Na urlopie spróbowałam tureckich pierogów. Zdobyłam przepis i robię co tydzień

Polskie pierogi to nasza kulinarna duma, ale ich turecka wersja wcale nie pozostaje w tyle. Zachwycają nie tylko smakiem, ale też oryginalnym kształtem – są maleńkie, zgrabnie zlepione.

Talerz z tureckimi pierogamiTalerz z tureckimi pierogami
Źródło zdjęć: © Adobe

Choć na pierwszy rzut oka mogą przypominać nasze rodzime pierogi, manti skrywają w sobie zupełnie inną historię, smaki i kulinarne tradycje. To turecki klasyk, który potrafi zaskoczyć nie tylko smakiem, ale też formą podania. Warto poznać je bliżej – zwłaszcza jeśli jesteś miłośnikiem domowych dań z duszą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi z botwinką i serem feta

Czym są manti?

Manti to tradycyjne tureckie pierożki, które od wieków zajmują szczególne miejsce w kuchni Anatolii i Azji Środkowej. Są znacznie mniejsze od polskich pierogów – na tyle, że powinny mieścić się na łyżce, czasem nawet po kilka naraz. Ich charakterystyczny kształt przypomina drobne poduszeczki lub zgrabnie zlepione sakiewki, a delikatne ciasto skrywa intensywnie doprawiony farsz z mielonego mięsa i cebuli.

W klasycznej wersji manti gotuje się na parze lub w lekkim bulionie, a następnie serwuje z dodatkami, które stanowią integralną część dania. Kremowy jogurt z czosnkiem, masło z dodatkiem suszonej papryki czy duszony pomidor to najczęściej spotykane sosy, które doskonale podkreślają orientalny charakter potrawy.

Przepis na tureckie pierogi manti

Składniki na ciasto:

  • 550 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 250 ml wody.

Składniki na farsz:

  • 120 g mielonego mięsa,
  • 2 małe cebule,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta pieprzu.

Składniki na sos pomidorowy:

  • 60 g masła,
  • 1 duży pomidor,
  • 1 łyżeczka suszonej czerwonej papryki,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Składniki na sos jogurtowy:

  • 500 g gęstego jogurtu,
  • 6 ząbków czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól, wbij jajka i wlej wodę, a następnie zagnieć całość na gładkie, elastyczne ciasto.
  2. Podziel je na trzy części i odstaw na 10 minut pod wilgotną ściereczką.
  3. W tym czasie przygotuj farsz: połącz mielone mięso z drobno posiekaną cebulą, natką pietruszki, solą i pieprzem.
  4. Rozwałkuj pierwszą część ciasta na cienki placek (1 mm), pokrój na kwadraty o boku 2,5 cm, nakładaj farsz i zlepiaj brzegi, formując paczuszki lub trójkąty.
  5. Gotowe pierogi układaj na oprószonej mąką blasze.
  6. Zagotuj wodę z solą w dużym garnku i gotuj pierogi przez 15-20 minut na małym ogniu.
  7. Przygotuj sosy: na maśle podsmaż drobno posiekany pomidor z papryką i odrobiną soli, a w osobnym naczyniu połącz jogurt z przeciśniętym czosnkiem.
  8. Pierogi podawaj z sosami.
Wybrane dla Ciebie
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Najlepsi kucharze smażą karpia tylko na takim tłuszczu. Nie przypala się i nie zmienia smaku
Najlepsi kucharze smażą karpia tylko na takim tłuszczu. Nie przypala się i nie zmienia smaku
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇