Na urlopie spróbowałam jajecznicy po włosku. Robotę robi kremowy dodatek

Taka jajecznica najlepiej smakuje latem, zrobiona z pomidorami dojrzewającymi w pełnym słońcu. Włosi dodają do niej kilka prostych przypraw i kremowy serek, który sprawia, że śniadanie rozpływa się w ustach.

Jajecznica po włosku z pomidorami i ricotttąJajecznica po włosku z pomidorami i ricotttą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Niby zwykła jajecznica z pomidorami, ale jednak smakuje o wiele inaczej. Jest pełniejsza, bardziej kremowa i pachnie ziołami. To zasługa trzech dodatków – włoskiej ricotty, suszonego oregano i świeżej bazylii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trzy smaki, jeden przepis. Te pasty znikają w kilka minut

Ricotta – włoski serek przypominający twarożek

Niech nie zmyli cię wygląd serka. Ricotta tylko przypomina twaróg, ale jest produkowana nieco inaczej. Tradycyjnie była wytwarzana z serwatki, która wydzieliła się w czasie produkcji serów podpuszczkowych – często z mleka koziego lub owczego, ale także krowiego. Obecnie do ricotty często dodawane się mleko pełnotłuste.

Jajka zmieszane z serkiem stają się delikatne i kremowe, co tworzy przyjemny kontrast w kompozycji z pełnymi smaku pomidorami i wyrazistymi ziołami.   

Przepis na jajecznicę po włosku

Poza wymienionymi niżej składnikami do jajecznicy możesz dodać cebulę – pokrój ją w pióra i podsmaż na oliwie, a potem razem z pomidorami. Jeśli chcesz, możesz obrać pomidory ze skórki.

Składniki:

  • 2 mięsiste pomidory średniej wielkości,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki ricotty,
  • pół łyżeczki suszonego oregano,
  • sól, pieprz do smaku,
  • kilka listków świeżej bazylii.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą.
  2. W misce rozmieszaj trzepaczką jajka z solą i pieprzem. Dodaj do podsmażonych pomidorów. Smaż do uzyskania ulubionej konsystencji.
  3. Na koniec dodaj ricottę i posyp suszonym oregano. Wymieszaj i przełóż na talerze.
  4. Podawaj z listkami świeżej bazylii.

Wybrane dla Ciebie

Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne