Na Wigilię moja ciocia robi specjalną zupę z makaronem. Wszyscy się nią zachwycają
Przygotowując wigilijną wieczerzę, warto zajrzeć do kuchni regionalnych, gdzie czeka wiele ciekawych inspiracji. Jedną z takich perełek jest bez wątpienia zupa z suszu z domowym makaronem. Receptura na świąteczną potrawę wywodzi się z ziemi łódzkiej. Jeśli chcesz ją przygotować we własnym domu, koniecznie obejrzyj nasze wideo z dokładną instrukcją. Lista składników jak zwykle czeka poniżej.
Jak czytamy na oficjalnej stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wigilijna zupa z suszu z makaronem została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych w 2024 roku. Można znaleźć ją w kategorii "Gotowe dania i potrawy".
Jest to kulinarna perełka kuchni łódzkiej. A dokładnie, jej historia związana jest ze wsią Pudłówek w powiecie poddębickim. To właśnie tutaj zupa przygotowana na bazie suszonych owoców była podawana co roku na Wigilii. Oczywiście nie mogło zabraknąć w niej domowego makaronu. Niezwykły przepis do dziś cieszy się dużą popularnością i jest przekazywany z pokolenia na pokolenie.
Składniki na zupę:
- 400 g suszu wigilijnego,
- 3 l wody,
- 2-3 łyżki cukru.
Składniki na domowy makaron na 6 porcji:
- 220 g mąki pszennej - typ 450 lub 500,
- 40 g mąki krupczatki,
- 2 jajka,
- 1 szczypta soli.
O czym warto pamiętać:
- Pracę nad wigilijną zupą należy rozpocząć dzień wcześniej. Susz wigilijny zalej wodą, przykryj talerzykiem i odstaw na całą noc.
- Pod żadnym pozorem nie wylewaj wody po moczeniu. Po tylu godzinach zamieni się w cenny wywar. Cały aromat i smak owoców znajdzie się właśnie w niej.
- Wodę wraz z owocami przelej do garnka następnego dnia. Mieszankę gotuj na małym ogniu do momentu, aż owoce zrobią się miękkie. Pod koniec gotowania dodaj cukier.
- Czas na domowy makaron. W przepisie koniecznie uwzględnij mąkę krupczatkę. To właśnie ona sprawi, że domowe kluski nie będą się kleić.
- Składniki wyrabiaj do uzyskania zwartej masy. Następnie uformuj z niej kulkę, po czym odstaw pod przykryciem na 20 minut. Dzięki takiemu zabezpieczeniu ciasto na pewno nie obeschnie z wierzchu. A dzięki krótkiemu leżakowaniu zrobi się elastyczne. Praca z nim będzie czystą przyjemnością.
- Po 20 minutach podziel ciasto na pół i rozwałkuj każdą część na cienki placek. Następnie zwiń ciasto w rulon i potnij w paski. Maksymalna szerokość każdego kawałka powinna wynosić 2 cm.
- I gotowe, makaron w formie grubej wstążki można gotować w osolonej wodzie. Proces ten powinien trwać ok. 5 minut.
- Od czasu do czasu przemieszaj zawartość garnka drewnianą łyżką, aby makaron nie przykleił się do dna.
- Ugotowane wstążki podawaj z gorącą zupą.