Babka marmurkowa w 5 minut. Błyskawiczny przepis na Wielkanoc
Wielkanocna babka marmurkowa z kakao i polewą czekoladową to błyskawiczny przepis na wielkanocny deser. Przygotowanie zajmie zaledwie kilka minut.
06.04.2023 | aktual.: 18.09.2023 10:16
Babka to tradycyjne polskie ciasto wielkanocne, które jest nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Nasz dzisiejszy deser ma charakterystyczną, marmurkową strukturę, która powstała dzięki połączeniu ciasta jasnego i ciemnego z dodatkiem kakao. Wielkanocna babka to symbol umiejętności i doskonałości, ponieważ jej przygotowanie wymaga precyzji, cierpliwości i wiedzy. Na szczęście z naszym przepisem pieczenia stanie się bajecznie proste i szybkie. Gotową babkę udekoruj polewą czekoladą, lukrem lub cukrem pudrem. Ten przepis sprawi się świetnie nie tylko na święta, ale również wtedy, gdy przyjdzie chęć, a pod ręką nie mamy nic słodkiego.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Babka marmurkowa
Składniki:
- 3 jajka
- szczypta soli
- 170 g cukru
- 120 ml oleju
- 2 łyżeczki mąki
- 180 ml mleka
- 2 łyżeczki kakao
- 270 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do dekoracji
- 1 tabliczka roztopionej czekolady
- 50 g orzeszków ziemnych
Sposób przygotowania:
1. W misce połącz jajka z cukrem i szczyptą soli na jasną, puszystą masę. Wlewaj stopniowo olej roślinny oraz mleko, cały czas miksując. Stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia, aż powstanie jednolita, gładka masa.
2. Powstałą masę podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao oraz 2 łyżeczki mąki i wymieszaj.