PrzepisBabka marmurkowa w 5 minut. Błyskawiczny przepis na Wielkanoc

Babka marmurkowa w 5 minut. Błyskawiczny przepis na Wielkanoc

Wielkanocna babka marmurkowa z kakao i polewą czekoladową to błyskawiczny przepis na wielkanocny deser. Przygotowanie zajmie zaledwie kilka minut.

Babka marmurkowa- Pyszności
Babka marmurkowa- Pyszności
Ewa

06.04.2023 | aktual.: 18.09.2023 10:16

Babka to tradycyjne polskie ciasto wielkanocne, które jest nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Nasz dzisiejszy deser ma charakterystyczną, marmurkową strukturę, która powstała dzięki połączeniu ciasta jasnego i ciemnego z dodatkiem kakao. Wielkanocna babka to symbol umiejętności i doskonałości, ponieważ jej przygotowanie wymaga precyzji, cierpliwości i wiedzy. Na szczęście z naszym przepisem pieczenia stanie się bajecznie proste i szybkie. Gotową babkę udekoruj polewą czekoladą, lukrem lub cukrem pudrem. Ten przepis sprawi się świetnie nie tylko na święta, ale również wtedy, gdy przyjdzie chęć, a pod ręką nie mamy nic słodkiego.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Babka marmurkowa

Składniki:

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 170 g cukru
  • 120 ml oleju
  • 2 łyżeczki mąki
  • 180 ml mleka
  • 2 łyżeczki kakao
  • 270 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do dekoracji

  • 1 tabliczka roztopionej czekolady
  • 50 g orzeszków ziemnych

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz jajka z cukrem i szczyptą soli na jasną, puszystą masę. Wlewaj stopniowo olej roślinny oraz mleko, cały czas miksując. Stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia, aż powstanie jednolita, gładka masa.

Babka marmurkowa- Pyszności
Babka marmurkowa- Pyszności

2. Powstałą masę podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao oraz 2 łyżeczki mąki i wymieszaj.

3. Formę do babki natłuść i obsyp bułką tartą. Nakładaj kolejno jasną i ciemną masę, aż wykorzystasz całą zawartość obu misek i wypełnisz nimi formę.

Babka marmurkowa- Pyszności
Babka marmurkowa- Pyszności

4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35-40 minut, aż do suchego patyczka. Gotową babkę wyjmij z formy, odwracając ją do góry nogami.

Babka marmurkowa- Pyszności
Babka marmurkowa- Pyszności

5. Gotową babkę polej roztopioną w kąpiel wodnej czekoladą i posyp posiekanymi orzeszkami. Możesz również wybrać cukier puder lub lukier.Smacznego!

Babka marmurkowa- Pyszności
Babka marmurkowa- Pyszności
Wybrane dla Ciebie