Na wyjątkowe okazje robię to ciasto. Znika co do najmniejszego okruszka

Przepis na to ciasto przypadnie do gustu wszystkim fanom deserów w stylu banoffee. Co prawda nie ma tu karmelu, ale pomiędzy blatami rozpływa się smakowity krem z mascarpone i bananami. Puszysty placek zawiera w sobie nie tylko kakao, ale aż dwie tabliczki gorzkiej czekolady, które nadają głębi i gwarantują maksymalne doznania smakowe.

Torcik z kremem bananowym to rozkosz dla podniebieniaTorcik z kremem bananowym to rozkosz dla podniebienia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jeśli masz ochotę na kwaskowate przełamanie czekoladowo-bananowej słodyczy, pod warstwą kremu połóż warstwę konfitury porzeczkowej. Intensywne w smaku porzeczki idealnie komponują się z głębią czekolady, tworząc harmonijną całość. Jako dodatek do ciasta doskonale sprawdzą się także inne domowe przetwory, takie jak konfitura z wiśni lub malin.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort z mascarpone i Oreo. Popularne smaki w niezwykłym wydaniu

Kajmak dla miłośników słodkości

Osoby, które nie uznają limitu słodyczy, mogą skusić się na dodatek kajmaku, który podobnie jak czekolada równie dobrze komponuje się z bananami. Warstwę kajmaku możesz pomiędzy blaty ciasta lub użyć jako polewy zamiast roztopionej czekolady. Wystarczy podgrzać kajmak, aby stał się bardziej płynny, a następnie rozprowadzić go równomiernie po powierzchni ciasta. Taki dodatek sprawi, że deser stanie się jeszcze bardziej wykwintny i z pewnością zadowoli wszystkich miłośników słodkości.

Przepis na ciasto czekoladowe z kremem bananowym

Ten przepis możesz wykorzystać również do przygotowania tortu czekoladowego. Do pieczenia użyj tortownicy o średnicy 24 cm.

Składniki na ciasto:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 1 kostka masła (200 g),
  • 100 ml szklanki mleka,
  • 200 g mąki tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 szklanka brązowego cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.

Krem i polewa:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 4 banany,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1,5 łyżki żelatyny,
  • 3 łyżki gorącej wody,
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady,
  • 30 ml śmietany kremówki,
  • 1 tabliczka czekolady deserowej.

Wykonanie:

  1. W kąpieli wodnej podgrzej masło, mleko i 2 pokruszone tabliczki czekolady. Wymieszaj składniki do powstania spójnej i gładkiej masy. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę, wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem brązowym.
  3. Do osobnej miski wbij jajka i rozkłóć je z kwaśną śmietaną.
  4. Przy pomocy miksera na wolnych obrotach wymieszaj mąkę z masą jajeczną, a następnie z przestudzona masą czekoladową.
  5. Całość przełóż na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na 70 minut. Piecz do tzw. suchego patyczka.
  6. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim ciasto do ostygnięcia.
  7. W gorącej (ale nie wrzącej) wodzie rozpuść żelatynę, odstaw do ostygnięcia.
  8. Banany skrop sokiem z cytryny i zblenduj na puree.
  9. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem, a następnie wymieszaj z puree bananowym. Na koniec wmieszaj przestudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę.
  10. Ciasto czekoladowe przekrój na pół i przełóż kremem bananowym.
  11. W kąpieli wodnej roztop tabliczkę mlecznej czekolady, wymieszaj z 2 łyżkami kremówki. Tak przygotowaną polewę rozprowadź po powierzchni ciasta.
  12. Czekoladę deserową zetrzyj na tarce na wiórki i posyp po wierzchu. Całość wstaw do lodówki.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej