Babka śnieżna robi furorę na wielkanocnym stole. Nie musisz nawet włączać piekarnika

W foremce do babki wielkanocnej możesz przygotować wiele pysznych deserów, które doskonale się sprawdzą w roli smacznej dekoracji stołu. Wśród wielu wielkanocnych pomysłów uwagę zwraca babka śnieżna – nie tylko bardzo łatwa do przygotowania, ale także stwarzająca wiele możliwości modyfikacji przepisu.

Śnieżna babka z formy wielkanocnej jest ozdobą stołuŚnieżna babka z formy wielkanocnej jest ozdobą stołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Zamiast klasycznej babki wielkanocnej, możesz zaskoczyć gości nie tylko białym piankowym deserem, ale także wytrawną wersją wypieku. Babka na słono, z dodatkiem ziół, sera i warzyw, równie efektownie prezentuje się na na wielkanocnym stole. Podaj ją jako dodatek do żurku lub samodzielną przekąskę. Do ciasta dodaj brokuły lub suszone pomidory, aby było jeszcze bardziej wyraziste w smaku.

Francuska babka Savarin

Innym ciekawym pomysłem na Wielkanoc jest francuska babka Savarin, czyli miękkie ciasto nasączone rumem. Deser można przygotować również w wersji bezalkoholowej, używając soku z pomarańczy. Babka Savarin podawana jest z bitą śmietaną i owocami w słodkim syropie. Jej historia sięga czasów króla Stanisława Leszczyńskiego, co dodaje jej uroku i wyjątkowości.

Przepis na białą babkę wielkanocną

Babkę śnieżną możesz przygotować w klasycznej dużej formie do babki wielkanocnej lub w małych foremkach.

Składniki:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 3 galaretki przezroczyste,
  • 0,5 l mleka,
  • 2 łyżki oleju,
  • opcjonalnie: owoce z puszki, orzechy, wiórki kokosowe, herbatniki.

Wykonanie:

  1. Do miski wlej 200 ml gorącej wody. Wsyp wszystkie 3 galaretki, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  2. W osobnej misce ubij śmietankę, stopniowo dodawaj cukier puder.
  3. Bitą śmietanę wymieszaj z zimną i już lekko tężejącą galaretką.
  4. Następnie dodaj mleko i wybrany dodatek, na przykład brzoskwinie z puszki lub ciasteczka i wiórki kokosowe. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Wysmaruj wnętrze formy olejem i przelej do niej mleczną masę. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
  6. Aby wyjąć deser z formy, zanurz ją w ciepłej wodzie dosłownie na kilka sekund. Obróć, przekładając śnieżną babkę na paterę lub talerz.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki