Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
Kiedy nadchodzi weekend, wzrasta apetyt na domowe słodkości. Zamiast piec ciasto, stawiam na pyszny, lekki jak chmurka deser. W poniedziałek pozostaje po nim tylko wspomnienie.
Puszysta pianka to deser, który rozkocha w sobie miłośników słodkości. Czekoladowy mus, krem z bitej śmietany i mascarpone i na dokładkę jeszcze pyszna polewa — tutaj wszystko gra po prostu koncertowo. Ten deser bez pieczenia to przepis na to, by zjednać sobie serca gości i zostać okrzykniętym rodzinnym królem słodkości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Obłędna serowa pasta w greckim stylu. Gotowa w 10 minut
Deser puszysta chmurka bez pieczenia
Ten deser z mascarpone i czekoladą to hit w moim domu. Bliscy ze zniecierpliwieniem dopytują, kiedy zrobię kolejny. Robią to nawet wtedy, gdy jeszcze na talerzyku został ostatni kęs. Wcale im się nie dziwię, bo to jeden z najlepszych deserów, jaki jadłam.
Największą trudnością w przygotowaniu tego deseru jest znalezienie w sobie cierpliwości, aż deser będzie gotowy. Musi spędzić trochę czasu w lodówce, aby dobrze stężeć. Później już dzieje się magia — blaszka w mgnieniu oka świeci pustkami.
Składniki:
- 300 g herbatników kakaowych,
- 100 ml mocnej kawy lub mocnym kakao na mleku.
Jasny krem:
- 250 g mascarpone,
- 250 ml śmietanki kremówki,
- 2-3 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie).
Mus czekoladowy:
- 250 mascarpone,
- 250 śmietanki kremówki,
- 150 g gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie).
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 50 ml śmietanki kremówki,
- 1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
- Formę o wymiarach około 20 × 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Zrób jasny krem. W dużej misce umieść schłodzone mascarpone, śmietankę kremówkę, cukier puder i ekstrakt waniliowy.
- Miksuj na wysokich obrotach, aż krem będzie gęsty i puszysty. Uważaj, aby nie przebić.
- Czekoladę gorzką rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia. Powinna być wciąż płynna, ale już nie tak gorąca.
- W drugiej dużej misce umieść schłodzone mascarpone, śmietankę kremówkę, kakao i cukier puder. Miksuj do momentu, aż krem zacznie gęstnieć.
- Cały czas miksując, wlewaj ostudzoną, płynną czekoladę. Zwiększ obroty i miksuj do uzyskania jednolitego, gęstego kremu.
- Dno formy wyłóż równo warstwą herbatników. Jeśli trzeba, przełam je, aby dopasować. Delikatnie nasącz herbatniki ostudzoną kawą lub kakao.
- Na herbatnikach równomiernie rozsmaruj połowę jasnego kremu waniliowego.
- Przykryj kolejną warstwą herbatników. Delikatnie nasącz.
- Wyłóż resztę jasnego kremu i przykryj herbatnikami. Nasącz.
- Następnie wyłóż cały mus czekoladowy i zwieńcz warstwą herbatników.
- Wstaw ciasto do lodówki na około 30-60 minut, aby kremy lekko stężały przed wylaniem polewy.
- Czekoladę posiekaj i umieść w misce.
- Śmietankę kremówkę podgrzej w rondelku, aż zacznie delikatnie parować, bez zagotowania.
- Gorącą śmietanką zalej posiekaną czekoladę. Odczekaj 2-3 minuty, a następnie dokładnie wymieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka polewa.
- Dodaj łyżkę masła i mieszaj, aż masło się rozpuści.
- Odstaw polewę na kilka minut, aby lekko przestygła i zgęstniała.
- Na schłodzone ciasto wylej ostrożnie polewę czekoladową, rozprowadzając ją równomiernie po całej powierzchni.
- Wstaw ciasto do lodówki na minimum 4-6 godzin, a najlepiej na całą noc. Herbatniki zmiękną, a kremy idealnie stężeją.