Na wielkanocnym stole stawiam puszyste różowe ciasto. Zachwyca bardziej niż kolorowe pisanki
Jogurtowa pianka z malinami to przyjemny lekki deser, idealny na wiosenne święta. Przekładany torcik jest bardzo łatwy do przygotowania i nie wymaga pieczenia. Wystarczy trzymać się określonych proporcji, a wyjdzie jak na obrazku.
Desery z pianką i galaretką nie wymagają zaawansowanych umiejętności kulinarnych, ale pomocne jest doświadczenie w tego typu słodkościach. Galaretka, którą kładziesz na warstwie herbatników nie może być ani zbyt płynna, ani całkowicie ścięta. Jeśli to twój pierwszy deser w tym stylu, co kilka minut obserwuj galaretkę i sprawdzaj jej konsystencję. Gdy będzie jeszcze płynna, ale już zacznie tężeć, to idealny moment, aby przełożyć ją na ciasto. Zbyt płynna może przelecieć na dno blachy, a całkowicie ścięta nie utworzy ładnej i gładkiej warstwy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Aloha - tropikalna pokusa bez pieczenia
Jogurtowa pianka w ulubionych smakach
Eksperymentuj ze smakami galaretek i owoców. Malinowa pianka jest pyszna, ale równie ciekawym pomysłem jest przygotowanie ciasta z truskawkami, borówkami lub bananami. Te ostatnie wymieszaj z galaretką cytrynową, a przed dodaniem do jogurtu delikatnie skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Do galaretki nie dodawaj kiwi i świeżych ananasów, ponieważ z tymi owocami się nie zetnie.
Taką piankę z owocami możesz przygotować również bez herbatników, na przykład w formie na babkę wielkanocną. Ciekawym przykładem takiego deseru jest śnieżna babka, czyli mleczny deser z galaretkami i owocami z puszki. Kremową piankę możesz posypać płatkami migdałów.
Ciasta bez pieczenia są idealne na święta wielkanocne, ponieważ uwalniają piekarnik. Dzięki temu możesz w tym samym czasie przygotowywać zarówno słodkie desery, jak i wytrawne pieczenie lub pasztety.
Ciasto z malinową pianką bez pieczenia
Deser możesz przygotować w dużej tortownicy lub kwadratowej formie o wymiarach 24 x 24 cm.
Składniki:
- 300 g herbatników maślanych,
- 1 opakowanie galaretki malinowej,
- 400 g malin (świeżych lub rozmrożonych),
- 400 g jogurtu greckiego,
- 350 ml śmietanki 36%,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 200 g białej czekolady,
- czerwony barwnik spożywczy.
Wykonanie:
- Połowę herbatników ułóż na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- W 350 ml gorącej wody rozpuść galaretkę. Dodaj do niej 150 g świeżych lub rozmrożonych malin, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
- Gdy galaretka zacznie tężeć, przełóż ją na warstwie herbatników. Blat pokryty galaretką wstaw do lodówki.
- W 50 ml gorącej wody (to nie może być wrzątek) rozpuść 3 łyżki żelatyny i odstaw do ostygnięcia.
- W wysokim naczyniu ubij 300 ml śmietany z cukrem pudrem.
- W blenderze zmiksuj 250 g malin, a następnie przetrzyj je przez drobne sitko, aby pozbyć się pestek.
- W dużej misce wymieszaj jogurt grecki z przetartymi malinami, bitą śmietaną i żelatyną.
- Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż na galaretkę połowę pianki jogurtowej. Na jej wierzchu ułóż drugą warstwę herbatników i przykryj je drugą połową pianki. Ciasto ponownie wstaw do lodówki.
- W kąpieli wodnej roztop pokruszoną białą czekoladę. Wymieszaj z 50 ml śmietanki i kilkoma kropelkami czerwonego barwnika spożywczego. Lekko przestudź i delikatnie połóż na wierzchu ciasta.
- Deser pozostaw w lodówce na minimum 2 godziny.