PrzepisCiastaNa Wielkanoc robię makowca. Przepis mam od wprawionej gospodyni

Na Wielkanoc robię makowca. Przepis mam od wprawionej gospodyni

Chociaż Wielkanoc kojarzy się głównie z mazurkami, babkami i sernikiem to na takiego makowca zdecydowanie warto znaleźć miejsce na stole. Bez spodu, z samym makiem, jabłkiem i bakaliami — to ciasto rozkocha od pierwszego kęsa.

Makowiec bez spodu
Makowiec bez spodu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To ciasto idealne na specjalne okazje i rodzinne spotkania. Miłośnicy maku będą w siódmym niebie, bo to właśnie te czarne, drobne ziarenka grają tutaj pierwsze skrzypce. Bez żadnego spodu, bez znienawidzonych przez wielu rodzynek i bez zawijania w rolę. Tutaj nie ma niczego, co mogłoby się nie udać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i wyrazista zupa chrzanowa. Ostra konkurencja dla żurku na wielkanocny stół

Makowiec bez spodu

W poszukiwaniu inspiracji na wielkanocne potrawy odwiedziłam jarmark cysterski w Pelplinie. Na jednym ze stoisk rozgościły się przedstawicielki Koła Kobiet Korzeniewskich. Kiedy zapytałam o to, jakie ciasta przygotowują na święta, najczęściej padała odpowiedź: sernik. Jedna z nich wspomniała jednak, że w jej domu Wielkanoc upływa pod znakiem makowca.

- Jedyni robią drożdżowy, a ja robię z samego maku. Bez żadnego spodu, tylko mak, jabłka i jajka. Jest wysoki, pyszny i idealny na Wielkanoc - mówi gospodyni z Koła Kobiet Korzeniewskich

Makowiec ten często nazywany jest również makowcem japońskim. Jest wilgotny, ciężki i pełen smaku. Ubite białka dodają puszystości. To pyszna rozpusta dla fanów makowca i pyszny przepis nie tylko na święta.

Makowiec bez spodu
Makowiec bez spodu© Adobe Stock | Darius Dzinnik

Składniki:

  • 400-500 g cukru pudru
  • 10 jajek
  • 3 szklanki mąki
  • 4 duże jabłka
  • 250 g masła
  • posiekane migdały
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mleko do sparzenia maku

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki mleka lub śmietanki

Sposób przygotowania:

  1. Mak przesyp do garnka i zalej gorącym mlekiem tak, by przykryło ziarenka.
  2. Przykryj garnek pokrywką i odstaw na 30 minut.
  3. Na durszlaku ułóż gazę lub czystą ściereczkę bawełnianą i porcjami odciskaj mak.
  4. Obierz jabłka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  5. W dużej misce utrzyj żółtka z cukrem oraz miękkim masłem. 
  6. Dodaj do utartych żółtek zmielony mak, pokrojone migdały i starte jabłka. Dokładnie wymieszaj.
  7. Stopniowo dodawaj mąkę do masy makowej, cały czas mieszając, aż składniki się połączą.
  8. W osobnej misce ubij na sztywną pianę białka wraz ze szczyptą soli.
  9. Delikatnie, partiami, dodawaj ubitą pianę z białek do masy makowej, mieszając bardzo ostrożnie, aby piana nie opadła. Dzięki temu makowiec będzie puszysty.
  10. Przelej gotową masę makową do przygotowanej formy. Wyrównaj wierzch. 
  11. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza na około 50-60 minut, aż do suchego patyczka.
  12. Czekoladę rozpuść ze śmietanką i polej gotowe ciasto.

Makowiec bez spodu z polewą czekoladową jest już gotowy do jedzenia. Smacznego!

przepiswielkanocmakowiec

Wybrane dla Ciebie