Na urlopie spróbowałam tureckich pierogów. Zdobyłam przepis i robię co tydzień

Polskie pierogi to nasza kulinarna duma, ale ich turecka wersja wcale nie pozostaje w tyle. Zachwycają nie tylko smakiem, ale też oryginalnym kształtem – są maleńkie, zgrabnie zlepione.

Talerz z tureckimi pierogamiTalerz z tureckimi pierogami
Źródło zdjęć: © Adobe

Choć na pierwszy rzut oka mogą przypominać nasze rodzime pierogi, manti skrywają w sobie zupełnie inną historię, smaki i kulinarne tradycje. To turecki klasyk, który potrafi zaskoczyć nie tylko smakiem, ale też formą podania. Warto poznać je bliżej – zwłaszcza jeśli jesteś miłośnikiem domowych dań z duszą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi z botwinką i serem feta

Czym są manti?

Manti to tradycyjne tureckie pierożki, które od wieków zajmują szczególne miejsce w kuchni Anatolii i Azji Środkowej. Są znacznie mniejsze od polskich pierogów – na tyle, że powinny mieścić się na łyżce, czasem nawet po kilka naraz. Ich charakterystyczny kształt przypomina drobne poduszeczki lub zgrabnie zlepione sakiewki, a delikatne ciasto skrywa intensywnie doprawiony farsz z mielonego mięsa i cebuli.

W klasycznej wersji manti gotuje się na parze lub w lekkim bulionie, a następnie serwuje z dodatkami, które stanowią integralną część dania. Kremowy jogurt z czosnkiem, masło z dodatkiem suszonej papryki czy duszony pomidor to najczęściej spotykane sosy, które doskonale podkreślają orientalny charakter potrawy.

Przepis na tureckie pierogi manti

Składniki na ciasto:

  • 550 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 250 ml wody.

Składniki na farsz:

  • 120 g mielonego mięsa,
  • 2 małe cebule,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta pieprzu.

Składniki na sos pomidorowy:

  • 60 g masła,
  • 1 duży pomidor,
  • 1 łyżeczka suszonej czerwonej papryki,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Składniki na sos jogurtowy:

  • 500 g gęstego jogurtu,
  • 6 ząbków czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól, wbij jajka i wlej wodę, a następnie zagnieć całość na gładkie, elastyczne ciasto.
  2. Podziel je na trzy części i odstaw na 10 minut pod wilgotną ściereczką.
  3. W tym czasie przygotuj farsz: połącz mielone mięso z drobno posiekaną cebulą, natką pietruszki, solą i pieprzem.
  4. Rozwałkuj pierwszą część ciasta na cienki placek (1 mm), pokrój na kwadraty o boku 2,5 cm, nakładaj farsz i zlepiaj brzegi, formując paczuszki lub trójkąty.
  5. Gotowe pierogi układaj na oprószonej mąką blasze.
  6. Zagotuj wodę z solą w dużym garnku i gotuj pierogi przez 15-20 minut na małym ogniu.
  7. Przygotuj sosy: na maśle podsmaż drobno posiekany pomidor z papryką i odrobiną soli, a w osobnym naczyniu połącz jogurt z przeciśniętym czosnkiem.
  8. Pierogi podawaj z sosami.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser