Zamiast budyniu, dodaj do babki ten proszek. Wyjdzie 2x smaczniejsza
Puszysta babka na galaretce z keksówki to zdecydowanie jeden z wypieków, które warto poznać. To konkurencja dla popularnej babki z dodatkiem budyniu. Całość wychodzi słodka, lekka i jest bardzo łatwa do przygotowania.
Babka na galaretce to wilgotne, aromatyczne ciasto, które łączy w sobie tradycyjny smak wielkanocnej babki z owocową nutą galaretki. To deser, który wychodzi za każdym razem, nawet jeśli na co dzień nie jesteś za pan brat z wypiekami. Ciężko tutaj o zakalec, a delikatny smak szybko podbija kubki smakowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babka na galaretce - jeszcze lepsza niż popularna budyniowa
Babka na galaretce
Wielkanoc zdecydowanie upływa pod znakiem babki. Chociaż w sklepach znaleźć ją można przez cały rok, to właśnie teraz sięgamy po nią najchętniej. Jedni stawiają na klasyczną piaskową, inni wolą wersję marmurkową czy modną ostatnio pistacjową. U nas ostatnio gości babka na galaretce.
Babka jest puszysta i wilgotna, dzięki dodatkowi oleju i mleka. Galaretka dodaje jej lekkości i owocowego aromatu. Jest słodka, z delikatną nutą brzoskwiniową z galaretki. Możesz użyć też innego smaku, na przykład malinowego lub pomarańczowego.
Składniki:
- 3 jajka,
- pół szklanki cukru,
- pół szklanki oleju roślinnego,
- pół szklanki mleka,
- 250 g mąki pszennej tortowej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 galaretka brzoskwiniowa.
Dekoracja:
- domowy lukier,
- wielkanocne ozdoby.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i utrzyj na puszystą, jasną masę. Następnie, cały czas miksując, wlej cienkim strumieniem olej.
Krok 2. Następnie, cały czas miksując, dodaj galaretkę brzoskwiniową, mąkę pszenną, mleko oraz proszek do pieczenia. Masa powinna być gładka i bez grudek.
Krok 3. Keksówkę o długości ok. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wlej przygotowane ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na około 40 minut, aż do suchego patyczka.
Krok 4. Wyjmij babkę z piekarnika i przestudź. Wyciągnij ją z foremki i udekoruj gęstym, białym lukrem i świątecznymi ozdobami. Możesz puścić tutaj wodze fantazji i ozdobić ciasto tak, jak zagra ci w duszy. Smacznego!