Na urlopie spróbowałam tureckich pierogów. Zdobyłam przepis i robię co tydzień

Polskie pierogi to nasza kulinarna duma, ale ich turecka wersja wcale nie pozostaje w tyle. Zachwycają nie tylko smakiem, ale też oryginalnym kształtem – są maleńkie, zgrabnie zlepione.

Talerz z tureckimi pierogamiTalerz z tureckimi pierogami
Źródło zdjęć: © Adobe

Choć na pierwszy rzut oka mogą przypominać nasze rodzime pierogi, manti skrywają w sobie zupełnie inną historię, smaki i kulinarne tradycje. To turecki klasyk, który potrafi zaskoczyć nie tylko smakiem, ale też formą podania. Warto poznać je bliżej – zwłaszcza jeśli jesteś miłośnikiem domowych dań z duszą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi z botwinką i serem feta

Czym są manti?

Manti to tradycyjne tureckie pierożki, które od wieków zajmują szczególne miejsce w kuchni Anatolii i Azji Środkowej. Są znacznie mniejsze od polskich pierogów – na tyle, że powinny mieścić się na łyżce, czasem nawet po kilka naraz. Ich charakterystyczny kształt przypomina drobne poduszeczki lub zgrabnie zlepione sakiewki, a delikatne ciasto skrywa intensywnie doprawiony farsz z mielonego mięsa i cebuli.

W klasycznej wersji manti gotuje się na parze lub w lekkim bulionie, a następnie serwuje z dodatkami, które stanowią integralną część dania. Kremowy jogurt z czosnkiem, masło z dodatkiem suszonej papryki czy duszony pomidor to najczęściej spotykane sosy, które doskonale podkreślają orientalny charakter potrawy.

Przepis na tureckie pierogi manti

Składniki na ciasto:

  • 550 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 250 ml wody.

Składniki na farsz:

  • 120 g mielonego mięsa,
  • 2 małe cebule,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta pieprzu.

Składniki na sos pomidorowy:

  • 60 g masła,
  • 1 duży pomidor,
  • 1 łyżeczka suszonej czerwonej papryki,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Składniki na sos jogurtowy:

  • 500 g gęstego jogurtu,
  • 6 ząbków czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól, wbij jajka i wlej wodę, a następnie zagnieć całość na gładkie, elastyczne ciasto.
  2. Podziel je na trzy części i odstaw na 10 minut pod wilgotną ściereczką.
  3. W tym czasie przygotuj farsz: połącz mielone mięso z drobno posiekaną cebulą, natką pietruszki, solą i pieprzem.
  4. Rozwałkuj pierwszą część ciasta na cienki placek (1 mm), pokrój na kwadraty o boku 2,5 cm, nakładaj farsz i zlepiaj brzegi, formując paczuszki lub trójkąty.
  5. Gotowe pierogi układaj na oprószonej mąką blasze.
  6. Zagotuj wodę z solą w dużym garnku i gotuj pierogi przez 15-20 minut na małym ogniu.
  7. Przygotuj sosy: na maśle podsmaż drobno posiekany pomidor z papryką i odrobiną soli, a w osobnym naczyniu połącz jogurt z przeciśniętym czosnkiem.
  8. Pierogi podawaj z sosami.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo