Na wielkanocnym stole stawiam puszyste różowe ciasto. Zachwyca bardziej niż kolorowe pisanki

Jogurtowa pianka z malinami to przyjemny lekki deser, idealny na wiosenne święta. Przekładany torcik jest bardzo łatwy do przygotowania i nie wymaga pieczenia. Wystarczy trzymać się określonych proporcji, a wyjdzie jak na obrazku.

Jogurtowa pianka z malinami wygląda świeżo i wiosennieJogurtowa pianka z malinami wygląda świeżo i wiosennie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Desery z pianką i galaretką nie wymagają zaawansowanych umiejętności kulinarnych, ale pomocne jest doświadczenie w tego typu słodkościach. Galaretka, którą kładziesz na warstwie herbatników nie może być ani zbyt płynna, ani całkowicie ścięta. Jeśli to twój pierwszy deser w tym stylu, co kilka minut obserwuj galaretkę i sprawdzaj jej konsystencję. Gdy będzie jeszcze płynna, ale już zacznie tężeć, to idealny moment, aby przełożyć ją na ciasto. Zbyt płynna może przelecieć na dno blachy, a całkowicie ścięta nie utworzy ładnej i gładkiej warstwy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Aloha - tropikalna pokusa bez pieczenia

Jogurtowa pianka w ulubionych smakach

Eksperymentuj ze smakami galaretek i owoców. Malinowa pianka jest pyszna, ale równie ciekawym pomysłem jest przygotowanie ciasta z truskawkami, borówkami lub bananami. Te ostatnie wymieszaj z galaretką cytrynową, a przed dodaniem do jogurtu delikatnie skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Do galaretki nie dodawaj kiwi i świeżych ananasów, ponieważ z tymi owocami się nie zetnie.

Taką piankę z owocami możesz przygotować również bez herbatników, na przykład w formie na babkę wielkanocną. Ciekawym przykładem takiego deseru jest śnieżna babka, czyli mleczny deser z galaretkami i owocami z puszki. Kremową piankę możesz posypać płatkami migdałów.

Ciasta bez pieczenia są idealne na święta wielkanocne, ponieważ uwalniają piekarnik. Dzięki temu możesz w tym samym czasie przygotowywać zarówno słodkie desery, jak i wytrawne pieczenie lub pasztety.

Ciasto z malinową pianką bez pieczenia

Deser możesz przygotować w dużej tortownicy lub kwadratowej formie o wymiarach 24 x 24 cm.

Składniki:

  • 300 g herbatników maślanych,
  • 1 opakowanie galaretki malinowej,
  • 400 g malin (świeżych lub rozmrożonych),
  • 400 g jogurtu greckiego,
  • 350 ml śmietanki 36%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 200 g białej czekolady,
  • czerwony barwnik spożywczy.

Wykonanie:

  1. Połowę herbatników ułóż na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. W 350 ml gorącej wody rozpuść galaretkę. Dodaj do niej 150 g świeżych lub rozmrożonych malin, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
  3. Gdy galaretka zacznie tężeć, przełóż ją na warstwie herbatników. Blat pokryty galaretką wstaw do lodówki.
  4. W 50 ml gorącej wody (to nie może być wrzątek) rozpuść 3 łyżki żelatyny i odstaw do ostygnięcia.
  5. W wysokim naczyniu ubij 300 ml śmietany z cukrem pudrem.
  6. W blenderze zmiksuj 250 g malin, a następnie przetrzyj je przez drobne sitko, aby pozbyć się pestek.
  7. W dużej misce wymieszaj jogurt grecki z przetartymi malinami, bitą śmietaną i żelatyną.
  8. Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż na galaretkę połowę pianki jogurtowej. Na jej wierzchu ułóż drugą warstwę herbatników i przykryj je drugą połową pianki. Ciasto ponownie wstaw do lodówki.
  9. W kąpieli wodnej roztop pokruszoną białą czekoladę. Wymieszaj z 50 ml śmietanki i kilkoma kropelkami czerwonego barwnika spożywczego. Lekko przestudź i delikatnie połóż na wierzchu ciasta.
  10. Deser pozostaw w lodówce na minimum 2 godziny.
Wybrane dla Ciebie
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki