Na urlopie spróbowałam jajecznicy po włosku. Robotę robi kremowy dodatek

Taka jajecznica najlepiej smakuje latem, zrobiona z pomidorami dojrzewającymi w pełnym słońcu. Włosi dodają do niej kilka prostych przypraw i kremowy serek, który sprawia, że śniadanie rozpływa się w ustach.

Jajecznica po włosku z pomidorami i ricotttąJajecznica po włosku z pomidorami i ricotttą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Niby zwykła jajecznica z pomidorami, ale jednak smakuje o wiele inaczej. Jest pełniejsza, bardziej kremowa i pachnie ziołami. To zasługa trzech dodatków – włoskiej ricotty, suszonego oregano i świeżej bazylii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trzy smaki, jeden przepis. Te pasty znikają w kilka minut

Ricotta – włoski serek przypominający twarożek

Niech nie zmyli cię wygląd serka. Ricotta tylko przypomina twaróg, ale jest produkowana nieco inaczej. Tradycyjnie była wytwarzana z serwatki, która wydzieliła się w czasie produkcji serów podpuszczkowych – często z mleka koziego lub owczego, ale także krowiego. Obecnie do ricotty często dodawane się mleko pełnotłuste.

Jajka zmieszane z serkiem stają się delikatne i kremowe, co tworzy przyjemny kontrast w kompozycji z pełnymi smaku pomidorami i wyrazistymi ziołami.   

Przepis na jajecznicę po włosku

Poza wymienionymi niżej składnikami do jajecznicy możesz dodać cebulę – pokrój ją w pióra i podsmaż na oliwie, a potem razem z pomidorami. Jeśli chcesz, możesz obrać pomidory ze skórki.

Składniki:

  • 2 mięsiste pomidory średniej wielkości,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki ricotty,
  • pół łyżeczki suszonego oregano,
  • sól, pieprz do smaku,
  • kilka listków świeżej bazylii.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą.
  2. W misce rozmieszaj trzepaczką jajka z solą i pieprzem. Dodaj do podsmażonych pomidorów. Smaż do uzyskania ulubionej konsystencji.
  3. Na koniec dodaj ricottę i posyp suszonym oregano. Wymieszaj i przełóż na talerze.
  4. Podawaj z listkami świeżej bazylii.
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟