Zamiast budyniu, dodaj do babki ten proszek. Wyjdzie 2x smaczniejsza

Puszysta babka na galaretce z keksówki to zdecydowanie jeden z wypieków, które warto poznać. To konkurencja dla popularnej babki z dodatkiem budyniu. Całość wychodzi słodka, lekka i jest bardzo łatwa do przygotowania.

Babka na galaretceBabka na galaretce
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Babka na galaretce to wilgotne, aromatyczne ciasto, które łączy w sobie tradycyjny smak wielkanocnej babki z owocową nutą galaretki. To deser, który wychodzi za każdym razem, nawet jeśli na co dzień nie jesteś za pan brat z wypiekami. Ciężko tutaj o zakalec, a delikatny smak szybko podbija kubki smakowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babka na galaretce - jeszcze lepsza niż popularna budyniowa

Babka na galaretce

Wielkanoc zdecydowanie upływa pod znakiem babki. Chociaż w sklepach znaleźć ją można przez cały rok, to właśnie teraz sięgamy po nią najchętniej. Jedni stawiają na klasyczną piaskową, inni wolą wersję marmurkową czy modną ostatnio pistacjową. U nas ostatnio gości babka na galaretce.

Babka jest puszysta i wilgotna, dzięki dodatkowi oleju i mleka. Galaretka dodaje jej lekkości i owocowego aromatu. Jest słodka, z delikatną nutą brzoskwiniową z galaretki. Możesz użyć też innego smaku, na przykład malinowego lub pomarańczowego.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • pół szklanki cukru,
  • pół szklanki oleju roślinnego,
  • pół szklanki mleka,
  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 galaretka brzoskwiniowa.

Dekoracja:

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i utrzyj na puszystą, jasną masę. Następnie, cały czas miksując, wlej cienkim strumieniem olej.

Ucieranie jajek
Ucieranie jajek © Pyszności

Krok 2. Następnie, cały czas miksując, dodaj galaretkę brzoskwiniową, mąkę pszenną, mleko oraz proszek do pieczenia. Masa powinna być gładka i bez grudek.

Masa na babkę
Masa na babkę © Pyszności

Krok 3. Keksówkę o długości ok. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wlej przygotowane ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na około 40 minut, aż do suchego patyczka.

Babka na galaretce
Babka na galaretce © Pyszności

Krok 4. Wyjmij babkę z piekarnika i przestudź. Wyciągnij ją z foremki i udekoruj gęstym, białym lukrem i świątecznymi ozdobami. Możesz puścić tutaj wodze fantazji i ozdobić ciasto tak, jak zagra ci w duszy. Smacznego!

Babka na galaretce
Babka na galaretce © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"