Na Wielkanoc piekę Marzenkę. Wszystkie ciotki pieją z zachwytu

To ciasto szybko skradnie serca gości. Proste połączenie ciemnej i jasnej masy, zwieńczone czekoladą i kremem waniliowym to pyszny przepis na wielkanocny deser i rodzinne spotkanie.

Ciasto MarzenkaCiasto Marzenka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Żadne święta i specjalne okazje nie mogą obyć się bez ciasta. Najczęściej pojawiają się klasyki, takie jak szarlotka czy sernik. Warto jednak zaskoczyć swoich bliskich czymś nowym i smacznym. W moim domu furorę zrobiło ciasto Marzenka z charakterystyczną falą w środku. Z talerzyków nie musiałam nawet strzepywać okruszków — wszystko zniknęło do ostatniego kawałeczka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gnudi serowo-szpinakowe - włoskie kluseczki w pysznym sosie

Ciasto Marzenka z pianką

Ciasto Marzenka może brzmieć tajemniczo i w zasadzie sama geneza tej nazwy nie jest do końca jasna. Być może została nazwana na cześć osoby, która pierwszy raz do naszego rodzinnego jadłospisu wprowadziła ten przepis. Przypomina nieco fale Dunaju, ale w środku znaleźć można maliny i krem waniliowy.

Ciasto Marzenka
Ciasto Marzenka © Adobe Stock | Stellmach

Podstawą tego deseru jest ucierane ciasto. Do jednej części dodawane jest kakao, dzięki czemu po przekrojeniu widać wyraźny kontrast. Do tego czekoladowa polewa z falami, pyszny krem waniliowy i soczyste, lekkie maliny. To deser idealny na Wielkanoc, urodziny, imieniny czy po prostu spotkania w rodzinnym gronie.

Składniki:

Ciasto

  • 250 g miękkiego masła,
  • 200 g cukru,
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej,
  • 5 jaj,
  • 380 g mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżka mleka,
  • 350 g malin.

Krem waniliowy

  • 500 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • 45 g skrobi kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej,
  • 1 żółtko,
  • 250 g miękkiego masła.


Polewa czekoladowa

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 20 g masła

Sposób przygotowania:

  1. Masło utrzyj wraz z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj pod koniec pastę waniliową.
  2. Stopniowo dodawaj jajka, cały czas miksując.
  3. Dodaj mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia oraz solą i wymieszaj do połączenia składników.
  4. Do blaszki o wymiarach ok. 32 × 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia wlej ok. 3/4 przygotowanej masy.
  5. Do pozostałej masy dodaj mleko oraz kakao i dokładnie wymieszaj.
  6. Małymi łyżkami wykładaj ciemną na jasną masę i równomiernie rozprowadź, nie mieszając warstw.
  7. Rozłóż maliny, dociskając je lekko do ciasta.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 40 minut, aż do suchego patyczka.
  9. Odstaw do wystudzenia.
  10. Skrobię kukurydzianą wymieszaj z cukrem i odrobiną mleka, aż powstanie gładka, gęsta masa.
  11. Pozostałe mleko zagotuj, dodaj cukier, pastę waniliową oraz skrobię. Gotuj, aż powstanie gęsty budyń.
  12. Zdejmij z palnika, dodaj żółtko i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
  13. Miękkie masło utrzyj w mikserze. Stopniowo dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu, cały czas miksując.
  14. Waniliowy krem budyniowy rozprowadź na powierzchni wystudzonego ciasta i wstaw do lodówki minimum na godzinę.
  15. Czekoladę rozpuść wraz z masłem i polej schłodzone ciasto. Gdy zacznie gęstnieć, zrób widelcem wzór fal.
  16. Ciasto Marzenka wstaw do lodówki do schłodzenia.

Teraz wystarczy już pokroić ucierane ciasto z malinami na kawałki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce