Babka śnieżna robi furorę na wielkanocnym stole. Nie musisz nawet włączać piekarnika
W foremce do babki wielkanocnej możesz przygotować wiele pysznych deserów, które doskonale się sprawdzą w roli smacznej dekoracji stołu. Wśród wielu wielkanocnych pomysłów uwagę zwraca babka śnieżna – nie tylko bardzo łatwa do przygotowania, ale także stwarzająca wiele możliwości modyfikacji przepisu.
Zamiast klasycznej babki wielkanocnej, możesz zaskoczyć gości nie tylko białym piankowym deserem, ale także wytrawną wersją wypieku. Babka na słono, z dodatkiem ziół, sera i warzyw, równie efektownie prezentuje się na na wielkanocnym stole. Podaj ją jako dodatek do żurku lub samodzielną przekąskę. Do ciasta dodaj brokuły lub suszone pomidory, aby było jeszcze bardziej wyraziste w smaku.
Francuska babka Savarin
Innym ciekawym pomysłem na Wielkanoc jest francuska babka Savarin, czyli miękkie ciasto nasączone rumem. Deser można przygotować również w wersji bezalkoholowej, używając soku z pomarańczy. Babka Savarin podawana jest z bitą śmietaną i owocami w słodkim syropie. Jej historia sięga czasów króla Stanisława Leszczyńskiego, co dodaje jej uroku i wyjątkowości.
Przepis na białą babkę wielkanocną
Babkę śnieżną możesz przygotować w klasycznej dużej formie do babki wielkanocnej lub w małych foremkach.
Składniki:
- 200 ml śmietanki kremówki 30%,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 3 galaretki przezroczyste,
- 0,5 l mleka,
- 2 łyżki oleju,
- opcjonalnie: owoce z puszki, orzechy, wiórki kokosowe, herbatniki.
Wykonanie:
- Do miski wlej 200 ml gorącej wody. Wsyp wszystkie 3 galaretki, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
- W osobnej misce ubij śmietankę, stopniowo dodawaj cukier puder.
- Bitą śmietanę wymieszaj z zimną i już lekko tężejącą galaretką.
- Następnie dodaj mleko i wybrany dodatek, na przykład brzoskwinie z puszki lub ciasteczka i wiórki kokosowe. Całość dokładnie wymieszaj.
- Wysmaruj wnętrze formy olejem i przelej do niej mleczną masę. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
- Aby wyjąć deser z formy, zanurz ją w ciepłej wodzie dosłownie na kilka sekund. Obróć, przekładając śnieżną babkę na paterę lub talerz.