WAŻNE
TERAZ

Dwulecie Koalicji 15 października. Prof. Antoni Dudek: To Tusk jest problemem

Na wakacjach jadłam taką jajecznicę. Smakuje jak wykwintne danie w drogiej restauracji

Jajecznica to klasyk, ale w tym wydaniu zyskuje zupełnie nowy wymiar smaku. Jeden dodatek zamieni je w danie jak z restauracji.

Jajecznica z owocami morzaJajecznica z owocami morza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Na jajecznicę chętnych nigdy nie brakuje. Jedni smażą ją na maśle, inni dorzucają boczek, a i nie brakuje amatorów podkręcania jej pomidorami. W tym wydaniu do jajek trafiają jednak ostrygi, kojarzone głównie z elegancką przekąską w drogiej restauracji. To właśnie taką jajecznicę jadłam na wakacjach, zachwycając się każdym kęsem. Okazuje się, że za granicą, zwłaszcza w krajach z dostępem do świeżych owoców morza, trafić można na nie niemal na każdym targu i przy okazji nie wydawać na to fortuny. Idealnie sprawdzą się do jajecznicy, zamieniając zwykłe śniadanie w iście królewski, luksusowy posiłek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Truskawki polewam octem. Od pierwszego spróbowania pokochasz ten smak

Jajecznica z ostrygami

Jajecznica z ostrygami brzmi co najmniej nietypowo, a i nie każdego jej widok zachęci do jedzenia. Warto jednak przełamać pierwsze wrażenie i dać szansę temu niezwykłemu połączeniu. Delikatne i kremowe jajka świetnie kontrastują ze słonymi ostrygami, pełnymi głębokiego, morskiego smaku umami. Zielona cebulka dodaje lekkiej ostrości i świeżości, idealnie równoważąc całość. Jeśli surowe ostrygi cię nie przekonują, to w tej śniadaniowej wersji mogą przełamać niechęć do owoców morza.

Jajecznica z ostrygami to danie jak z restauracji
Jajecznica z ostrygami to danie jak z restauracji © Adobe Stock

Najważniejsze jest to, by ostrygi były świeże. Warto skorzystać z tego przepisu podczas wakacji, szczególnie w krajach śródziemnomorskich lub azjatyckich. Tam owoce morza dostaniesz bezpośrednio od rybaków lub na lokalnym targu, co gwarantuje ich najwyższą jakość i świeżość.

Składniki:

  • 2-3 świeże ostrygi,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka mleka lub śmietanki,
  • 1 łyżeczka masła do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.
  • 1 łyżka posiekanej zielonej cebulki lub szczypiorku.


Sposób przygotowania:

  1. Ostrożnie otwórz ostrygi i wyjmij mięso. Jeśli używasz surowych ostryg, możesz je pokroić na mniejsze kawałki, jeśli są duże. Jeśli wolisz je lekko podgotować, zanurz je na chwilę we wrzącej wodzie, a następnie odsącz i pokrój.
  2. W misce roztrzep jajka z mlekiem, solą i pieprzem.
  3. Na patelni rozgrzej masło i wlej jajka.
  4. Gdy zaczną się ścinać, dodaj kawałki ostryg.
  5. Delikatnie mieszaj jajka drewnianą łyżką lub szpatułką.
  6. Smaż, aż jajecznica będzie kremowa i ścięta, ale nadal wilgotna. Nie przesmażaj, aby nie stała się sucha.

Przełóż jajecznicę na talerz i posyp obficie posiekaną zieloną cebulką. Podawaj natychmiast, najlepiej z grzankami lub świeżym pieczywem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje