Na wielkanocnym stole stawiam puszyste różowe ciasto. Zachwyca bardziej niż kolorowe pisanki

Jogurtowa pianka z malinami to przyjemny lekki deser, idealny na wiosenne święta. Przekładany torcik jest bardzo łatwy do przygotowania i nie wymaga pieczenia. Wystarczy trzymać się określonych proporcji, a wyjdzie jak na obrazku.

Jogurtowa pianka z malinami wygląda świeżo i wiosennieJogurtowa pianka z malinami wygląda świeżo i wiosennie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Desery z pianką i galaretką nie wymagają zaawansowanych umiejętności kulinarnych, ale pomocne jest doświadczenie w tego typu słodkościach. Galaretka, którą kładziesz na warstwie herbatników nie może być ani zbyt płynna, ani całkowicie ścięta. Jeśli to twój pierwszy deser w tym stylu, co kilka minut obserwuj galaretkę i sprawdzaj jej konsystencję. Gdy będzie jeszcze płynna, ale już zacznie tężeć, to idealny moment, aby przełożyć ją na ciasto. Zbyt płynna może przelecieć na dno blachy, a całkowicie ścięta nie utworzy ładnej i gładkiej warstwy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Aloha - tropikalna pokusa bez pieczenia

Jogurtowa pianka w ulubionych smakach

Eksperymentuj ze smakami galaretek i owoców. Malinowa pianka jest pyszna, ale równie ciekawym pomysłem jest przygotowanie ciasta z truskawkami, borówkami lub bananami. Te ostatnie wymieszaj z galaretką cytrynową, a przed dodaniem do jogurtu delikatnie skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Do galaretki nie dodawaj kiwi i świeżych ananasów, ponieważ z tymi owocami się nie zetnie.

Taką piankę z owocami możesz przygotować również bez herbatników, na przykład w formie na babkę wielkanocną. Ciekawym przykładem takiego deseru jest śnieżna babka, czyli mleczny deser z galaretkami i owocami z puszki. Kremową piankę możesz posypać płatkami migdałów.

Ciasta bez pieczenia są idealne na święta wielkanocne, ponieważ uwalniają piekarnik. Dzięki temu możesz w tym samym czasie przygotowywać zarówno słodkie desery, jak i wytrawne pieczenie lub pasztety.

Ciasto z malinową pianką bez pieczenia

Deser możesz przygotować w dużej tortownicy lub kwadratowej formie o wymiarach 24 x 24 cm.

Składniki:

  • 300 g herbatników maślanych,
  • 1 opakowanie galaretki malinowej,
  • 400 g malin (świeżych lub rozmrożonych),
  • 400 g jogurtu greckiego,
  • 350 ml śmietanki 36%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 200 g białej czekolady,
  • czerwony barwnik spożywczy.

Wykonanie:

  1. Połowę herbatników ułóż na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. W 350 ml gorącej wody rozpuść galaretkę. Dodaj do niej 150 g świeżych lub rozmrożonych malin, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
  3. Gdy galaretka zacznie tężeć, przełóż ją na warstwie herbatników. Blat pokryty galaretką wstaw do lodówki.
  4. W 50 ml gorącej wody (to nie może być wrzątek) rozpuść 3 łyżki żelatyny i odstaw do ostygnięcia.
  5. W wysokim naczyniu ubij 300 ml śmietany z cukrem pudrem.
  6. W blenderze zmiksuj 250 g malin, a następnie przetrzyj je przez drobne sitko, aby pozbyć się pestek.
  7. W dużej misce wymieszaj jogurt grecki z przetartymi malinami, bitą śmietaną i żelatyną.
  8. Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż na galaretkę połowę pianki jogurtowej. Na jej wierzchu ułóż drugą warstwę herbatników i przykryj je drugą połową pianki. Ciasto ponownie wstaw do lodówki.
  9. W kąpieli wodnej roztop pokruszoną białą czekoladę. Wymieszaj z 50 ml śmietanki i kilkoma kropelkami czerwonego barwnika spożywczego. Lekko przestudź i delikatnie połóż na wierzchu ciasta.
  10. Deser pozostaw w lodówce na minimum 2 godziny.

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców