Na święta zrobię puszystą piankę na czekoladowym spodzie. Na ten deser wszyscy czekają
Wiosenne święta są okazją do przygotowania nieco lżejszych deserów. Obok babki wielkanocnej na stole stawiam kolorową piankę zrobioną na bazie serka mascarpone. Jest kremowa i puszysta, a dzięki borówkom amerykańskim kusi intensywnym kolorem.
Deser z borówkami robię na czekoladowym spodzie z ciasteczek oreo, ale równie dobrze możesz dodać zwykłe herbatniki kakaowe. Zwróć jednak uwagę na ich skład, aby nie zawierały utwardzonego tłuszczu palmowego, który nie jest zdrowy. Jeśli zdecydujesz się na ciastka oreo, oddziel z nich środki i zmiksuj na proszek przy pomocy blendera. Środki możesz wmieszać do białej masy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tort cytrynowy z dżemem agrestowym. Smakuje jak z ekskluzywnej cukierni
Piankowy deser w wielu różnych kolorach
Nie musisz ograniczać się do borówek. Podobny deser możesz przygotować w wielu innych kolorach. Jeśli dodasz maliny lub truskawki, pianka zrobi się różowa. Dodaj mango lub marakuję, aby była żółta. Białą piankę możesz dodatkowo wymieszać z wiórkami kokosowymi. Mam też pomysł na warstwę w kolorze zielonym – zmiksuj awokado z niewielką ilością soku z limonki.
Jeśli chcesz, aby kolory były bardziej intensywne, użyj barwnika spożywczego. Jednak nie dodawaj więcej niż kilka kropelek, ponieważ zbyt duża ilość barwnika może rozrzedzić piankę. Uważaj także na kwaśne owoce, takie jak kiwi, cytryna czy pomarańcza – gdy będą w nadmiarze, żelatyna może się nie ściąć. Do przygotowania kolorowej pianki użyj 100-150 g wybranych owoców.
Przepis na warstwowy deser z mascarpone i borówkami
Deser możesz przygotować w kwadratowej formie o wymiarach 20 x 20 cm lub w tortownicy o średnicy 22-24 cm.
Składniki:
- 200 g ciastek czekoladowych,
- 80 g masła,
- 500 g serka mascarpone,
- 300 ml śmietanki 30 lub 36 proc.,
- 150 g cukru pudru,
- 250 g borówek amerykańskich,
- laska wanilii,
- 5 łyżeczek żelatyny,
- 130 ml ciepłej wody,
- 50 g cukru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- do dekoracji: garść borówek i kilka listków świeżej mięty.
Wykonanie:
- Ciastka pokrusz i zmiksuj na proszek przy pomocy blendera.
- W rondelku roztop masło, przestudź i połącz z ciastkami. Taką masą wyłóż dno formy, wstaw do lodówki.
- W 100 ml ciepłej wody (nie może być wrzątek) rozmieszaj dokładnie 4 łyżeczki żelatyny, odstaw do ostygnięcia.
- Śmietankę ubij z cukrem pudrem, stopniowo wmieszaj serek mascarpone, a na koniec całkowicie przestudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę. Piankę podziel na dwie miski.
- W wysokim naczyniu zmiksuj blenderem 100 g borówek do uzyskania konsystencji puree. Dodaj do jednej miski z masą mascarpone, wymieszaj.
- Białą masę wymieszaj z ziarenkami z laski wanilii.
- Wyjmij z lodówki spód do ciasta, wyłóż na nim warstwę borówkową, a na niej rozprowadź warstwę białą. Odłóż z powrotem do lodówki.
- W rondelku zagotuj 150 g borówek, dodaj 50 g cukru i łyżeczkę soku z cytryny. Gdy cukier się rozpuści, zblenduj borówki na puree, a następnie przetrzyj przez drobne sitko, aby oddzielić skórki.
- W osobnej szklance z 2 łyżkami ciepłej wody rozpuść 1 łyżeczkę żelatyny. Dodaj do gładkiego sosu borówkowego i wymieszaj. Po ostygnięciu polej deser dopiero co tężejącą, ale jeszcze płynną galaretką.
- Kolorową piankę udekoruj świeżymi borówkami i listkami mięty. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia – na minimum 4 godziny.