Na Sylwestra przygotuj sałatkę z ananasem Magdy Gessler. Goście będą zachwyceni
Sylwestrowa zabawa nie może obyć się bez pysznych przekąsek. Jedną z propozycji, która zrobi furorę na tegorocznej imprezie może być pyszna sałatka w ananasie według Magdy Gessler. To połączenie nie tylko świetnie smakuje, ale również dobrze wygląda na stole.
27.12.2023 12:10
Święta już za nami, ale to nie koniec kuchennych przygotowań, bo już za rogiem czai się Sylwester. Wiele osób zostaje w domu i szykuje mniej lub bardziej kameralne imprezy. Aby się udały i zapisały w pamięci gości, warto przygotować pyszne przekąski i potrawy. Zaskakująca sałatka w ananasie zrobi furorę i sprawi, że zaproszeni uczestnicy szybko wyczyszczą swoje talerze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z ananasem Magdy Gessler
Wśród imprezowych klasyków sałatkowych można wyróżnić zdecydowanie trzy dania: jarzynową (której po świętach wszyscy mają trochę dość), gyrosową (którą wszyscy doskonale znają) i z zupek chińskich (przy której wiele osób narzeka na składniki). Jeśli jednak chcesz przygotować coś zupełnie innego, to z pomocą spieszy Magda Gessler.
Ta sałatka to pyszne połączenie warzyw oraz krewetek z sosem majonezowym, podkręconym odrobiną tabasco. Magda Gessler mówi, że przepis pochodzi z Kuby i inspirowany jest jedną z podróży gwiazdy na tę wyspę.
Składniki:
- 1 sałata lodowa,
- 1 duży ananas,
- 250 g pomidorków koktajlowych,
- 1 pęczek szczypiorku z cebulą,
- 300 g krewetek koktajlowych lub tygrysich,
- ogórek,
- kukurydza w puszce,
- koperek,
- por,
- masło,
- 1 szklanka majonezu,
- 2 łyżki jasnego rumu,
- 1 łyżeczka tabasco,
- 2-3 łyżki ketchupu,
- 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
- sól.
Sposób przygotowania
- Przygotuj ananasa. Ostrożnie przetnij go wzdłuż na pół i wydrąż miąższ. Miąższ pokrój w kostkę i odłóż do miseczki.
- Do dużej miski włóż porwaną drobno sałatę lodową i pokrojonego w półplasterki ogórka.
- Pomidorki umyj i pokrój na pół (lub pozostaw w całości). Dodaj je do sałatki.
- Szczypiorek posiekaj drobno. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Dodaj je do sałatki.
- Krewetki umyj i osusz. Podsmaż je na maśle z koperkiem, porem i solą.
- Majonez, ketchup, ocet, tabasco i rum wymieszaj dokładnie w misce.
- Do sałatki dodaj sos, krewetki i kawałki ananasa. Delikatnie wymieszaj.
- Sałatkę podawaj w wydrążonych połówkach ananasa.
Zobacz także