Na Wielkanoc robię makowca. Przepis mam od wprawionej gospodyni

Chociaż Wielkanoc kojarzy się głównie z mazurkami, babkami i sernikiem to na takiego makowca zdecydowanie warto znaleźć miejsce na stole. Bez spodu, z samym makiem, jabłkiem i bakaliami — to ciasto rozkocha od pierwszego kęsa.

Makowiec bez spoduMakowiec bez spodu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To ciasto idealne na specjalne okazje i rodzinne spotkania. Miłośnicy maku będą w siódmym niebie, bo to właśnie te czarne, drobne ziarenka grają tutaj pierwsze skrzypce. Bez żadnego spodu, bez znienawidzonych przez wielu rodzynek i bez zawijania w rolę. Tutaj nie ma niczego, co mogłoby się nie udać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i wyrazista zupa chrzanowa. Ostra konkurencja dla żurku na wielkanocny stół

Makowiec bez spodu

W poszukiwaniu inspiracji na wielkanocne potrawy odwiedziłam jarmark cysterski w Pelplinie. Na jednym ze stoisk rozgościły się przedstawicielki Koła Kobiet Korzeniewskich. Kiedy zapytałam o to, jakie ciasta przygotowują na święta, najczęściej padała odpowiedź: sernik. Jedna z nich wspomniała jednak, że w jej domu Wielkanoc upływa pod znakiem makowca.

- Jedyni robią drożdżowy, a ja robię z samego maku. Bez żadnego spodu, tylko mak, jabłka i jajka. Jest wysoki, pyszny i idealny na Wielkanoc - mówi gospodyni z Koła Kobiet Korzeniewskich

Makowiec ten często nazywany jest również makowcem japońskim. Jest wilgotny, ciężki i pełen smaku. Ubite białka dodają puszystości. To pyszna rozpusta dla fanów makowca i pyszny przepis nie tylko na święta.

Makowiec bez spodu
Makowiec bez spodu © Adobe Stock | Darius Dzinnik

Składniki:

  • 400-500 g cukru pudru
  • 10 jajek
  • 3 szklanki mąki
  • 4 duże jabłka
  • 250 g masła
  • posiekane migdały
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mleko do sparzenia maku

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki mleka lub śmietanki

Sposób przygotowania:

  1. Mak przesyp do garnka i zalej gorącym mlekiem tak, by przykryło ziarenka.
  2. Przykryj garnek pokrywką i odstaw na 30 minut.
  3. Na durszlaku ułóż gazę lub czystą ściereczkę bawełnianą i porcjami odciskaj mak.
  4. Obierz jabłka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  5. W dużej misce utrzyj żółtka z cukrem oraz miękkim masłem. 
  6. Dodaj do utartych żółtek zmielony mak, pokrojone migdały i starte jabłka. Dokładnie wymieszaj.
  7. Stopniowo dodawaj mąkę do masy makowej, cały czas mieszając, aż składniki się połączą.
  8. W osobnej misce ubij na sztywną pianę białka wraz ze szczyptą soli.
  9. Delikatnie, partiami, dodawaj ubitą pianę z białek do masy makowej, mieszając bardzo ostrożnie, aby piana nie opadła. Dzięki temu makowiec będzie puszysty.
  10. Przelej gotową masę makową do przygotowanej formy. Wyrównaj wierzch. 
  11. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza na około 50-60 minut, aż do suchego patyczka.
  12. Czekoladę rozpuść ze śmietanką i polej gotowe ciasto.

Makowiec bez spodu z polewą czekoladową jest już gotowy do jedzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki