Na Wielkanoc robię makowca. Przepis mam od wprawionej gospodyni
Chociaż Wielkanoc kojarzy się głównie z mazurkami, babkami i sernikiem to na takiego makowca zdecydowanie warto znaleźć miejsce na stole. Bez spodu, z samym makiem, jabłkiem i bakaliami — to ciasto rozkocha od pierwszego kęsa.
To ciasto idealne na specjalne okazje i rodzinne spotkania. Miłośnicy maku będą w siódmym niebie, bo to właśnie te czarne, drobne ziarenka grają tutaj pierwsze skrzypce. Bez żadnego spodu, bez znienawidzonych przez wielu rodzynek i bez zawijania w rolę. Tutaj nie ma niczego, co mogłoby się nie udać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kremowa i wyrazista zupa chrzanowa. Ostra konkurencja dla żurku na wielkanocny stół
Makowiec bez spodu
W poszukiwaniu inspiracji na wielkanocne potrawy odwiedziłam jarmark cysterski w Pelplinie. Na jednym ze stoisk rozgościły się przedstawicielki Koła Kobiet Korzeniewskich. Kiedy zapytałam o to, jakie ciasta przygotowują na święta, najczęściej padała odpowiedź: sernik. Jedna z nich wspomniała jednak, że w jej domu Wielkanoc upływa pod znakiem makowca.
- Jedyni robią drożdżowy, a ja robię z samego maku. Bez żadnego spodu, tylko mak, jabłka i jajka. Jest wysoki, pyszny i idealny na Wielkanoc - mówi gospodyni z Koła Kobiet Korzeniewskich
Makowiec ten często nazywany jest również makowcem japońskim. Jest wilgotny, ciężki i pełen smaku. Ubite białka dodają puszystości. To pyszna rozpusta dla fanów makowca i pyszny przepis nie tylko na święta.
Składniki:
- 400-500 g cukru pudru
- 10 jajek
- 3 szklanki mąki
- 4 duże jabłka
- 250 g masła
- posiekane migdały
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- mleko do sparzenia maku
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2-3 łyżki mleka lub śmietanki
Sposób przygotowania:
- Mak przesyp do garnka i zalej gorącym mlekiem tak, by przykryło ziarenka.
- Przykryj garnek pokrywką i odstaw na 30 minut.
- Na durszlaku ułóż gazę lub czystą ściereczkę bawełnianą i porcjami odciskaj mak.
- Obierz jabłka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- W dużej misce utrzyj żółtka z cukrem oraz miękkim masłem.
- Dodaj do utartych żółtek zmielony mak, pokrojone migdały i starte jabłka. Dokładnie wymieszaj.
- Stopniowo dodawaj mąkę do masy makowej, cały czas mieszając, aż składniki się połączą.
- W osobnej misce ubij na sztywną pianę białka wraz ze szczyptą soli.
- Delikatnie, partiami, dodawaj ubitą pianę z białek do masy makowej, mieszając bardzo ostrożnie, aby piana nie opadła. Dzięki temu makowiec będzie puszysty.
- Przelej gotową masę makową do przygotowanej formy. Wyrównaj wierzch.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza na około 50-60 minut, aż do suchego patyczka.
- Czekoladę rozpuść ze śmietanką i polej gotowe ciasto.
Makowiec bez spodu z polewą czekoladową jest już gotowy do jedzenia. Smacznego!