Na wakacjach w Gruzji spróbowałam takiej jajecznicy. Teraz sama przyrządzam ją w domu
Jajecznica to jedno z najprostszych dań, które można przygotować w kilka minut. W gruzińskiej wersji zyskuje zupełnie nowy charakter – wszystko dzięki nieoczywistemu połączeniu smaków.
Kuchnia gruzińska to znacznie więcej niż tylko znane nam chinkali. Oferuje inne przysmaki, które kuszą aromatem i smakiem, nawet jeśli na pierwszy rzut oka mogą wydawać się nietypowe. Jednym z takich dań jest gruziński pomysł na śniadanie – jajecznica z orzechami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Omijanie śniadania to błąd? Ekspert wyjaśnia, w jakich sytuacjach to niezdrowy mit
Dlaczego jajka to dobry wybór na śniadanie?
Nie bez powodu wiele osób powtarza, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Ma ono za zadanie nas nasycić i odpowiednio przygotować do nadchodzących wyzwań, dlatego warto, by było pełnowartościowe i zdrowe.
Świetnym wyborem na dobrze zbilansowane śniadanie są jajka – bogate w białko i zdrowe tłuszcze, doskonale sprawdzają się jako pożywny posiłek na początek dnia. Są źródłem cennych witamin i minerałów, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Można je wykorzystać na wiele sposobów — przyrządzić jajecznicę, szakszukę lub ugotować na twardo i dodać do kanapki bądź sałatki. To uniwersalny składnik, który sprawdza się zarówno w szybkich, jak i bardziej skomplikowanych przepisach.
Jajecznica po gruzińsku z orzechami
Najczęściej jajecznice jemy z boczkiem, cebulą lub szynką. Jednak kuchnia gruzińska potrafi zaskoczyć bardziej nietypowymi dodatkami. Okazuje się, że Gruzini uwielbiają jajecznicę z orzechami — choć na pierwszy rzut oka może to dziwić, warto dać szansę takiemu połączeniu. Orzechy włoskie to bowiem wartościowy dodatek do jajek — dodają potrawie chrupkości i dostarczają zdrowych tłuszczów, które wspierają pracę mózgu oraz układu nerwowego.
Często spotykanym składnikiem są również pomidory, które nadają jajecznicy świeżości i lekkości, zbliżając ją nieco do szakszuki. Warto sięgać także po inne warzywa — dzięki nim posiłek będzie bardziej sycący i bogatszy w witaminy.
Przepis na gruzińską jajecznicę z orzechami
Składniki:
- 3 jajka,
- cebula,
- pęczek natki pietruszki,
- 20 g orzechów włoskich,
- łyżka masła klarowanego,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i pokrój drobno.
- Na patelni rozgrzej masło, a następnie wrzuć przygotowaną cebulę.
- Mieszaj, aż stanie się złocista.
- Wbij jajka i dokładnie wymieszaj z cebulką.
- W międzyczasie posiekaj orzechy i natkę pietruszki.
- Gdy jajecznica zetnie się do preferowanej konsystencji, dopraw ją solą i pieprzem.
- Dodaj natkę pietruszki oraz orzechy, a następnie całość delikatnie wymieszaj.