Na wyjątkowe okazje robię to ciasto. Znika co do najmniejszego okruszka
Przepis na to ciasto przypadnie do gustu wszystkim fanom deserów w stylu banoffee. Co prawda nie ma tu karmelu, ale pomiędzy blatami rozpływa się smakowity krem z mascarpone i bananami. Puszysty placek zawiera w sobie nie tylko kakao, ale aż dwie tabliczki gorzkiej czekolady, które nadają głębi i gwarantują maksymalne doznania smakowe.
Jeśli masz ochotę na kwaskowate przełamanie czekoladowo-bananowej słodyczy, pod warstwą kremu połóż warstwę konfitury porzeczkowej. Intensywne w smaku porzeczki idealnie komponują się z głębią czekolady, tworząc harmonijną całość. Jako dodatek do ciasta doskonale sprawdzą się także inne domowe przetwory, takie jak konfitura z wiśni lub malin.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tort z mascarpone i Oreo. Popularne smaki w niezwykłym wydaniu
Kajmak dla miłośników słodkości
Osoby, które nie uznają limitu słodyczy, mogą skusić się na dodatek kajmaku, który podobnie jak czekolada równie dobrze komponuje się z bananami. Warstwę kajmaku możesz pomiędzy blaty ciasta lub użyć jako polewy zamiast roztopionej czekolady. Wystarczy podgrzać kajmak, aby stał się bardziej płynny, a następnie rozprowadzić go równomiernie po powierzchni ciasta. Taki dodatek sprawi, że deser stanie się jeszcze bardziej wykwintny i z pewnością zadowoli wszystkich miłośników słodkości.
Przepis na ciasto czekoladowe z kremem bananowym
Ten przepis możesz wykorzystać również do przygotowania tortu czekoladowego. Do pieczenia użyj tortownicy o średnicy 24 cm.
Składniki na ciasto:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 1 kostka masła (200 g),
- 100 ml szklanki mleka,
- 200 g mąki tortowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 szklanka brązowego cukru,
- 3 łyżki kakao,
- 3 jajka,
- 3 łyżki śmietany 18 proc.
Krem i polewa:
- 250 g serka mascarpone,
- 4 banany,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1,5 łyżki żelatyny,
- 3 łyżki gorącej wody,
- 1 tabliczka mlecznej czekolady,
- 30 ml śmietany kremówki,
- 1 tabliczka czekolady deserowej.
Wykonanie:
- W kąpieli wodnej podgrzej masło, mleko i 2 pokruszone tabliczki czekolady. Wymieszaj składniki do powstania spójnej i gładkiej masy. Odstaw do ostygnięcia.
- Do dużej miski przesiej mąkę, wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem brązowym.
- Do osobnej miski wbij jajka i rozkłóć je z kwaśną śmietaną.
- Przy pomocy miksera na wolnych obrotach wymieszaj mąkę z masą jajeczną, a następnie z przestudzona masą czekoladową.
- Całość przełóż na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na 70 minut. Piecz do tzw. suchego patyczka.
- Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim ciasto do ostygnięcia.
- W gorącej (ale nie wrzącej) wodzie rozpuść żelatynę, odstaw do ostygnięcia.
- Banany skrop sokiem z cytryny i zblenduj na puree.
- Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem, a następnie wymieszaj z puree bananowym. Na koniec wmieszaj przestudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę.
- Ciasto czekoladowe przekrój na pół i przełóż kremem bananowym.
- W kąpieli wodnej roztop tabliczkę mlecznej czekolady, wymieszaj z 2 łyżkami kremówki. Tak przygotowaną polewę rozprowadź po powierzchni ciasta.
- Czekoladę deserową zetrzyj na tarce na wiórki i posyp po wierzchu. Całość wstaw do lodówki.