Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Na Wigilię moja ciocia robi specjalną zupę z makaronem. Wszyscy się nią zachwycają

Przygotowując wigilijną wieczerzę, warto zajrzeć do kuchni regionalnych, gdzie czeka wiele ciekawych inspiracji. Jedną z takich perełek jest bez wątpienia zupa z suszu z domowym makaronem. Receptura na świąteczną potrawę wywodzi się z ziemi łódzkiej. Jeśli chcesz ją przygotować we własnym domu, koniecznie obejrzyj nasze wideo z dokładną instrukcją. Lista składników jak zwykle czeka poniżej.

Jak czytamy na oficjalnej stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wigilijna zupa z suszu z makaronem została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych w 2024 roku. Można znaleźć ją w kategorii "Gotowe dania i potrawy".

Jest to kulinarna perełka kuchni łódzkiej. A dokładnie, jej historia związana jest ze wsią Pudłówek w powiecie poddębickim. To właśnie tutaj zupa przygotowana na bazie suszonych owoców była podawana co roku na Wigilii. Oczywiście nie mogło zabraknąć w niej domowego makaronu. Niezwykły przepis do dziś cieszy się dużą popularnością i jest przekazywany z pokolenia na pokolenie.

Składniki na zupę:

  • 400 g suszu wigilijnego,
  • 3 l wody,
  • 2-3 łyżki cukru.

Składniki na domowy makaron na 6 porcji:

  • 220 g mąki pszennej - typ 450 lub 500,
  • 40 g mąki krupczatki,
  • 2 jajka,
  • 1 szczypta soli.

O czym warto pamiętać:

  • Pracę nad wigilijną zupą należy rozpocząć dzień wcześniej. Susz wigilijny zalej wodą, przykryj talerzykiem i odstaw na całą noc.
  • Pod żadnym pozorem nie wylewaj wody po moczeniu. Po tylu godzinach zamieni się w cenny wywar. Cały aromat i smak owoców znajdzie się właśnie w niej.
  • Wodę wraz z owocami przelej do garnka następnego dnia. Mieszankę gotuj na małym ogniu do momentu, aż owoce zrobią się miękkie. Pod koniec gotowania dodaj cukier.
  • Czas na domowy makaron. W przepisie koniecznie uwzględnij mąkę krupczatkę. To właśnie ona sprawi, że domowe kluski nie będą się kleić.
  • Składniki wyrabiaj do uzyskania zwartej masy. Następnie uformuj z niej kulkę, po czym odstaw pod przykryciem na 20 minut. Dzięki takiemu zabezpieczeniu ciasto na pewno nie obeschnie z wierzchu. A dzięki krótkiemu leżakowaniu zrobi się elastyczne. Praca z nim będzie czystą przyjemnością.
  • Po 20 minutach podziel ciasto na pół i rozwałkuj każdą część na cienki placek. Następnie zwiń ciasto w rulon i potnij w paski. Maksymalna szerokość każdego kawałka powinna wynosić 2 cm.
  • I gotowe, makaron w formie grubej wstążki można gotować w osolonej wodzie. Proces ten powinien trwać ok. 5 minut.
  • Od czasu do czasu przemieszaj zawartość garnka drewnianą łyżką, aby makaron nie przykleił się do dna.
  • Ugotowane wstążki podawaj z gorącą zupą.
Więcej wideo
Upiekłam je na poprzednie święta. W tym roku od razu zrobię dwie porcjeUpiekłam je na poprzednie święta. W tym roku od razu zrobię dwie porcje
Zespół Pyszności składa świąteczne życzeniaZespół Pyszności składa świąteczne życzenia
Sałatka jarzynowa podana w ten sposób wygląda jak dzieło sztuki. Trudno oderwać wzrokSałatka jarzynowa podana w ten sposób wygląda jak dzieło sztuki. Trudno oderwać wzrok
Trafiony prezent na ostatnią chwilę? Oto 6 propozycji dla fanów gotowaniaTrafiony prezent na ostatnią chwilę? Oto 6 propozycji dla fanów gotowania
Świąteczny przekładaniec znika ze stołu w mgnieniu oka. To moje ulubione zimowe ciastoŚwiąteczny przekładaniec znika ze stołu w mgnieniu oka. To moje ulubione zimowe ciasto
Takie kotleciki robię niemal co piątek. Mają chrupiącą skórkę i kremowe wnętrzeTakie kotleciki robię niemal co piątek. Mają chrupiącą skórkę i kremowe wnętrze
Moja teściowa co roku robi Pijaną Śliwkę. To jej popisowe świąteczne ciastoMoja teściowa co roku robi Pijaną Śliwkę. To jej popisowe świąteczne ciasto
Wybrane dla Ciebie
Chcesz podać smacznego karpia na wigilii? Natrzyj dzwonka na 2 godziny przed smażeniem
Chcesz podać smacznego karpia na wigilii? Natrzyj dzwonka na 2 godziny przed smażeniem
Tylko tak odgrzewaj rybę. Będzie jak świeżo zdjęta z patelni
Tylko tak odgrzewaj rybę. Będzie jak świeżo zdjęta z patelni
Posyp patelnię odrobiną przed smażeniem ryby. Nie opryska całej kuchni tuż przed kolacją
Posyp patelnię odrobiną przed smażeniem ryby. Nie opryska całej kuchni tuż przed kolacją
Tylko trzy składniki, chwila pracy. Góra ciasteczek to mój pewniak na święta
Tylko trzy składniki, chwila pracy. Góra ciasteczek to mój pewniak na święta
Ta sylwestrowa przekąska robi furorę. Znika w kilka minut
Ta sylwestrowa przekąska robi furorę. Znika w kilka minut
Hit śledziowy na każde święta. Najlepiej smakują po całej nocy w lodówce
Hit śledziowy na każde święta. Najlepiej smakują po całej nocy w lodówce
W XVII wieku tak przygotowywano karpia. Nasi przodkowie wiedzieli, co zrobić, by nie miał ości
W XVII wieku tak przygotowywano karpia. Nasi przodkowie wiedzieli, co zrobić, by nie miał ości
Najlepsza polska ryba, a my nie doceniamy jej w święta. Nie ma ości, jest delikatna i pyszna
Najlepsza polska ryba, a my nie doceniamy jej w święta. Nie ma ości, jest delikatna i pyszna
Zaparzam i piję ją rano i wieczorem. Czuję się lekko, a kilogramy lecą w dół
Zaparzam i piję ją rano i wieczorem. Czuję się lekko, a kilogramy lecą w dół
Na wigilię zapomnij o gołąbkach czy krokietach. Podaj te postne kotleciki, każdy zje przynajmniej po trzy
Na wigilię zapomnij o gołąbkach czy krokietach. Podaj te postne kotleciki, każdy zje przynajmniej po trzy
To najszybsze paszteciki do barszczu, jakie znam. A tak smaczne, że nawet dzieci się nimi zajadają
To najszybsze paszteciki do barszczu, jakie znam. A tak smaczne, że nawet dzieci się nimi zajadają
Dodaję miód do kremu, a nie do ciasta. To najszybszy miodownik na świecie
Dodaję miód do kremu, a nie do ciasta. To najszybszy miodownik na świecie