misce.
  7. Do sałatki dodaj sos, krewetki i kawałki ananasa. Delikatnie wymieszaj.
  8. Sałatkę podawaj w wydrążonych połówkach ananasa.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także