Na wakacjach w Gruzji spróbowałam takiej jajecznicy. Teraz sama przyrządzam ją w domu

Jajecznica to jedno z najprostszych dań, które można przygotować w kilka minut. W gruzińskiej wersji zyskuje zupełnie nowy charakter – wszystko dzięki nieoczywistemu połączeniu smaków.

Przepis na jajecznicę po gruzińsku z orzechamiPrzepis na jajecznicę po gruzińsku z orzechami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Rafal Marcin Wachowicz

Kuchnia gruzińska to znacznie więcej niż tylko znane nam chinkali. Oferuje inne przysmaki, które kuszą aromatem i smakiem, nawet jeśli na pierwszy rzut oka mogą wydawać się nietypowe. Jednym z takich dań jest gruziński pomysł na śniadanie – jajecznica z orzechami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Omijanie śniadania to błąd? Ekspert wyjaśnia, w jakich sytuacjach to niezdrowy mit

Dlaczego jajka to dobry wybór na śniadanie?

Nie bez powodu wiele osób powtarza, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Ma ono za zadanie nas nasycić i odpowiednio przygotować do nadchodzących wyzwań, dlatego warto, by było pełnowartościowe i zdrowe.

Świetnym wyborem na dobrze zbilansowane śniadanie są jajka – bogate w białko i zdrowe tłuszcze, doskonale sprawdzają się jako pożywny posiłek na początek dnia. Są źródłem cennych witamin i minerałów, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Można je wykorzystać na wiele sposobów — przyrządzić jajecznicę, szakszukę lub ugotować na twardo i dodać do kanapki bądź sałatki. To uniwersalny składnik, który sprawdza się zarówno w szybkich, jak i bardziej skomplikowanych przepisach.

Jajecznica po gruzińsku z orzechami

Najczęściej jajecznice jemy z boczkiem, cebulą lub szynką. Jednak kuchnia gruzińska potrafi zaskoczyć bardziej nietypowymi dodatkami. Okazuje się, że Gruzini uwielbiają jajecznicę z orzechami — choć na pierwszy rzut oka może to dziwić, warto dać szansę takiemu połączeniu. Orzechy włoskie to bowiem wartościowy dodatek do jajek — dodają potrawie chrupkości i dostarczają zdrowych tłuszczów, które wspierają pracę mózgu oraz układu nerwowego.

Często spotykanym składnikiem są również pomidory, które nadają jajecznicy świeżości i lekkości, zbliżając ją nieco do szakszuki. Warto sięgać także po inne warzywa — dzięki nim posiłek będzie bardziej sycący i bogatszy w witaminy.

Przepis na gruzińską jajecznicę z orzechami

Składniki:

  • 3 jajka,
  • cebula,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 20 g orzechów włoskich,
  • łyżka masła klarowanego,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i pokrój drobno.
  2. Na patelni rozgrzej masło, a następnie wrzuć przygotowaną cebulę.
  3. Mieszaj, aż stanie się złocista.
  4. Wbij jajka i dokładnie wymieszaj z cebulką.
  5. W międzyczasie posiekaj orzechy i natkę pietruszki.
  6. Gdy jajecznica zetnie się do preferowanej konsystencji, dopraw ją solą i pieprzem.
  7. Dodaj natkę pietruszki oraz orzechy, a następnie całość delikatnie wymieszaj.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"