Na Wielkanoc piekę Marzenkę. Wszystkie ciotki pieją z zachwytu

To ciasto szybko skradnie serca gości. Proste połączenie ciemnej i jasnej masy, zwieńczone czekoladą i kremem waniliowym to pyszny przepis na wielkanocny deser i rodzinne spotkanie.

Ciasto MarzenkaCiasto Marzenka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Żadne święta i specjalne okazje nie mogą obyć się bez ciasta. Najczęściej pojawiają się klasyki, takie jak szarlotka czy sernik. Warto jednak zaskoczyć swoich bliskich czymś nowym i smacznym. W moim domu furorę zrobiło ciasto Marzenka z charakterystyczną falą w środku. Z talerzyków nie musiałam nawet strzepywać okruszków — wszystko zniknęło do ostatniego kawałeczka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gnudi serowo-szpinakowe - włoskie kluseczki w pysznym sosie

Ciasto Marzenka z pianką

Ciasto Marzenka może brzmieć tajemniczo i w zasadzie sama geneza tej nazwy nie jest do końca jasna. Być może została nazwana na cześć osoby, która pierwszy raz do naszego rodzinnego jadłospisu wprowadziła ten przepis. Przypomina nieco fale Dunaju, ale w środku znaleźć można maliny i krem waniliowy.

Ciasto Marzenka
Ciasto Marzenka © Adobe Stock | Stellmach

Podstawą tego deseru jest ucierane ciasto. Do jednej części dodawane jest kakao, dzięki czemu po przekrojeniu widać wyraźny kontrast. Do tego czekoladowa polewa z falami, pyszny krem waniliowy i soczyste, lekkie maliny. To deser idealny na Wielkanoc, urodziny, imieniny czy po prostu spotkania w rodzinnym gronie.

Składniki:

Ciasto

  • 250 g miękkiego masła,
  • 200 g cukru,
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej,
  • 5 jaj,
  • 380 g mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżka mleka,
  • 350 g malin.

Krem waniliowy

  • 500 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • 45 g skrobi kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej,
  • 1 żółtko,
  • 250 g miękkiego masła.


Polewa czekoladowa

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 20 g masła

Sposób przygotowania:

  1. Masło utrzyj wraz z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj pod koniec pastę waniliową.
  2. Stopniowo dodawaj jajka, cały czas miksując.
  3. Dodaj mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia oraz solą i wymieszaj do połączenia składników.
  4. Do blaszki o wymiarach ok. 32 × 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia wlej ok. 3/4 przygotowanej masy.
  5. Do pozostałej masy dodaj mleko oraz kakao i dokładnie wymieszaj.
  6. Małymi łyżkami wykładaj ciemną na jasną masę i równomiernie rozprowadź, nie mieszając warstw.
  7. Rozłóż maliny, dociskając je lekko do ciasta.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 40 minut, aż do suchego patyczka.
  9. Odstaw do wystudzenia.
  10. Skrobię kukurydzianą wymieszaj z cukrem i odrobiną mleka, aż powstanie gładka, gęsta masa.
  11. Pozostałe mleko zagotuj, dodaj cukier, pastę waniliową oraz skrobię. Gotuj, aż powstanie gęsty budyń.
  12. Zdejmij z palnika, dodaj żółtko i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
  13. Miękkie masło utrzyj w mikserze. Stopniowo dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu, cały czas miksując.
  14. Waniliowy krem budyniowy rozprowadź na powierzchni wystudzonego ciasta i wstaw do lodówki minimum na godzinę.
  15. Czekoladę rozpuść wraz z masłem i polej schłodzone ciasto. Gdy zacznie gęstnieć, zrób widelcem wzór fal.
  16. Ciasto Marzenka wstaw do lodówki do schłodzenia.

Teraz wystarczy już pokroić ucierane ciasto z malinami na kawałki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki