Na urlopie spróbowałam jajecznicy po włosku. Robotę robi kremowy dodatek
Taka jajecznica najlepiej smakuje latem, zrobiona z pomidorami dojrzewającymi w pełnym słońcu. Włosi dodają do niej kilka prostych przypraw i kremowy serek, który sprawia, że śniadanie rozpływa się w ustach.
Niby zwykła jajecznica z pomidorami, ale jednak smakuje o wiele inaczej. Jest pełniejsza, bardziej kremowa i pachnie ziołami. To zasługa trzech dodatków – włoskiej ricotty, suszonego oregano i świeżej bazylii.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Trzy smaki, jeden przepis. Te pasty znikają w kilka minut
Ricotta – włoski serek przypominający twarożek
Niech nie zmyli cię wygląd serka. Ricotta tylko przypomina twaróg, ale jest produkowana nieco inaczej. Tradycyjnie była wytwarzana z serwatki, która wydzieliła się w czasie produkcji serów podpuszczkowych – często z mleka koziego lub owczego, ale także krowiego. Obecnie do ricotty często dodawane się mleko pełnotłuste.
Jajka zmieszane z serkiem stają się delikatne i kremowe, co tworzy przyjemny kontrast w kompozycji z pełnymi smaku pomidorami i wyrazistymi ziołami.
Przepis na jajecznicę po włosku
Poza wymienionymi niżej składnikami do jajecznicy możesz dodać cebulę – pokrój ją w pióra i podsmaż na oliwie, a potem razem z pomidorami. Jeśli chcesz, możesz obrać pomidory ze skórki.
Składniki:
- 2 mięsiste pomidory średniej wielkości,
- 4 jajka,
- 2 łyżki ricotty,
- pół łyżeczki suszonego oregano,
- sól, pieprz do smaku,
- kilka listków świeżej bazylii.
Sposób przygotowania:
- Pomidory pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą.
- W misce rozmieszaj trzepaczką jajka z solą i pieprzem. Dodaj do podsmażonych pomidorów. Smaż do uzyskania ulubionej konsystencji.
- Na koniec dodaj ricottę i posyp suszonym oregano. Wymieszaj i przełóż na talerze.
- Podawaj z listkami świeżej bazylii.