Zamiast na słodko – podaj do żurku. Ta babka robi furorę na Wielkanoc

Wielkanoc to czas tradycji – ale to także świetna okazja, by na świątecznym stole pojawiło się coś nowego. Zamiast kolejnego mazurka czy klasycznej babki z lukrem, warto zaskoczyć gości wersją wytrawną. Babka na słono to pomysł nie tylko efektowny, ale i wyjątkowo smaczny – idealna na śniadanie, przekąskę lub jako dodatek do żurku.

Babka wielkanocna na słonoBabka wielkanocna na słono
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Na wielkanocnym stole królują mazurki, serniki i klasyczne babki z lukrem. Ale czasem warto zaskoczyć gości czymś nietypowym – równie efektownym, a w zupełnie innym wydaniu. Jeśli masz ochotę na wypiek, który pachnie ziołami, serem i warzywami, zamiast wanilią i cukrem pudrem – ta propozycja jest właśnie dla Ciebie. Babka na słono to idealne uzupełnienie świątecznego menu – nie tylko smakuje obłędnie, ale i pięknie wygląda. Można ją serwować na ciepło lub na zimno, z sosem chrzanowym, ziołowym twarożkiem lub po prostu – jako smakowitą przekąskę między jajkiem a żurkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babka ziemniaczana. Przepis na regionalny przysmak z Podlasia

Przepis na babkę na słono

Babka na słono to pyszna, efektowna i prosta w przygotowaniu alternatywa dla klasycznych wypieków. Sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i po prostu – na co dzień, jako przekąska lub kolacja. A że można ją dowolnie modyfikować (dodając np. brokuły, suszone pomidory, oliwki czy różne sery), to przepis, który szybko wejdzie do kuchennego repertuaru.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 150 g żółtego sera,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1/2 szklanki oleju + 2 łyżki do smażenia,
  • 1 czerwona papryka,
  • 150 g mozzarelli,
  • natka pietruszki,
  • 6 pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka soli,
  • po 1/3 łyżeczki bazylii, oregano i tymianku,
  • pieprz do smaku,

Przygotowanie:

  1. Pieczarki i cebulę kroję i podsmażam na 2 łyżkach oleju do miękkości, doprawiam solą i pieprzem, odstawiam do przestudzenia.
  2. W misce mieszam mleko z jajkami, olejem, sokiem z cytryny i przyprawami, dodaję przesianą mąkę wymieszaną z sodą, mieszam do uzyskania gładkiego ciasta.
  3. Dodaję pokrojoną paprykę, starty żółty ser, posiekaną natkę, startą mozzarellę, przestudzone pieczarki z cebulą. Delikatnie mieszam całość.
  4. Masę przelewam do natłuszczonej i oprószonej mąką formy na babkę. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 50–55 minut, do suchego patyczka.
  5. Po lekkim przestudzeniu wyjmuję z formy.

Babka nie zawsze musi być słodka – skąd pomysł na wersję wytrawną?

Choć większości z nas babka kojarzy się z ciastem drożdżowym lub piaskowym, wyraźnie pachnącym wanilią i lukrem, to forma wypieku sama w sobie daje ogromne możliwości. Wypieki wytrawne, przygotowywane na wzór babki, mają długą tradycję m.in. we Francji czy krajach śródziemnomorskich – gdzie do ciasta dodaje się ser, warzywa, oliwki, zioła, a nawet mięso.

Babka na słono to świetna alternatywa dla tradycyjnych pasztetów czy zapiekanek – jest lżejsza, szybciej się ją przygotowuje i łatwo zabrać ją "na wynos". Sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc, ale też na spotkania rodzinne, piknik czy jako kreatywna przekąska do pracy. A dzięki ziołom i dodatkom, każda wersja może smakować inaczej.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej