PrzepisWielkanocBabka śnieżna robi furorę na wielkanocnym stole. Nie musisz nawet włączać piekarnika

Babka śnieżna robi furorę na wielkanocnym stole. Nie musisz nawet włączać piekarnika

W foremce do babki wielkanocnej możesz przygotować wiele pysznych deserów, które doskonale się sprawdzą w roli smacznej dekoracji stołu. Wśród wielu wielkanocnych pomysłów uwagę zwraca babka śnieżna – nie tylko bardzo łatwa do przygotowania, ale także stwarzająca wiele możliwości modyfikacji przepisu.

Śnieżna babka z formy wielkanocnej jest ozdobą stołu
Śnieżna babka z formy wielkanocnej jest ozdobą stołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zamiast klasycznej babki wielkanocnej, możesz zaskoczyć gości nie tylko białym piankowym deserem, ale także wytrawną wersją wypieku. Babka na słono, z dodatkiem ziół, sera i warzyw, równie efektownie prezentuje się na na wielkanocnym stole. Podaj ją jako dodatek do żurku lub samodzielną przekąskę. Do ciasta dodaj brokuły lub suszone pomidory, aby było jeszcze bardziej wyraziste w smaku.

Francuska babka Savarin

Innym ciekawym pomysłem na Wielkanoc jest francuska babka Savarin, czyli miękkie ciasto nasączone rumem. Deser można przygotować również w wersji bezalkoholowej, używając soku z pomarańczy. Babka Savarin podawana jest z bitą śmietaną i owocami w słodkim syropie. Jej historia sięga czasów króla Stanisława Leszczyńskiego, co dodaje jej uroku i wyjątkowości.

Przepis na białą babkę wielkanocną

Babkę śnieżną możesz przygotować w klasycznej dużej formie do babki wielkanocnej lub w małych foremkach.

Składniki:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 3 galaretki przezroczyste,
  • 0,5 l mleka,
  • 2 łyżki oleju,
  • opcjonalnie: owoce z puszki, orzechy, wiórki kokosowe, herbatniki.

Wykonanie:

  1. Do miski wlej 200 ml gorącej wody. Wsyp wszystkie 3 galaretki, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  2. W osobnej misce ubij śmietankę, stopniowo dodawaj cukier puder.
  3. Bitą śmietanę wymieszaj z zimną i już lekko tężejącą galaretką.
  4. Następnie dodaj mleko i wybrany dodatek, na przykład brzoskwinie z puszki lub ciasteczka i wiórki kokosowe. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Wysmaruj wnętrze formy olejem i przelej do niej mleczną masę. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
  6. Aby wyjąć deser z formy, zanurz ją w ciepłej wodzie dosłownie na kilka sekund. Obróć, przekładając śnieżną babkę na paterę lub talerz.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
babka wielkanocnapiankaciasto bez pieczenia

Wybrane dla Ciebie