Na Wielkanoc piekę Marzenkę. Wszystkie ciotki pieją z zachwytu
To ciasto szybko skradnie serca gości. Proste połączenie ciemnej i jasnej masy, zwieńczone czekoladą i kremem waniliowym to pyszny przepis na wielkanocny deser i rodzinne spotkanie.
Żadne święta i specjalne okazje nie mogą obyć się bez ciasta. Najczęściej pojawiają się klasyki, takie jak szarlotka czy sernik. Warto jednak zaskoczyć swoich bliskich czymś nowym i smacznym. W moim domu furorę zrobiło ciasto Marzenka z charakterystyczną falą w środku. Z talerzyków nie musiałam nawet strzepywać okruszków — wszystko zniknęło do ostatniego kawałeczka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gnudi serowo-szpinakowe - włoskie kluseczki w pysznym sosie
Ciasto Marzenka z pianką
Ciasto Marzenka może brzmieć tajemniczo i w zasadzie sama geneza tej nazwy nie jest do końca jasna. Być może została nazwana na cześć osoby, która pierwszy raz do naszego rodzinnego jadłospisu wprowadziła ten przepis. Przypomina nieco fale Dunaju, ale w środku znaleźć można maliny i krem waniliowy.
Podstawą tego deseru jest ucierane ciasto. Do jednej części dodawane jest kakao, dzięki czemu po przekrojeniu widać wyraźny kontrast. Do tego czekoladowa polewa z falami, pyszny krem waniliowy i soczyste, lekkie maliny. To deser idealny na Wielkanoc, urodziny, imieniny czy po prostu spotkania w rodzinnym gronie.
Składniki:
Ciasto
- 250 g miękkiego masła,
- 200 g cukru,
- 1 łyżeczka pasty waniliowej,
- 5 jaj,
- 380 g mąki pszennej,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżka mleka,
- 350 g malin.
Krem waniliowy
- 500 ml mleka,
- 100 g cukru,
- 45 g skrobi kukurydzianej,
- 1 łyżeczka pasty waniliowej,
- 1 żółtko,
- 250 g miękkiego masła.
Polewa czekoladowa
- 200 g gorzkiej czekolady
- 20 g masła
Sposób przygotowania:
- Masło utrzyj wraz z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj pod koniec pastę waniliową.
- Stopniowo dodawaj jajka, cały czas miksując.
- Dodaj mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia oraz solą i wymieszaj do połączenia składników.
- Do blaszki o wymiarach ok. 32 × 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia wlej ok. 3/4 przygotowanej masy.
- Do pozostałej masy dodaj mleko oraz kakao i dokładnie wymieszaj.
- Małymi łyżkami wykładaj ciemną na jasną masę i równomiernie rozprowadź, nie mieszając warstw.
- Rozłóż maliny, dociskając je lekko do ciasta.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 40 minut, aż do suchego patyczka.
- Odstaw do wystudzenia.
- Skrobię kukurydzianą wymieszaj z cukrem i odrobiną mleka, aż powstanie gładka, gęsta masa.
- Pozostałe mleko zagotuj, dodaj cukier, pastę waniliową oraz skrobię. Gotuj, aż powstanie gęsty budyń.
- Zdejmij z palnika, dodaj żółtko i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
- Miękkie masło utrzyj w mikserze. Stopniowo dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu, cały czas miksując.
- Waniliowy krem budyniowy rozprowadź na powierzchni wystudzonego ciasta i wstaw do lodówki minimum na godzinę.
- Czekoladę rozpuść wraz z masłem i polej schłodzone ciasto. Gdy zacznie gęstnieć, zrób widelcem wzór fal.
- Ciasto Marzenka wstaw do lodówki do schłodzenia.
Teraz wystarczy już pokroić ucierane ciasto z malinami na kawałki. Smacznego!